Meldingen
Alles wissen

Heel veel vragen, van een onzekere nieuweling


theKiD
Berichten: 39
Topic starter
(@thekid)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste allemaal,

De enige stook"ervaring" die ik heb is een jaar of 10 geleden, 2x gewerkt met een airstill, en daar heb ik een best lekker, maar ontzettend stinkend goedje uit verkregen. Dat was omdat ik natuurlijk geen enkel benul had waar ik aan begon. Vandaar dat ik een beetje "angstig" ben om opnieuw te beginnen.. Alles hieronder gaat om een 12 liter ketel, besteld via stookwinkel. Ik moet ALLES nog leren. Het schoonmaken, het stoken zelf, de cuts, alles.

 

Ik ben ondertussen bijna compleet om de ketel schoon te maken. (Zit nog op een brander te wachten) 1e run wordt een azijnrun (1 deel azijn - 1 deel water??)

Daarna ga ik een sugerwash met turbogist opofferen om eens te bezien hoe het werkt. En daar heb ik ook wat -globale- vragen over. Ik heb ondertussen hier op het forum begrepen dat uiteindelijk alles om gevoel draait.. Maar dan nog denk ik dat er wel globale richtlijnen zijn waar ik op terug kan vallen.

Vraag; In een ketel van 12 liter, die vul ik tot ongeveer 9 liter?, en hoeveel hou ik daarvan over, alsin, ik kiep 100ml weg/ apart voor om de ruiten schoon te maken. (bij pectinehoudend vergist materiaal) En dan? Dan ga ik cuts maken? Om de hoeveel ml ga ik globaal gezien dat doen? En hoeveel Liter zou ik globaal gezien uit die 9 liter te verstoken materiaal kunnen halen? 2 liter? 3?

 

Aantal vragen, waarmee ik hopelijk wat kan leren van mijn eerste sugarwash.

 

Ps. Is dit een onsamenhangend verhaal, please let me know. Ik ben nogal wat druk op sommige vlakken en kan dus onduidelijk overkomen. 🙂

Beantwoorden
29 reacties
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom op het forum onzekere nieuweling met de naam the KiD. Op je meeste vragen kun je hier wel een antwoord vinden, zo niet dan krijg je hier wel een antwoord.

Veel plezier gewenst op en met dit forum en natuurlijk je stook avonturen.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gevoel krijg je pas door ervaring en ondertussen goed opletten. Dus dat wordt flink oefenen (en vragen, natuurlijk).

Geen idee wat er in een turbowijn kan zitten, want daar heb ik nooit mee gewerkt. Ik werk zelf met suikerwijnen van 10 tot 12 vol-%, een snelle wodka met zemelen, die een heldere, weinig schuimende wijn oplevert. Veiligheidshalve inderdaad 9 liter in een 12-liter ketel. De ruwstook doe ik dan helemaal tot het einde: het laatste deel is niet echt lonend, maar ik wil graag weten hoe veel alcohol in de wijn zat. Dan heb ik een derde van het begin volume in de ketel met drie maal het percentage. Ik heb begrepen dat turbogisten tot bijna 20 % kunnen doorgisten, dan wordt de verhouding natuurlijk anders.

Sinds kort neem ik een beetje voorloop af in deze ruwstook, pakweg 30 ml per kg suiker die in de ketel zit (en omgezet is in 0,5 kg = 0,625 liter alcohol).

Bij de ruwstook maak ik verder geen verdeling in voor-, midden- of naloop, dat doe ik pas bij de tweede stook: de fijnstook.

 

Overigens krijg je bij wijnen of bieren van fruit, graan of melasse weer andere verhoudingen. Vooral bij granen en melasse heb je risico van schuimen en moet je dus je ketel heel voorzichtig vullen. Bij fruit en graan heb je risico van aanbranden.

Beantwoorden
7 Reacties
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345
Posted by: @kees22

Sinds kort neem ik een beetje voorloop af in deze ruwstook, pakweg 30 ml per kg suiker die in de ketel zit (en omgezet is in 0,5 kg = 0,625 liter alcohol).

 

Kees die 30 ml kan ik nog volgen maar hoe kom je aan de rest van de cijfers als beginneling haak ik hier helaas af.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@notna voor een beginner is het misschien makkelijk in ml wat weg te nemen .  Maar je kunt dan of ruim schoots ( teveel ) afnemen maar ook wel te weinig . Elke vergisting kan invloed hebben op hoeveelheid voor en ool naloop .

Niet alleen producten gebruikt maar ook hoe een vergisting is gelopen . 

