Als ik een still spirits EZ filter systeem aanschaf om na het stoken de alcohol door te filteren, moet ik dan ook nog eerst Turbo Carbon vloeibaar kool tijdens het vergisten gebruiken.
Of is dit dan niet meer nodig?
Als je een goede basis beslag maakt met een kwaliteits gist product dan zijn al dit soort commerciële hobby producten overbodig .
Een goed beslag op een goed werkend destilatie apparaat hoeft niet na gefilterd of gecorrigeerd .
Ook filteren met carbon doe je alleen als je product slecht is .
En wat men vergeet Is dat elke extra bewerking met carbon is niet alleen overbodig werk maar laar ook residuen .
simpel basis beslag maken en ook suiker te voren inverteren en eventueel suiker zuiveren dan is al dat geneuzel met filters na de tijd niet nodig .
( Tenzij de ketel in kwaliteit achterblijft )
( een goede ontharder op waterleiding is wel te overwegen ,)
Heb jij recept van wat jij goed vindt om te gebruiken in een T500 kolom.
5,5 kilo suiker op 21 liter water . 8 gr citroenzuur en voor gemak 10 gram diammoniumfosfaat , ( je kunt ook andere voeding gebruiken ,) bakkersgist of fermentis c70 of mangrove jack west coast zijn zeer neutrale gisten
Voor beste resultaat suiker zuiveren ( valt mij op dat weinig even die moeite hiertoe nemen ) en ook suiker grotendeels inverteren ..
MEER IS NIET NODIG .
Stoken met zo exact mogelijke brug temperatuur 78,3 graden en niet hoger dan 81 gr!
( Alcohol damp temp is 78,3 graden dus bij die temperatuur alcohol over " drempeltje " kolom naar koeler dan hou je zo zuiver mogelijke alcohol )
(Gist moet een goed werk milieu des te meer suiker je erin propt des te meer druk op gist staat .
En je krijgt max 510gr alcohol uit 1 kilo suiker wat voor gist je ook gebruikt als het milieu maar goed is ).
15,4% alcohol is te veel voor bakkers gist. Ik zou voor 12% gaan, 4,2 kilo suiker.
Je rekent vanaf 21 liter Gompie .met suiker oplossing zit je op 25 liter komt alcohol percentage lager uit .
Moderne Droge bakkers gist kan dat aan maar natte niet dat klopt dan kun je beter 4,2 kilo nemen .
Je rekent vanaf 21 liter Gompie.
Je hebt gelijk Robbert, mijn fout...
Hallo allemaal
Suiker zuiveren? Hoe doe je dat ?
Wie heeft het over suiker?
Robert ( Voor beste resultaat suiker zuiveren)
Dit is wat ik er over heb gevonden.
Het raffineren van de suiker is een opeenvolging van processen om de suiker in zuivere kristalvorm te verkrijgen. De Perzen gebruikten melk om de suiker te zuiveren. Tegenwoordig voegt men bij lage temperatuur kalkwater toe en verwarmt het sap daarna tot het kookpunt. De verontreinigingen worden dan omgezet in onoplosbare stoffen. Het heldere sap wordt afgefiltreerd, geneutraliseerd en ingedampt. Bij lage temperatuur, om ontleding van de suiker te voorkomen.
De bruine kleur van geraffineerde rietsuiker wordt veroorzaakt door een half procent achtergebleven verontreiniging. Die verontreinigingen worden er meestal met opzet ingelaten omdat anders niemand het verschil tussen riet- en bietsuiker meer kan zien (of proeven).
Suiker raffinaderij haalt suikers uit bieten tot een gewenste zuiverheid voor consumptie .
de kristal suiker die in de winkels verkrijgbaar is bevatten nog kleine hoeveelheid onzuiverheden .
Hangt van producten ook af hoe zuiver die is.
Van ned suikeruni is zeet goede kwaliteit te verwachten maar toch kun je winst halen uit nazuiveren
Voor het maken van een neutraal alcohol of een suikersiroop kun je de suiker na zuiveren .
Je zal ook zien dat de siroop kristal helder wordt vergeleken met gewoon glazig .
Ik vind het ook vreemd dat het niet in de hobby boekjes voor likeuren maken of stoken wordt beschreven hoe je simpel kunt nazuiveren van de suikers .
Uiteindelijke iedereen inverteert ook zijn suikers grotendeels .
Tijdens dit inverteren kun je met eiwit schuim de suikersiroop schonere , helderder krijgen waardoor ook minder bijsmaakje zal wezen .
Eiwit opkloppen , toevoegen , doorroeren en wanneer schuim boven drijft afscheppen . Na enkele minuten nog eens afscheppen .