Hmm, ik begrijp het probleem, maar toch ben ik eigenwijs en ga het volgens deze manier proberen te benaderen. Ik ben ervan bewust dat eiken niet hetzelfde is als rijpen. Uiteindelijk verwijder ik het hout uit mijn rekensom na drie maanden. De berekening is ook op een houten vat van drie liter gebaseerd. Na het verwijderen van het hout haal ik het geheel door een koffiefilter en laat ik het in een mandfles met een haarnetje erover nog een jaar staan.
Ik ben op het moment druivenbrandewijn aan het maken van gekochte druivensap. De smaak ik verrassend lekker!
Zelf ben ik jaren patissier van beroep geweest. Bij dat beroep is het essentieel dat je het receptuur volgt. Daarom houd ik van vaste stramienen bij het maken van drank. Uiteindelijk leidt dat tot een goed resultaat en middels een recept kun je hetzelfde resultaat iedere keer opnieuw behalen. Ik ben ook allergisch voor recepten waarin staat: "een snufje zout en een mespuntje kaneel". Vandaar dat ik graag in grammen of milligrammen werk 🙂
Groeten, Tuinboon
Over bourbon gesproken. Zou jij niet een keer zo'n leuk filmpje met Nimrax kunnen maken over een simpel recept? Gewoon met maïsvlokken en gemoute rogge? Ik denk dat daar binnen het forum veel animo voor is! Ik verzuip namelijk in de gekke recepten, maar een degelijk en simpel recept is mij tot op heden nog niet bekend.
Groeten, Tuinboon
Tip,filter met keukenrol werkt beter.als je flessen opn laat staan verdampt een gedeelte van je alc.gewoon regelmatig dop los draaien zo komt er ook geen stof of id.in je drank.sucses gr. Chris
Ik heb ergens al een foto verslag staan van het maken van een bourbon .
Als er nog animo is wil ik best een filmpje daarover maken (.Als nimrax tijd en gezongheid heeft zou het wel handig zijn als hij helpt want hij heeft bewerking via computer de laatste filmpjes van mij moest ik wat met een hand doen en op telefoon gemaken en bewerken )
Bourbon is uiteindelijk net als whiskey eigenlijk het simpelste om te maken . Dus kan ik dat tussendoor wel eens doen .
Hoewel ik moet wel zeggen dat ik geen mais vlokken gebruik .
ik haal gebroken of grof gemalen mais hier bij de molen .
Het zal niet als een tiny dan komen .
maar er moet wel nog animo zijn voornog filmpjes uit mijn " keuken ,"
Eigenwijs zijn is goed! Maar er is geen cognac of whisky in de wereld die volgens een bepaald stramien in de fles gaat. Een klein beetje 'ChrisV' in het proces zal je meer opleveren. Net als zijn tip over keukenrol haha, succes!
groeten Catnip
Er zijn whiskey's en andere dranken die slechts 3 maanden op eiken vat ligt er zijn ook whiskey's die op 60% gelagerd en liggen dan 10 jaar of langer in het eiken .
Smaak kleur en helderheid wordt regelmatig gedaan door een monster uit vat te nemen .
Met krijt wordt vaak een notitie gemaakt op vat hoe die er voor staat .
Zodra goed bevonden worden vaten gebotteld ..
Er staan gemiddelde tijden maar kunnen soms maanden tussen zitten dat een vat klaar is .
Rijping tijd heeft te maken met oxidatie en samen komen van stoffen in smaak . opname en afgifte van stoffen hoeveelheid uit het hout is variabel in struktuur , oppervlakte , en ook hoeveel stoffen aanwezig zijn in het hout . Looizuur hoeveelheid en dergelijke verander met tijd in droging maar ook of het van buitenkant van stam komt of meer het hart
Medestokers wanneer doe ik eiken snippers bij mijn distillaat gelijk na het stoken of moet ik mijn distillaat eerst op drinksterkte brengen en dan pas de snippers toevoegen
Je zet het destilaat enkele procenten hoger dan Drinksterkte weg en het beste is de drank enkele dagen nat destilatie te laten besterven .
Na 3 - 5 voeg je het hout toe .
Robbert bedankt voor deze info
Ik heb whisky nu 6 weken in 3 liter vat zitten. De smaak van gerookt mout en eiken bevalt me al goed. Er zit nog wel een iets scherp randje aan de smaak. Gaat die er af als ik het nog een tijdje in mandfles doe? En zo ja, kan ik die dan het beste afdekken met koffie filter o.i.d? Of beter zo nu en dan even dop er af draaien?
Tsjonge, m’n eerste eigen whisky. Leuk man!
Ja als de distilatie goed is gegaan zal dat scherpe eraf gaan .
Een mandfles met een stevige prop katoen , watten of hennep zal goed werken .
Gefeliciteerd met een eerste Whiskey er zullen vast nog meerdere volgen
Robbert, dank. Ga ik doen. En hoe lang dan laten staan? Of regelmatig proeven. En gaat het alcohol percentage dan niet snel naar beneden?
Het laten staan kun je bepalen door nu en dan te proeven .
Zorg dat het lekker koud staat ( rond 12 gr )
Prop goed stevig en dik erin .
Als smaak met paar weken zachter dan een dop erop
Meestal proef je het na drie vier weken al dat het scherpe er vanaf gaat.twee maandjes geduld en is al lekker om te drinken.ik doe de drank in flessen en draai er gewoon een dop op en leg ze in de kelder.momenteel gebruik ik ook geen snippers maar gewoon oud gedroogd eiken uit het bos.
Mij bevalt walnotendoppen met een handje snippers wel erg goed. Ik heb deze week de flessen met pruim en Whisky uitgelaten in de tuin. Heerlijk genieten van het zonnetje en s’nachts lekker afkoelen. Is al bijzonder fraai bijgekleurd in het zonnetje en laat het nu nog een weekje staan en dan proeven. Groet, @ndré??