Ook wel een handigheidje voor beginners is een aantal  borrel glaasjes te nemen en in elk een paar ml op te vangen en zo uitkomen bij waar je smaak , geur , kleur ,en helderheid goed word om daar over te gaan naar de volgende scheiding van voorloop ,, hart ,en naloop.

Er is geen vast gegeven in ml voor maken van scheiding . 

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@robbert, bedankt voor je heldere antwoorden. Ik heb inderdaad al borrelglaasjes staan voor de voorloop potten voor het hart en een andere pot voor de naloop. Ik had deze methode eens gezien in een filmpje over stoken. Nog even een vraag de eerste stook (ruwstook) doe je die bij een temperatuur van 80 graden gemeten in de boog waar de damp de ketel verlaat?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@notna wanneer je een stook doet voor alcohol is ook dat de eerste stook zo nauwkeurig mogelijk gebeurt. Heb je meting op de brug dan is  inderdaad rond 78,3 tot 81 wat je daar moet aanhouden.

Beantwoorden
theKiD
(@thekid)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 39

@robbert Dat wil ik inderdaad gaan doen, heel veel cuts maken, om eens te zien of ik het verschil merk. Voor oude rotten is dat gesneden koek, maar wil vooral de eerste paar keer, echt alles minitieus gaan doen. Beter te veel dan te weinig lijkt me. 🙂

"Er is geen vast gegeven in ml voor maken van scheiding" 

Dat is dus iets waar ik op een ander antwoord hoopte 😀 Maar aan de andere kant, klinkt ook logisch. 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@notna Ik heb iets slordiger gerekend dan Robbert: 1 kg suiker levert ongeveer 0,5 kg alcohol en 0,5 kg CO2. Alcohol weegt ongeveer 0,8 kg per liter. Dus 1 kg suiker levert

0,5 kg / 0,8 (kg/l) = 0,625 l alcohol.

De cijfers van Robbert zijn nauwkeuriger: 0,51 kg / 0,789 kg/l wordt 0,646 liter alcohol per kg suiker. Bij complete en nette vergisting.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@kees22 1 kg suiker maakt 510 gram alcohol 

 
1 liter alcohol weegt 0,789 gr .  
Beantwoorden
theKiD
Berichten: 39
Topic starter
(@thekid)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nog even een vraag van dingen die ik hier op het forum lees... 

Waarom worden flessen met alcohol in eerste instantie een tijd in de zon gezet voordat ze op een donkere plaats komen te staan om te rijpen? 

 

Tevens, vanwaar de voorkeur van sommige voor plastic PET-flessen ipv glaswerk om brouwsels in te bewaren?

 

Beantwoorden
9 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@thekid Pas gestookte drank moet eerst ademen zodat de meest vluchtige componenten eruit kunnen. Sommige soorten drank moeten sowieso nog rijpen, alles wat op hout gaat bijvoorbeeld. 

 

Pet flessen ben ikzelf geen voorstander van, gok dat het meer beschikbaarheid is dan wat anders. Ikzelf zal niks opslaan in plastic flessen omdat er onzekerheid is betreffende het spul wat gebruikt is om het plastic te produceren en bepaalde componenten kunnen eruit getrokken worden. Beetje voorzichtigheid aan mijn kant.

Beantwoorden
theKiD
(@thekid)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 39

@alchemist Dat ademen dat had ik inderdaad ook vaak gelezen. Maar ik heb ook enkele malen gelezen dat ze de flessen echt in de zon zetten. Is dit dan misschien zonder dop juist OM het te laten ademen? (Want dat kon ik er niet uit halen)

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@thekid zon geeft diverse straling hoewel uvb niet door gewoon glas komt hebben o.a. uv-a en IR invloed op drank veroudering.

 

Beantwoorden
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

@robbert Dit vind ik wel interessant. Heb je hier toevallig meer informatie over? Deze techniek zou je eventueel ook kunstmatig kunnen toepassen lijkt mij

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@dutchgold uv a en uv c evenals warmte hebben invloed op esters , estervorming en ook afbraak  dus ook op geur en andere smaakstoffen .  

(Er zijn  wel wat Franstalige publicaties daarover.  Ik geloof dat ik er wat van in de computers heb opgeslagen . Ik zal zoeken. 

