Meldingen
Alles wissen

Soorten gist en enzymenen

Pagina 1 / 3

Berichten: 108
Topic starter
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vraag,

Er zijn vele soorten gist verkrijgbaar. De bekende turbogisten doen het altijd goed (bij mij). Nu wil ik andere producten gaan vergisten die van nature suikers en koolhydraten bevatten. Vooral bij de laatste en zetmeel houdende producten worden enzymen toegevoegd. Dit om zetmeel om te zetten in suikers. Maar welke gist gebruik je nu bijvoorbeeld voor aardappelen en hoeveel? En hoeveel enzijmen voeg je hieraan toe? Ik bedoel dan niet het toevoegen van de vodka gisten die kant en klaar zijn. Wie kan mij meer vertellen over gisten en enzymen?

Beantwoorden
34 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Om zetmeel van aardappelen om te zetten in vergistbare suikers gebruik je amylase amyloglucosidase pectinase, deze zijn bij Stookwinkel (4,2 gr. voor 25 ltr.) te koop.

De gistsoort is afhankelijk van wat je er mee gaat maken.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Betweter een vraagje in oost europa word alleen bakkersgist gebruikt,daar hebben niets anders.maar stoken er drank mee.brengt deze gist dan minder op of komt dat ten goede aan de smaak,want ze stoken er alles mee.gr.?Chris.v ps ik vind het goed te drinken.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Bakkersgist bruist enorm, duurt langer en geeft een wat lager percentage alcohol 

Bij de Turbogisten zitten bestanddelen die een veel hoger percentage alcohol oplevert, zelf boven de 20% in je suikerwash en is snel.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt maar er zit ook een klein nadeeltje aan turbogisten namelijk dat ze bij een (te) hoge vergistingstemperatuur meer esters en hogere alcoholen (die zorgen voor de kater en de koppijn) produceren. Dit kun je dan weer ondervangen door vloeibare kool aan je mash toe te voegen. Dus bij turbogist de temperatuur goed in de gaten houden.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dank je voor de info want ik gebruik ook bakkersgist,maar kan ik een soort turbogist bij alle soorten fruit gebruiken? Ik stook meestal pruimen appels en druiven.gr.?Chris.v.ps ik vermeld nu bij mijn advies dat ze niet op mijn manier moeten stoken,ben ik nu weer een brave jonge,en ik hou wel van comentaar,mag gerust grof zijn.gr.?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Chris, voor fruit zou ik deze turbogist gebruiken

http://www.stookwinkel.nl/product/turbogist-voor-fruitvergisting/

 

Beantwoorden
Berichten: 108
Topic starter
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus eigenlijk zeggen we allemaal dat turbogisten universeel te gebruiken is voor goede snelle en hoge alc perc. Ongeacht wat we vergisten?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Munckerik bedankt,volgende keer probeer ik het,maar hoe zit het met die kater,met die bakkersgist heb ik nooit een kater,als ik echt de beest uithang,kratje pijpjes fles palinka ben ik wel een beetje gammel,maar voor de rest geen problemen dat wil ik wel zo houden.gr.?Chris.v

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De turbogist voor fruit is een andere dan de afgebeelde turbogisten.

Plaatje komt niet over vrees ik maar de eerder vermelde link laat zien welke dat is.

 

Ik weet niet of je deze ook wel turbogist mag noemen. Stookwinkel prijst hem wel zo aan. (Ik denk vanwege de hogere alcoholopbrengst)

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lukas ik vraag het aan jullie,ik heb met die gistsoorten geen ervaring,maar wat muncerik mij adviseerde lijkt mij goed voor wat ik stook,als ik het mis heb dan hoor ik het graag,gr.?Chris.v

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat je voldoende naloop weggooit. Hoe hoger de alcoholen zijn hoe hoger hun kookpunten zijn. Het koopunt van butanol en pentanol bijvoorbeeld ligt al een eind boven de 100 graden. Ook geloof ik dat bakkersgist niet veel esters produceert. Dus jouw/onze drankjes geven mits goed gestookt geen kater 😉

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor wat ik begrijp gebruiken ze in Amerika voornamelijk distillers gist voor het fermenteren van de wash.

Ze zorgen voor een soortelijk gewicht dat hen brengt tot een alcohol gehalte van 8 tot 10%, dit omdat ze van mening zijn dat wanneer je bv extra suiker in je wash toe voegt en voor een hoger alcohol percentage gaat er bij de vergisting meer bijproducten worden geproduceerd, waardoor de smaak hard achteruit gaat.

Mijn benadering van een wash probeer ik als volgt te doen:

Wil ik smaakloze alcohol met een hoog percentage, dan maak ik een suikerwash met turbogist. Deze distilleer ik met een reflux still om de smaak van de wash niet in mn distillaat te krijgen.

Wil ik de smaak van de grondstoffen die ik gebruik in mijn distillaat kunnen proeven, dan gebruik ik de best beschikbare grondstoffen, en gebruik ik een gist die specifiek voor dit product is ontworpen. Deze distilleer ik met een potstill opstelling, en maakt ik zeer kleine cuts om aan het eind goed te kunnen bepalen wat er wel en niet in mn neut komt.

edit: verder zitten er bij turbo gisten meestal een overdaad aan gistvoedingen om de vergisting zo ver mogelijk door te laten gaan. Deze gistvoeding heeft ook zo zn smaak invloed.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Is een hele goede benadering van het geheel.

StillSpirits adviseert vaak om al tijdens de vergisting turbo-carbon toe te voegen om bijsmaakjes te voorkomen. Mijn ervaringen zijn hier ook erg goed mee.

 

http://www.lovebrewing.co.uk/guides/still-spirits-liqueurs/pure-distilling-yeast-range

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Distillersgist:  http://www.stookwinkel.nl/product/prestige-pot-distillers-yeast-tot-18/

Het is een turbogist, maar niet alleen voor sugarwash. Deze kan dus ook prima met fruit overweg.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?