Meldingen
Alles wissen

hoe kan ik optimaal vergisten ?

Pagina 2 / 2

Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Fastback, gist leeft het prettigst bij een pH van 5.3 Om het daar te krijgen voeg je meestal een beetje zuur toe aan de wash bij het begin. Door het vergistings proces wordt de wash echter nog zuurder zonder maatregelen. Als de pH onder de 4 komt loopt de vergisting niet best meer of komt stil te vallen. Bij turbo gist zitten pH stabilatoren daar hoef je niks aan te doen. Kippengrit stabiliseerd de pH ook vrij goed als je met je eigen recept bezig gaat. Dan is het meten wel van belang. Om te weten of je pH meter nog correct aangeeft gebruik je kalibratie vloeistof. Je kunt je meter hier mee kallibreren, maar ook controleren. Op ebay koop je zakjes poeder voor een paar cent en daar maak je samen met demi water je eigen kalibratievloeistof mee. Kun je voor minder dan een euro een paar jaar vooruit.

Het kraanwater pH voor jouw regio kun je vaak op internet vinden of opvragen inderdaad.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zoals SteveV zegt is een hydrometer heel handig om te bepalen of je wash is uitgegist, Is die dat niet, maar hij gist niet meer, dan kan er een pH probleem zijn.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Melasse kan niet volledig worden vergist door restsuikers waar de gist niet mee overweg kan. Dat je met melasse niet onder de 1000 komt is normaal. De melasse gist trouwens zo snel dat is niet meer normaal. Dat stopt naar een paar dagen al en is dan stook klaar.

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
Topic starter
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

overigens vraag ik mij af hoe ik de start en eind SG kan uitrekenen als er ook een deel tijdens het vergisten nog in suikers omgezet gaat worden

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik snap je vraag niet helemaal: Je meet start- en eind-SG en daaruit bereken je de gevormde alcohol.

Er worden tijdens gisting geen suikers gevormd maar suiker wordt omgezet in alcohol en CO2 (tenzij je zetmeel in je mash hebt en enzymen toevoegt).

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
Topic starter
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dat laatste bedoelde ik eigenlijk ook (had ik niet duidelijk gezegd, sorry), soms heb je een mash waar zowel zetmeel als suiker in zit, en een deel suiker.

terwijl er dan suikers vergisten gaan er ook suikers gevormd worden. dan wordt het moeilijk meten toch ?

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dan wordt het inderdaad lastig.

Als het zetmeel voor de vergisting is omgezet en de enzymen nog lange suikers in vergistbare suikers omzetten is dat geen probleem, als er nog zetmeel bij zit zou ik nit weten hoe je dat op moet lossen.

 

Beantwoorden
Berichten: 5
 Rien
(@rien)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik vraag mij af als ik een aquarium luchtslang/bolletje tot op de bodem laat zakken of dit positief werkt bij de vergisting, wie kan mij vertellen of dit werkt ? groet rien

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat wil je daarmee bereiken Rien?

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?