Beantwoorden
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

@robbert Dankje, nu is mijn frans niet zo goed maar met googlevertaler kom ik er vast wel uit. Het beïnvloeden van esters door het gebruik van UV om zo je drank nog beter te kunnen maken klinkt wel al heel wetenschappelijk maar ook als een hele mooie uitdaging.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@dutchgold er zijn diverse manieren van veroudering bekend , gewoon natuurlijk , warmte en kou wisselen , langere tijd au bain marie zetten , met UV. En IR , chemische verouderen en in Rusland doen ze het zelfs met röntgen straling .

Maar je kunt zelf heel eenvoudig even zien wat er gebeurt . 

Als je 3  flesjes vers destilaat korenbrand neemt . Één zet je gewoon neer ,  Één au bain marie en één zet je onder een breed spectrum daglicht lamp . . Mooiste is ook als je de alcohol in een beker hebt met stukje tuinders glas afgedekt ..

Je zal na enkele dagen al  verschillen proeven .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@robbert, dat "kunstmatig "verouderen wordt al heel veel toegepast, is het je wel eens opgevallen dat er bij commerciële whisky's bijna geen jaartal meer op de fles staat.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rumo er wordt al vele jaren meer drank gedronken dan het tijd heeft om zelfs de echte natuurlijke veroudering te krijgen .

Er wordt in de industrie veel verschillende methoden toegepast .  

Ook wordt tegenwoordig drank gevacumeerd en zwaar verhit waardoor carbon vorming ontstaat uit eigen vezels en daarna in vacuüm enkele maanden opgeslagen.

vorig jaar heb ik een aantal leden mijn Whiskey gestuurd o.a. ook alchemist  deze was slechts enkele maanden oud maar de proevers dachten dat deze al 8j of ouder was.

( Ik heb zelf wat kunstgrepen gezien en opgepikt in destilleerij  waar ik ooit wat rond liep)

Maar er zijn nog steeds diverse nieuwe experimenten gaande betreft verouderen .

Zo is in een oude kolenmijn in engeland op diepte van 90 meter een Whiskey opslag .  Ik oude zout mijnen op grote diepte en Ook in Zuid-Afrika en Amerika zijn in groten en mijnen whiskey's en bourbon opgeslagen voor rijping . 

Ultrasoon veroudering is inmiddels wat achterhaald vanwege hoge verliezen .

Chemische toevoegingen en neutralizeren daarvan om in enkele uren jaren  te verouderen gebeurt ook veelvuldig daar ben ik geen voorstander van om ook te promoten  omdat er makkelijk fouten gemaakt kunnen worden .

 

 

 

Beantwoorden
theKiD
Berichten: 39
Topic starter
(@thekid)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Via een ander forum, destilleren op facebook, waar ik ook weleens lees, kom ik een vraag tegen over het schoonmaken van een koperen vat.

Is het slim om een koperen vat met schoonmaak azijn schoon te maken of is er een betere oplossing?
Aanbaksel in de binnenkant van de ketel wat is de beste manier om het schoon te maken
 
Nu heb ik via youtube "geleerd" dat er meestal voor ingebruikname van een ketel, er een zg. azijnrun gedaan word. Dit om de ketel van binnenuit schoon te maken. Echter in de antwoorden op die vraag op facebook kwam onder andere deze:
Alleen zilver soda en warm/heet water. Zuur, welke dan ook, voor binnenwerk van ketel hoe dan ook vermijden.
en daar weer deze reactie op: 
 
nee hoor, commercieel gezien gebruiken ze natroloog (Bvb het product Trital-fix )en daarna citroenzuur om het te reinigen
 
Dus ik ben even benieuwd wat nu een juiste manier zou zijn? Ergens kan ik me wel vinden in de opmerking dat ongeacht welk zuur, het niet goed voor een binnenwerk zou zijn. Maar in hoeverre klopt dat eigenlijk?
En wat dan wel, als azijn niet goed zou zijn? Of is azijn wel goed, maar is citroenzuur ook goed, of moet het een base zijn ipv zuur?
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@thekid er zijn diverse mogelijkheden om koper te reinigen alle met voor en nadelen . 

Op forum vind je ook meerdere onderwerpen erover . 

En er zijn mensen met allen hun eigen voorkeuren .

Bij ook oxidatie en aanslag verkleuring kun je zwavelzuur ,, salpeterzuur , citroen , azijn zuur gebruiken en om gewoon b.v. te ontsmetten of gewoon reinigen een vaatwasmachine reiniger of watersstof peroxide . 

Gebruik je een zuur samen met waterstof peroxide dan versnelt het proces enorm . ( Beveel ik niet aan. )

Het beste is ook wat men vaak vergeet om na gebruik van een aggresie  zuur is niet alleen spoelen maar ook even de zuur te neutraliseren .

