Meldingen
Alles wissen

Infectie stookwijn

Pagina 2 / 3

Robbert
Berichten: 9971
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wat wil je goede alcohol maar dan iets kleinere hoeveelheid of slechte alcohol ?;
Je kunt ook de 8 kilo op 36 liter water doen .
dan heb je wel zelfde volume aan alcohol.
Uit 1 kilo suiker krijg je 510 gram alcohol .
of je nu gewoon gist neemt of turbo gist .
enige is je moet op meer water oplossen omdat een gewoon gist niet chemisch of genetisch gemanipuleerd is op resistentie tegen vervuiling .

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Uitgangspunt is natuurlijk goede alcohol. Maar een goed recept vinden in de zoekfunctie valt hier nog niet mee. Ben dus uitgegaan van het recept uit het boekje "het volkomen stookboek" en de tekst op de gistverpakking. Volgende keer dus 5,5 of 6 kg suiker op 21 liter. Weet niet precies hoeveel er in een T 500 gaat, maar die verhouding iig. Dan de volgende vraag wel of niet invertsuiker van maken? en dan de gist westcoast van mangrove jack of fermentis C70. Bij bierbrouwen is de gist het belangrijkste.Dus bij bakkersgist zegt mijn gevoel die niet.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9971
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

oke moet altijd het suiker inverteren
hoewel je nooit het geheel zal inverteren kan het gist sneller en makkelijker de suikers omzetten en dus minder bijproducten hebt ..
probleem is dat de meeste boekjes door en voor hobbyisten is geschreven.
Bakkersgist is een hoge kwaliteit standaard biergist . exact het zelfde !
misschien dat de naam misleidend is en commerciële graag verkopen met mooie namen als turbo en prachtige verpakkingen maar wil niet zeggen dat het beter is .( integendeel zelf !)
Gist is zeer belangrijk .het is de fundering van een goede drank .
Een standaard stookwijn bestaat uit niets meer dan suiker , gist , citroenzuur / wijnsteenzuur en een voeding . liefst zo neutraal mogelijk .
je kunt kiezen voor voeding uit een neuraal iets als diammonium fosfaat of een eiwit / aminozuur rijk product denk b.v. aan peulvruchten , soja bonen .
Zo hou je een zeer neutraal alcohol en een probleemloze vergisting.
Dingen als tomatenpuree wordt ook gebruikt maar dat is primitieve kneierij .

max is 510 Gr alcohol uit 1 kilo suiker turbo of still spirits kan daar niets bij toveren !

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoeveel bakkersgist is aan te bevelen. Ik lees 2 pakjes, Maar hoeveel gram is dat dan?

Ik heb meerdere gistkasten, dus gecontroleerde temperatuur.

En wat is een rieël eind SG na de vergisting

Ik heb nu een voedingszout gebruikt, ook niet goed zeker

https://www.braumarkt.com/gistvoedingzout-125-g-5001149

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9971
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voedingzout is geen probleem .normaal zou je uitkomen op SG 990 .
heel vaak gaat men uit van een minimale hoeveelheid gist . je kunt beter voor goede start een hight pitch doen . dwz op 21 -25 liter droge bakkers gist 70 - 120gr en natte bakkersgist de dubbele hoeveelheid .
( gist kost bijna niets . Ik ben ouderwets . als ik geen droge bakkers gist gebruik neem ik 100gr droog op 5,5a 6 kilo bij 25 liter . Ik kan me niet herinneren in 40 jaar ooit een mislukking met een dergelijk beslag te hebben gehad )

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik denk dat het allemaal nogal mee gaat vallen. Geur kan ik het beste omschrijven als medicinaal. Zou zo  maar eens normaal kunnen zijn.  Ben geeindigt op een SG van 998. Gestart op 1125. Een procent of 17 dus.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9971
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Medicinaal ? Het zou meer naar slecht bier moeten ruiken .
maar afwachten wat er overblijft na distillatie .
Temperatuur op brug 78,3 en niet hoger dan 81 max !

Beantwoorden
Berichten: 1838
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

LimonLoo, je schrijft ook dat je turbogist en gistvoeding heb toe gevoegd. In een zakje turbogist zit al gistvoeding dus dat hoef je niet meer toe te voegen. Te veel gistvoeding zal je vooral in je naloop proeven en ruiken, dus niet te lang door stoken.

In een T500 boiler gaat 25 liter, ik maak dan 26.5 liter stookwijn. Na het aftappen blijf er dan 1.5 liter achter in mijn gist emmer. Ook mik ik op 10 a 12 procent alcohol in mijn stookwijn, dan gaat de gist niet dood aan voedselvergiftiging. Max. 6 kg suiker op 25 liter stookwijn bij welke gist dan ook.

Beantwoorden
Berichten: 17
(@kippie)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo hier nog een vraagje
Moet je vergiste stookwijn altijd van de gist halen om te klaren?
Vast bedankt
Kippie

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9971
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

als de vergisting voorbij is hevel je de stookwijn van het gist af en stook je het af .
met een goed werkende ketel kun je meteen na eind vergisting afstoken .
Bij bier en wijn maken moet je altijd klaren en als je een ketel hebt van mediocre kwaliteit vanwege dat die snel aanbranden .

Wil je de drank enkele dagen bewaren na vergisting moet je ook van gist afhevelen .

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb uiteindelijk 3,7 liter alcohol van 90,5% gestookt. Gemeten met een Hydrometer 70 - 100% De PH van de stookwijn was trouwens 4,4

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9971
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer heb je pH gemeten ? .
aan eind vergisting .?

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ja helaas alleen aan het einde. Ga ik volgende X anders doen.

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Met een Extech PH100 pH-meter

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vandaag poging 2.

6 kg suiker, 3 liter water, 12 gram citroenzuur. Inverteren. aanvullen tot 25 liter in gistvat. Gist toevoegen. Ga toch classic 8 turbogist gebruiken. Gewoon omdat ik die wel op wil maken.

Moet ik het gistvat desinfecteren of volstaat gewoon goed schoon maken?

En wat is de ideale PH waarde voor vergisting

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?