Meldingen
Alles wissen

Houtsnippers en eikenvaten

Pagina 8 / 10

Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het % heeft geen invloed hoeveel smaak eruit het vat komt, maar wel welke smaak bv 53-55% geeft meer vanille smaken vrij terwijl van 40-49% meer suiker smaken vrij komen,...

 

Daarom heb ik aangeraden om dezelfde % neutraal als rum op je vat te steken, de 65%. Alleen omdat je graag die neutrale op vat wou steken hoor, ik zou nog steeds aanraden direct rum op vat. Maar met je neutrale doe je niets slecht en ja beter neutrale op je vat dan je vat leeg te laten staan 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

En dat laatste is een waarheid als een koe. Sterker, het zou een schande zijn. Zit alleen nog te bedenken of ik ga fietsen of verder ga met de stripruns rum. Des te eerder kan de rum op het vat. Moeilijk laat ik eerst maar eens gaan douchen, komt tijd komt raad. 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je kunt ook je vrouw laten fietsen en jij aan de rum. Een prima compromis 🙂

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat is standaard in ons huwelijk. Daar is ze op geselecteerd. 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy jan,

 

Die test zakjes eikenhouten snippers wat voor een soort van eiken snippers is dat.

 

groetjes

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat was Zweeds eiken medium toasted. Op het moment heb ik andere omdat de zweeds eiken op is maar die komt wel weer terug hoor. Die ik nu heb is dark roast nederlands eiken.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

de smaak van de verschillende eiken ( amerikaanse, franse, enz...) zou dat veel verschil geven in den drank, of is het meer het roosteren dat de smaken ontwikkeld.

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Quercus Rubra (Amerikaanse eik) is een ander ras als de Quercus Robur (zomereik)

 of Quercus Petraea (wintereik). Verschil tussen zomer en wintereik is voor de leek, niet te herkennen in winter tijd. de Amerikaanse eik is een snel groeiende boom, die totaal anders is wat betreft opbouw. En na ik aanneem smaak.

De Europese eiken verschillen wel natuurlijk door zon en ondergrond.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dit is wel een leuk stuk om te lezen:

http://www.vindom.nl/evenementenennieuws/frans-eiken-vs-amerikaans-eiken-welk-effect-hebben-vaten-op-wijn/

 

Het smaakeffect geldt ook voor whisky of andere dranken.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Munckerik meer dan 100 jr 40 %kun je 100 jr bewaren ik heb wijn gedronken van 30 jr oud en was geen 40 %.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb van een medestoker Marcel een zakje houtsnippers gekregen en op mijn druiven stooksel gegooid,resultaat een hele mooie cognac,het heeft wel met smaak te maken ik heb altijd van donker rode wijn gehouden met een hout smaak.dus dat doe ik nu ook met mijn cognac,mijn vrinden vinden dat het een mixsmaak heeft cognac wisky.maar iedereen vind hem lekker.veel snippers vollere smaak van hout en op 5 ltr gooi ik een zakje vanille suiker.gr.??Chris.V.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hoy Chris,

die chips waren dat er gewoon van den eik van den bos, of waren dat gekochte geroosterde.

Ik,heb hier in den topic van de rum en / of deze topic ( denk ik) gelezen dat er zijn, ik denk jij  onder andere, en pino  ik heb zijne rum met eiken blok geproefd op den BBQ die gewoon met eiken blokken werken en zelf branden, met dern brander of den oven zoals ze doen met de vaten.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dumo dat waren gekochte chips,ik heb ze gebruikt om cognac van te maken,is heel goed gelukt.ik gooi dadelijk weer chips op 20 ltr,word echt lekker.ik heb gisteren weer 100 kg zoete witte druiven in het vat gegooid vergist ik zonder suiker en stook ze twee keer,stook normaal een keer maar tweee keer word hij zachter zeker voor cognac.die leg ik ook weer op snippers.en gooi er op 5 ltr een zakje vanillesuiker in.sippers zijn er in div.soorten.gr?Chris.V.en mooie feestdagen.

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zijn de eiken vaten van de stookwinkel gebrand of getoast?

Om er whisky in te laten rijpen zou dat zo moeten zijn toch?

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dag Mick,

 

De vaatjes zijn getoast aan de binnenkant.

 

 

Beantwoorden
Pagina 8 / 10
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?