Ik zou precies hetzelfde doen als John. Het is zonde om die mooie houtsmaken aan neutrale alcohol te geven, wat moet je dan met die alcohol? Proeven tot je hem lekker vindt en dan op fles.
Het advies is de eerste keer op vat max 3 mnd.ivm sterke afgave van het vat,ik zou een gedeelte ven mijn stooksel achter de hand houden als het teveel van het vat opgenomen heeft dan kan ik nog altijd verdunnen.zo doe ik het altijd.gr.?Chris.V.
Ik zou precies hetzelfde doen als John. Het is zonde om die mooie houtsmaken aan neutrale alcohol te geven, wat moet je dan met die alcohol? Proeven tot je hem lekker vindt en dan op fles.
En dat was ik juist niet van plan. Ik wil hem laten rijpen op het vat tot de rum op is. Kan jaren duren. Daarom heb ik net toch pure alcohol in het vat gegooid en laat dat minstens een week staan voor ik er rum in doe. Misschien stom maar teveel hout vind ik niet lekker.
Over smaak valt niet te twisten 😉
Ik houd juist van veel houtsmaak ook in wijn. Zo staat mijn whisky nu bijna een jaar op een nieuw vat en hij is nu erg lekker.
Maar wat ga je met die pure alcohol doen die je uit het vat haalt? Opnieuw stoken?
Munckerik ik zou hem verdunnen tot 40%, ik denk als je hem opnieuw stookt de houtsmaak weg is.gr.?Chris.V.
Chris, dat is een mogelijkheid maar dan heb je dus neutrale alcohol met houtsmaak en Lummel vindt houtsmaak niet zo lekker.
Mischien nog iets anders bij doen,bv kaneelstokje,maar als hij niet van houtsmaak houd,nog een keer stoken.gr.?Chris.V.
Het heeft er ook mee te maken dat ik mijn dure rum niet gelijk in het diepe gooi. Dus blijf nu elke dag proeven en de kleur bekijken van de t500 alcohol. Deugt het niet stook ik het inderdaad weer op. Als dat bij de rum zou gebeuren zou ik gaan huilen.
Je kunt toch ook je rum iedere dag in de gaten houden, is dat niet makkelijker?
Ik ga de rum niet op fles leggen, ik wil de ruim laten liggen in het vat tot hij op is. En dat duurt wel een paar jaar. Vandaar dat ik het hele nieuwe van het vat eraf wil hebben. Of het verstandig is zal de tijd leren.
Dat verduidelijkt het. Wanneer er teveel houtsmaak aan komt dan wil ik hem wel opdrinken 😉
Hahaha, dat geloof ik maar ik zorg er wel voor dat hij lekker voor me blijft. Als het echt niet anders kan gaat hij op de fles. maar liever niet. Overigens met 100 liter melasse is nog maar de vraag of ik het vat vol krijg met rum van ongeveer 80%.
Maar ik heb ook wel degelijk naar jullie geluisterd en ik denk wel dat ik de rum ga verdunnen tot 60%. Ga ik met de t500 water voor distilleren. Heeft iemand dat overigens al wel eens gedaan? Zal wel niet hahaha.
Jawel hoor, gaat traag en water komt er warm uit. Vergeet de packing er niet uit te halen 😉
Met de packing bedoel je die ringen in de kolom toch? Dat had ik tenminste gelezen en moet je ook nog wat aan de temperatuur doen, was al op you tube aan het kijken want kon de gebruiksaanwijzing zoals gewoonlijk weer niet vinden.
In Schotland liggen whiskyvaten te slapen in een vochtig en constant klimaat.
Het nefaste gevolg van dit klimaat is dat er veel whisky verdampt en ontsnapt en in de hemel belandt. Men noemt dit ontsnappen van alcohol het deel wat aan de engelen toebehoord, de angel's share.