Met soda of loog kun je ook reinigen maar is wel belangrijk om ook weer spoelen en drogen maar  het loog eerst  te neutraliseren voorkom je ook weer andere reactie mee .

Ook word er wel zwavel vebruikt om mee te reinigen maar daar is hitte bij nodig .

Pas op wanneer je combinatie van  koper en andere metalen als b.v.  rvs  beide tegelijk  gaat reinigen . Door zuren erbij te gebruiken zal koper maar ook het rvs aangetast raken . 

 

 

Beantwoorden
roeier
Berichten: 35
(@roeier)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik haak even aan op dit topic. Ik ben ook een beginnend stoker met dezelfde vragen, en nog meer. Dus wellicht handig om dat hier te doen ipv alsmaar nieuwe toppics. 

Ik heb me (denk ik) best aardig ingelezen, maar toch komen er bij een eerste stook vragen naar boven over zaken die ik toch nog gemist heb blijkbaar.

Ik heb ook een 12 liter koperen ketel. Ik heb er nu een elektrisch plaatje onder staan, maar heb gemerkt dat die eigenlijk te weinig vermogen heeft. Hij krijgt het uiteindelijk wel aan de gang, maar traag... erg traag... nu zou je zeggen, hoe trager hoe beter. En ik krijg ook in het begin heel mooi helder distilaat van rond de 80% echter wordt dit vrij snel wat troebel terwijl hij dan nog in de 70% zit. Dit is iets dat ik niet verwacht of is dit wel normaal?

 

Beantwoorden
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@roeier, met elektrische bedoel je niet inductie ofzo toch? En wat is traag het heeft wel zijn tijd nodig, dit is geen hobby voor ongeduldige mensen. 1500 watt is meer dan genoeg.

Meestal als het op het eind gaat sputteren is het tijd om te stoppen, dan moet je de stookwijn te warm maken om het laatste alcohol er uit te krijgen. Maak eens een reken sommetje met begin volume en alcohol en wat je er uit heb gehaald. Het volume wordt bij zo'n ketel meestal 3 maal kleiner. Maar je krijg nooit alle alcohol er uit. Als je het goed doe en je meet regelmatig je alcohol dan zal je zien dat op het laatst het alcohol percentage heel snel daalt en daar net voor moet je stoppen. Een beetje troebel de eerste stook is ook niet zo erg dan stook je het nog een tweede keer.

Beantwoorden
roeier
(@roeier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@rumo nee, geen inductie, gewoon elektrisch, maar is maar een 1000 Watt plaatje. En ik weet dat het veel geduld vergt, is alleen nog een beetje ervaring op doen met hoe lang alles daadwerkelijk duurt  🙂 

Een standaard 12 liter koperen ketel van stookwinkel, gevuld met een liter of 8 a 9, wat is dan een beetje grofweg de tijd die je uit moet trekken vanaf de eerste druppels alcohol? Ik zal straks even terug kijken om een indicatie te geven hoe langzaam het ging.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@roeier ik zou niet weten wat voor jouw ketel een normale tijd is(misschien 3 tot 4 uur). Ik hou zelf ook alles bij: inhoud, %, tijd, alle cut's met tijd inhoud en %. Dan ga je na verloop van tijd daar vanzelf een lijn in zien.

Mijn grootste ketel is 25 liter daar zit een 2000 watt element in, het volle vermogen gebruik ik alleen in het begin. Daarna draai ik dat flink terug, daarom denk dat voor jou ketel 1000/1500 watt wel genoeg is.

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat komt door te hoge themp.dan stook je water mee,je kunt het als dat gebeurd de troebele drank of op nieuw stoken of filteren door 3 laagjes wit keuken papier met daar tussen wit wc papier.en voor de rest de themp beetje lager zetten dan.

Beantwoorden
3 Reacties
roeier
(@roeier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@chriswisky oke, klinkt logisch, maar gezien de traagheid van het iets te kleine elektrische plaatje, en het rustig druppelen van het het distilaat, dacht ik dat de temp. wel mee viel. maar zie op foto dat hij inderdaad wel iets te hoog was in de helm.

Beantwoorden
roeier
(@roeier)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@chriswisky ik zat nog even na te denken... Als het troebel wordt door te veel water wat mee dampt, dan zou je toch ook verwachten dat het ABV flink omlaag gaat? terwijl dat op dat moment nog boven de 70% zat volgens mij.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@roeier als je boven 70% alcohol stookt en toch troebel is de temperatuur tehoog waardoor je vervuiling als te veel etherische oliën en ook vezels mee krijgt.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?