Beste allemaal,
De enige stook"ervaring" die ik heb is een jaar of 10 geleden, 2x gewerkt met een airstill, en daar heb ik een best lekker, maar ontzettend stinkend goedje uit verkregen. Dat was omdat ik natuurlijk geen enkel benul had waar ik aan begon. Vandaar dat ik een beetje "angstig" ben om opnieuw te beginnen.. Alles hieronder gaat om een 12 liter ketel, besteld via stookwinkel. Ik moet ALLES nog leren. Het schoonmaken, het stoken zelf, de cuts, alles.
Ik ben ondertussen bijna compleet om de ketel schoon te maken. (Zit nog op een brander te wachten) 1e run wordt een azijnrun (1 deel azijn - 1 deel water??)
Daarna ga ik een sugerwash met turbogist opofferen om eens te bezien hoe het werkt. En daar heb ik ook wat -globale- vragen over. Ik heb ondertussen hier op het forum begrepen dat uiteindelijk alles om gevoel draait.. Maar dan nog denk ik dat er wel globale richtlijnen zijn waar ik op terug kan vallen.
Vraag; In een ketel van 12 liter, die vul ik tot ongeveer 9 liter?, en hoeveel hou ik daarvan over, alsin, ik kiep 100ml weg/ apart voor om de ruiten schoon te maken. (bij pectinehoudend vergist materiaal) En dan? Dan ga ik cuts maken? Om de hoeveel ml ga ik globaal gezien dat doen? En hoeveel Liter zou ik globaal gezien uit die 9 liter te verstoken materiaal kunnen halen? 2 liter? 3?
Aantal vragen, waarmee ik hopelijk wat kan leren van mijn eerste sugarwash.
Ps. Is dit een onsamenhangend verhaal, please let me know. Ik ben nogal wat druk op sommige vlakken en kan dus onduidelijk overkomen. 🙂
Welkom op het forum onzekere nieuweling met de naam the KiD. Op je meeste vragen kun je hier wel een antwoord vinden, zo niet dan krijg je hier wel een antwoord.
Veel plezier gewenst op en met dit forum en natuurlijk je stook avonturen.
Gevoel krijg je pas door ervaring en ondertussen goed opletten. Dus dat wordt flink oefenen (en vragen, natuurlijk).
Geen idee wat er in een turbowijn kan zitten, want daar heb ik nooit mee gewerkt. Ik werk zelf met suikerwijnen van 10 tot 12 vol-%, een snelle wodka met zemelen, die een heldere, weinig schuimende wijn oplevert. Veiligheidshalve inderdaad 9 liter in een 12-liter ketel. De ruwstook doe ik dan helemaal tot het einde: het laatste deel is niet echt lonend, maar ik wil graag weten hoe veel alcohol in de wijn zat. Dan heb ik een derde van het begin volume in de ketel met drie maal het percentage. Ik heb begrepen dat turbogisten tot bijna 20 % kunnen doorgisten, dan wordt de verhouding natuurlijk anders.
Sinds kort neem ik een beetje voorloop af in deze ruwstook, pakweg 30 ml per kg suiker die in de ketel zit (en omgezet is in 0,5 kg = 0,625 liter alcohol).
Bij de ruwstook maak ik verder geen verdeling in voor-, midden- of naloop, dat doe ik pas bij de tweede stook: de fijnstook.
Overigens krijg je bij wijnen of bieren van fruit, graan of melasse weer andere verhoudingen. Vooral bij granen en melasse heb je risico van schuimen en moet je dus je ketel heel voorzichtig vullen. Bij fruit en graan heb je risico van aanbranden.
Nog even een vraag van dingen die ik hier op het forum lees...
Waarom worden flessen met alcohol in eerste instantie een tijd in de zon gezet voordat ze op een donkere plaats komen te staan om te rijpen?
Tevens, vanwaar de voorkeur van sommige voor plastic PET-flessen ipv glaswerk om brouwsels in te bewaren?
Via een ander forum, destilleren op facebook, waar ik ook weleens lees, kom ik een vraag tegen over het schoonmaken van een koperen vat.
Is het slim om een koperen vat met schoonmaak azijn schoon te maken of is er een betere oplossing?Aanbaksel in de binnenkant van de ketel wat is de beste manier om het schoon te maken
Alleen zilver soda en warm/heet water. Zuur, welke dan ook, voor binnenwerk van ketel hoe dan ook vermijden.
nee hoor, commercieel gezien gebruiken ze natroloog (Bvb het product Trital-fix )en daarna citroenzuur om het te reinigen
Ik haak even aan op dit topic. Ik ben ook een beginnend stoker met dezelfde vragen, en nog meer. Dus wellicht handig om dat hier te doen ipv alsmaar nieuwe toppics.
Ik heb me (denk ik) best aardig ingelezen, maar toch komen er bij een eerste stook vragen naar boven over zaken die ik toch nog gemist heb blijkbaar.
Ik heb ook een 12 liter koperen ketel. Ik heb er nu een elektrisch plaatje onder staan, maar heb gemerkt dat die eigenlijk te weinig vermogen heeft. Hij krijgt het uiteindelijk wel aan de gang, maar traag... erg traag... nu zou je zeggen, hoe trager hoe beter. En ik krijg ook in het begin heel mooi helder distilaat van rond de 80% echter wordt dit vrij snel wat troebel terwijl hij dan nog in de 70% zit. Dit is iets dat ik niet verwacht of is dit wel normaal?
Dat komt door te hoge themp.dan stook je water mee,je kunt het als dat gebeurd de troebele drank of op nieuw stoken of filteren door 3 laagjes wit keuken papier met daar tussen wit wc papier.en voor de rest de themp beetje lager zetten dan.