Meldingen
Alles wissen

Melasse vergisten, waterslot wel of niet?


Berichten: 109
Topic starter
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik wil morgen een vat met melasse gaan opzetten. Ik heb Alcotec Turbo Yeast Rum en ga het doen zoals achterop het zakje staat. 2kg melasse, 4,5 kg suiker en 21 liter water. Nu staat er dat wegens de sterke schuimvorming geen waterslot gebruikt moet worden. Hebben jullie daar ervaring mee? Ik heb de neiging het waterslot wel te gebruiken. Het gistvast komt in een klimaatkast te staan.

Beantwoorden
12 reacties
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Op de verpakking staat van niet en dat je de deksel losjes moet hebben omdat het nog al schuimen kan. Ik heb hem er wel op er zit 30 liter in en heb nog 30 cm over tot aan de deksel ruimte genoeg , mijn gist ton is 2x zo groot als de gist emmers.

Beantwoorden
Berichten: 109
Topic starter
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een cm of 15 over onder de deksel. Het vat staat inmiddels in de klimaatkast, het waterslotje pruttelt vrolijk en geen spoor van schuim. Gaat dus prima zo.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is mooi , ik weet niet of er bij mij schuimvorming heeft plaatsgevonden dat kon ik niet zien. Ik heb wel extra  Amylase toegevoegd .

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo lang je emmer niet te vol is kan je prima een waterslot gebruiken. Als je een emmer tot zeg 2 cm onder de rand vult heb je een probleem. Been there, done that...

 

Beantwoorden
Berichten: 23
(@temmink)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik heb het zelfde gedaan als Waldstoker, wel met een waterslot erop.

Ging redelijk goed, het waterslot heeft ongeveer 7 dagen lopen borelen. Echter nu (4 weken later) is het SG-Gehalte nog 1050. (gemeten met refractometer). Wat kan ik doen om het SG-gehalte lager te krijgen. Het vat heeft wel de laatste weken buiten gestaan in de zon. Misschien te warm geworden? 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik vul mijn vaten tot + -75% mijn ketel ook dan heb je geen problemen,is al eens een vat dat ik van Adriana in de winter bij de cv mocht zetten koste mij een dure pers,maar mijn vrouwtje was gelukkig niet kwaad.?

Beantwoorden
Berichten: 23
(@temmink)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

misschien nog gist toevoegen om het verder te laten dalen in SG-waarde?

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee gist toevoegen heeft geen zin.

Melasse heeft een hoge viscositeit waardoor het lijkt of je nog een sg van 1050 hebt. Maar alle suiker is gewoon vergist hoor. Het is een valse meting, daar is eigenlijk niets aan te doen. Als je er nu suiker bij zou doen komt er weer leven in het waterstot omdat de gist weer eten krijgt, maar denk niet dat je dat wilt. Ik zou zeggen de ketel in en rum stoken ?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt Jan dat weet ik ook nog van rum experiment van 2 jaar geleden. Is klaar en gewoon stoken. 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

2 KG molasse op 21 liter water … Is wel erg weinig ?????

Beantwoorden
Berichten: 23
(@temmink)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja, inderdaad nou je het zegt. Ik heb veel meer molasse gebruikt. Meende iets van 5 kg, en 2.5 kg rietsuiker.

Ik ga het eens stoken, kijken wat het word. 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 23
(@temmink)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zooo, na 25 liter stookwijn te hebben gestookt, heb ik maar liefst zo'n 5 liter van om en en nabij de 65%. Zal het nog wel ff nameten op kamertemperatuur. Maar is/was meer dan ik had verwacht. Echter vind het niet echt lekker ruiken, beetje muffig. Maar laat het wel eerst ff staan, alvorens ik de spirits run ga doen.

Ben benieuwd 🙂

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?