Meldingen
Alles wissen

mijn eerste sugarwash , mijn eerste stook

Pagina 1 / 5

Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Morgen krijg ik het resterende materiaal binnen om te kunnen starten met mijn eerste sugarwash.

Na het lezen van heel wat topics heb ik er echt wel zin in .

Even zeggen hoe ik het wil doen zodat het eventueel nog door iemand verbeterd kan worden.

Eerste taak alles goed reinigen. ok heb wel begrepen dat er veel mensen zijn die gewoon alles afspoelen met water maar omdat het de eerste keer is probeer ik het toch (misschien onnodig) extra proper te doen.

Voor het uitkuisen van het gistingvat, roerspaan en alle andere onderdelen ga ik Braurens gebruiken. Nadien alles goed afspoelen met warm water.

Ik lees dat bij turbogist de een 6 kg suiker gebruikt de ander dan weer 8 kg . Ik zal dan maar 7 kg gebruiken hetgeen na vergisting dan ongeveer 16.5%ABV zou opbrengen wat al mooi is dit bij een temperatuur van 20°C . Daar de temperatuur bij de vergisting een beetje stijgt denk ik dat dit een mooie starttemperatuur is.

Dus eerst wat koud water ca 10 liter dan suiker oplossen in heet water en dat toevoegen en aanvullen met koud water tot ik 25 liter heb. temperatuur laten zakken tot 20°C dan gist bovenop strooien en even met deksel bovenop( maar niet dicht) de gist laten starten. Dan de gist doorroeren deksel vast en waterslot erop.

Bedoeling is zuivere alkocol te maken . Vraag is dan moet voor het toevoegen van de gist de carbon erbij of is dit niet nodig. Dacht gelezen te hebben dat het voor zuivere smaakloze alcohol erbij mag en dat dan na de gisting en overheveling een klaringsmiddel gebruikt moet worden. heb het allemaal in huis dus kan het gebruiken ingeval dat het iets oplevert.  

Oja voor de gist erin gaat en de carbon even de OG waarde noteren en na het gisten de eind SG meten zodat ik weet hoeveel restsuiker er nog in is en ook kan zien hoeveel alcohol ik heb wat ik dan eventueel na het klaren kan meten met een vinometer.

Na het gisten dan nog een dag of twee laten klaren en overhevelen in een schone fles zodat er zeker geen gist of andere delen meekomen. Ik laat dit allemaal nog eens door een kookzak gaan bij het overhevelen.

Normaal zou de stookwijn nu heel klaar moeten zijn.

Terwijl het gisten bezig is ga ik mijn LM/VM innstallatie grondig reinigen. Deze heb ik overgekocht van iemand die ermee gestopt was en weet dus niet of er ergens vuil, aanslag of wat dan ook zit dus eens grondig uitkuisen kan zeker geen kwaad.

Vooraleer ik dit doe stook ik eerst een met water om eventuele lekjes op te sporen en te dichten. Ik had dacht ik ergens gelezen dat kleine lekjes met een meel/water mengsel gedicht kunnen worden. 

Als alles goed is begint het reinigen . Ik heb citroenzuur en bicarbonaat hiervoor . Ik dacht alles goed kuisen met citroenzuur . dan afspoelen en kuisen met bicarbonaat en terug afspoelen en dan hoop ik dat alles proper is. Iemand die me kan zeggen hoeveel citroenzuur per liter water moet en hoeveel bicarbonaat per liter water moet ?

Na het gisten en overhevelen en het grondig reinigen van de LM/VM kan ik dan beginnen met een eerste stook. Daar mijn ketel een ketel is van 15 liter dacht ik deze te vullen met 10 liter stookwijn. er zit een 3000W verwarming in wat volgens mij te veel is maar gelukkig is deze regelbaar zodat ik hem op 2/3 kan gebruiken.

Dus stookwijn erin en  even op 3000 W dan verminderen naar ca 2000 W. Op die manier zal de ketel snel warm zijn. 

Eerst begin ik dan met de LM waarmee ik de volledig voorloop ga aftappen. Eens deze erdoor is schakel ik over naar VM en daar neem ik dan de Heads , hearts en tails . Zodra de temperatuur te hoog wordt en dus ook de ABV gezakt is naar ca 20% stop ik . Al wat dan nog in de ketel is is voor de goot zo had ik begrepen.

Heads, hearts en tails moet ik dan proeven om te zien wat voor mij nog aanvaardbaar is en wat niet. Slechte heads voor de ruiten eventueel samen met de voorloop , slechte tails kan ik bijhouden voor de volgende stook.

Vraagje Nadat de voorloop met de LM erdoor is moet dan het vermogen van de verwarming iets omlaag of gewoon op hetzelfde vermogen doorstoken ?

Na gebruik alles uitspoelen wat bij de LM/VM eenvoudig kan langs boven na het verwijderen van de spiraalkoeling.alle andere onderdelen goed uitspoelen . 

