2 weken geleden heb ik mijn eerste stookwijn gemaakt en laten vergisten. Het valt mij op dat deze redelijk zuur ruikt. Alsof er een infectie in zit. Ik brouw al ruin 9 jaar bier, Gisteren mijn 169 ste keer en heb in al die tijd maar 1x een infectie gehad. (Bij het opkweken van gist uit een flesje) Ik werk schoon en desinfecteer alles, ook bij de stookwijn. Nu was het de bedoeling om hier alcohol van te stoken (met een T500) Is dit nu raadzaam of weggooien en opnieuw beginnen.
Wat is redelijk zuur? En waar is de stookwijn van gemaakt? In tegen stelling tot bier en wijn wil je alle suikers in een stookwijn vergisten, en dan blijft alleen het zuur over. Ik heb het nooit mee gemaakt maar er is mij verteld dat als de stookwijn bedorven is je dit heel duidelijk ruik en er geen twijfel over is om wel of niet te stoken. Als de vergisting klaar is zou ik gewoon stoken.
Ikzelf heb eens gehad dat er boven de stookwijn een dun soort spinnenrag met plukjes schimmel zat. Op advies van een forumlid hier de rotzooi verwijderd en gaan stoken, kwam er prima uit. Ik las daarna ook op Engelstalige fora dat dit nogal eens kan voorkomen en niet als een probleem wordt gezien, wel het advies deze niet te drinken voordat ie gestookt is.
Te zuur hoeft niet aan infectie te liggen maar kan ook o.a. door verkeerd pH in beginsel wezen , foute vergisting , te lang gewacht met stappen , te veel zuurstof , afsterven van gist .en andere oorzaken .
Azijnzuur vorming is normaal proces maar kan ook door iets verkeerds overhand krijgen .
Omdat het mijn eerste keer is weet ik niet wat ik moet ruiken, maar als ik deze geur heb bij mijn bier zou ik niet blij zijn. Ik weet dat gisten soms nare geuren kunnen produceren. Ik heb 8 kg suiker in 5 liter water en citroenzuur gekookt, daarna aangevuld tot 25 liter. Turbo-8 gist en gistvoeding toegevoegd. Ik ga morgen gewoon stoken, weggooien kan altijd nog. Bedankt voor de tips.
Turbo 8 gist , 8 kilo op 25 is waarschijnlijk al de oorzaak van verhoogde bijsmaak .
Helaas met mogelijk gevolg tot extra werk en na correcties .
Hoezo. staat ook zo op de verpakking. 8 kg op 25 liter
Ja onder laboratorium condities zoals bij fabrikant zal het waarschijnlijk beter presteren in praktijk valt dat gemanipuleerde spul door de mand .
Kwalitatief gewoon niet betrouwbaar product .
Ik leer graag bij... Welke gist is dan wel geschikt voor stookwijn?
Ik denk dat je iets lager in je suiker per liter moet gaan en bij mij werkt gewone bakkersgist prima.
Kleine toevoeging, suikerwater vergist ik met 1800 gram suiker op 7 liter water, toevoeging van 2 pakjes bakkersgist en wat gistvoeding.
En citroenzuur natuurlijk, sorry ben tv aan het kijken en Whisky aan het proeven.
de beste gist maak je zelf passend op wat je wil vergisten .
anders zou een bakkers gist , westcoast van mangrove jack of fermentis C70 goede opties zijn .
en gebruik gewoon 5.5 - 6 kilo op 21 liter
Dat is dan 5,4 kg op 21 liter. Kom je op een SG van 1082. Dan haal je max. 11% alc.Is dat niet wat laag?
Ligt eraan hoe je die indeling maakt LimonLoo. Ik kan dit twee keer stoken met een Air Still en het is drinkbaar spul, kost me minder moeite omdat ik niks hoef te corrigeren.