Meldingen
Alles wissen

stoken, cider maken en klaren


Berichten: 318
Topic starter
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

beste genieters,

ik heb een aantal vragen omtrent het klaren van het gemaakte brouwsel.
zelf maak ik hoofdzakelijk stookwijn van appels en kristalsuiker en verstook dit zo zonder te klaren. mijn werkwijze is dat ik de stookwijn wanneer deze is uitgegist voorzichtig over hevel in een nieuw vat en deze weer laat rusten en bezinken. de stookwijn blijft troebel en gaat na de rust met voorzichtig overhevelen de ketel in. ik ervaar geen scherpe smaak door de gist of andere negatieve dingen in mijn stooksel. ik heb op de oostblok manier leren stoken en ben toen aan het begin van de hobby wel tegen de scherpte van het gist aangelopen. het overhevelen ben ik zelf op gekomen en heeft voor mij een goed resultaat gehad. het gist wat op de bodem van de gistton licht na de eerste hevel is trouwens ideaal te gebruiken bij de inmaak van de volgende batch.

mijn vragen zijn nu:
wat doet klaren precies en hoe werkt het? heb totaal geen ervaring hiermee..
is het nu wel zinvol om te doen?

nu is de smaak van de gemaakte stookwijn zo goed dat ik hem eigenlijk ook als cider wil gaan bottelen. zelf heb ik ook geen kennis van cider,wijn of bier maken dus tips hiervoor zijn welkom. ik heb al een aantal topics gelezen over hoe of wat maar het is mij nog niet helemaal duidelijk. ik heb gelezen dat een beetje suiker op de fles doen goed is voor de navergisting op de fles. maar ik heb ook gelezen dat het klaren van de drank de gistcellen tegenwerkt.

mijn vragen voor het cider maken zijn:
moet de cider troebel op de fles met suiker erbij?
moet er voor het bottelen van de cider geklaard worden?
wat is het effect van klaren bij het maken van cider?
heeft suiker op de fles doen wel zin voor de nagisting na het klaren van de drank?
wordt de cider weer heel troebel na het toevoegen van suiker op de fles?

nog een fijne kerstmis, veel stookplezier en een gezond 2017 alvast.
groet,

Beantwoorden
7 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat de appelcider troebel is, is normaal

Wil je de appelsap gaan vergisten, dan dien je ze eerst 45 - 60 min. te verwarmen op 90 graden. Dit om wilde gisten en bacterien te doden. Het mag absoluut niet koken.

Daarna maak je een starter door een weckpot eerst in een pan met water op z'n zijkant te koken, zodat hij steriel is. Vul hem daarna met een trechter 3/4 met het appelsap + de wijngist en sluit het deksel..

Als de starter begint te bubbelen, haal je de vergrendeling van de weckpot los zodat de co2 eruit kan en plaats je hem in de koelkast. Na 6 tot 8 uur is de starter gereed.

In de tussentijd maak je de gistemmer schoon met water met een scheut  chloor, die je vlak voor dat je hem gebruikt, schoonspoelt met water.

Daarna vul je de gistemmer met de appelsap en de giststarter. tot aan de rand en plaats je het waterslot.

Als alles uitgegist is en de gist naar de bodem is gezakt, is het een kwestie van voorzichtig afhevelen zonder de gistemmer te bewegen of te verplaatsen.

Het is raadzaam om de hygienepunten in acht te nemen, anders krijgt met door bacterien en wilde gisten, die overal in de lucht zitten, de appelcider een zure smaak.

Indien men het wenst kan de appelcider worden verstookt "IN EEN ALAMBIEK"

 

Beantwoorden
Berichten: 318
Topic starter
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

bedankt voor de info.

met andere woorden: ik hoef de stookwijn van verse appels die ik maak niet te klaren om er een cider van te maken? hygiëne neem ik sowieso al zwaar in acht. ik heb zelf weinig zin in om liefdeswerk weg te moeten gooien door een schimmel of bacterie.

Beantwoorden
Berichten: 12
(@wally)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

beetje ervaring,als je cider wil maken moet je hetzelfde toepassen als bij wijn ,bv voor 5 lit sap moet je 7a8 kilo appels hebben,deze moet je dan als most in vat doen met al roerend eerst 2ml pecto-enz bijdoen en dan 2ml sulfiet ook onder roeren en dan champangne gist toevoegen ,waterslot erop en laat maar gaan ,na 3 maand overevelen,dan na nog eens 3 maan terug ,en nog eens na 3 maand dus ongeveer een jaar ,dan kan je bottelen met een paar klontjes per fles ,afsluiten met mandje om ontploffing te voorkomen ,dus niet stoken,grts wally

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wally, ik zou maar geen sulfiet toevoegen vóór het gisten, dan dood je de gist.

Sulfiet doe je erbij als je gaat bottelen om bederf te voorkomen.

Als je iets niet zeker weet, dan liever niet aan anderen adviseren.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik ben momenteel ook bezig om een appel wijn te maken voor wijn, cider ( mousserende + 10%) en de rest te verstoken.

ik heb toch ook gelezen in een boek, als je een most van appels gebruikt je den helft van de dosis sulfiet moet toevoegen en pecto enzymen en dan 24 uur moet wachten om de gist toe te voegen, om de wilde gisten te doden, en door de lage dosis van de sulfiet en ook omdat de toegevoegde gisten sterker zijn het geen kwaad kon voor de gist.

Ik heb in mijne wijn geen sulfiet toegepast omdat ik met eigen sap werkte dat in de loon perserij geperst is en mijn sap gepasteuriseerd is.

Ik heb wel geen ervaringen met sulfiet, ik ging er ook vanuit als je de wilde gist dood je de goede ook dood, ik heb maar geschreven wat ik gelezen heb.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, het zuur van appelzuur versterkt de werking van sulfiet.

Beantwoorden
Berichten: 25
(@rallinge)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Piet las onlangs :Pasteuriseren is het kortstondig verhitten van het sap om de belangrijkste micro-organismen te doden. Pasteuriseren is tijd – temperatuur afhankelijk (hoe hoger de temperatuur hoe korter de tijd). Algemeen: maximaal 30 seconden bij 80 graden. https://www.cidervoorieder.nl/behandelen  

Verwarrend met uw "Wil je de appelsap gaan vergisten, dan dien je ze eerst 45 – 60 min. te verwarmen op 90 graden. "

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?