Daarna verder met volgende stook of indien de ABV niet voldoende was bij de eerste stook alles verdunnen met water en opnieuw stoken met terug heads,heartsen tails.

 

Ik hoop dat het allemaal zowat klopt . graag jullie advies 

Uiteraard weet ik ook dat ervaring me uiteindelijk wel alles zal leren maar tips zijn altijd welkom

grts RenéR

Beantwoorden
64 reacties
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rene

 

Wanner is de ketel voor t laatst gebruikt door de vorige eigenaar ?

Anders kan je ( mijn inziens ) gewoon een stoomrun doen . Gewoon vullen met water , en op max vermogen laten gaan . eerst alles doorstomen , daarna koelwater in bedrijf op je condensors. Zo leer je je kolom als eens kennen , voordat je met stook begint. Zijn je leidingen groen aangeslagen , dan eventueel in de citroenzuur leggen , en goed naspoelen.

Maar ik had laatst gelezen, dat je een lekje op een van je slant plates hebt ?

Heb je dat inmiddels gerepareerd? Anders is dat toch je eerste vereiste... 

Als je je eerste run maakt, voor neutraal hoef je je vermogen niet per se terug te draaien . Als je kolom begint te stuwen , dan natuurlijk wel..

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

geen flauw idee krijg hierop voorlopig nog geen antwoord

Stoomruin wa voorzien in mijn plan En ja zeker geen slecht idee om ook de koeling te testen

Herstelling is nog niet gebeurd daar ik niet juist weet waar het is en ja zodra ik het weet koop ik me een brander en al het ander om het dan defenitief op te lossen maar intussen zal het de haver/bloem/ water oplossing zijn.

ok dus vermogen aanhouden tenzij de kolom raar begint te doen.

thx voor de info

mvg, RenéR

Beantwoorden
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Interessant ik hoop er binnenkort ook aan te kunnen beginnen, als echte beginner dus

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Komt wel goed . Mijn eerste sugarwash is nu aan het gisten . Leuk dat bezig te zien.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goed en lekker bezig jongens. Kleine tip nog: Als je huisje echt naar stookwijn gaat ruiken:
* Verwijder het rode dopje van je waterslotje,

  • steek er een tuinslang in,
  • * hang het uiteinde uit een raam naar buiten
  • * Co2 zakt naar de grond en je bent er vanaf.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

goede tip Nimrax . ik heb de schuifraam van de kamer ook ineens volledig open gezet om te verluchten

Beantwoorden
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kijk tips waar we iets aan hebben. Top thanks

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik maak mijn eigen waterslot, een doorzichtige kunststof bus met een aansluiting voor een slang naar het ventilatiekanaal en een slang naar mijn vat, nooit geen stank zo...

Beantwoorden
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gisteren mijn stoom run gedaan op advies van Oengabunga. Leuk experiment om je ketel te leren kennen. Maar nu..... Nu moet ik mijn eerste mash gaan klaar maken. 7 kilo suiker, 25 liter water, turbo gist erbij, en.......ik lees net nog dat er een blikje tomatenpuree in moet als voeding voor t gist klopt dit? Ja ja beginners whahaha

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bij turbogist heb je niets extra nodig daar zit alles al in. Gebruik je bakkersgist heb je extra voedingstoffen nodig om je gist te laten starten en daar helpt dergelijke dingen ook brood of appelsap. Maar turbogist gaat perfect met suiker en water alleen.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Men neme een fermenteervat... Doe daar 15l koud water in... Neem een grooooote pan.... Doe daar 10l water in koken... Voeg dan 8 kl suiker er aan toe... Los dit al roerend op..... Hierna doe je de gehele inhoud van de pan in t fermenteervat... Wacht tot de totale temperatuur onder de 30 graden is... Doe dan de turbogist er bij.... Deksel er op en waterslotje er op (natuurlijk gevuld met water).. Na een aantal uur zal t bubbelen beginnen..... Op A48 staat dat je geen waterslot moet gebruiken..... Doe het toch maar 😉

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het kan nog veel simpeler. Neem 10 liter heet water uit de kraan en gooi daar 8 kilo suiker bij en goed roeren, gooi daar nog 11 liter koud water (dus in totaal 21 liter water en geen 25 liter) dan zit je tussen de 20 en 30 graden en kan je gelijk gist toevoegen. De 8 kilo suiker wordt omgezet in alcohol en dan heb je precies 25 liter in je ton/ketel. Belangrijk als je de t500 hebt anders hou je mash over als je werkt met 25 liter water. 

 

Bubbelen doet het direct (max 5 minuten) en zeker na 30 minuten zal het waterslot als een gek gaan. Je hebt geen waterslot nodig maar je kan wel aan de heftigheid van het slot het proces mooi volgen. 

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Precies Lummel, liever lui dan moe. Ik kook ook nooit de suiker met 10 liter water. Uit 8 kg suiker heb ik altijd ongeveer 4 liter alcohol (5 liter * 80%). Voor- en naloop niet meegerekend. 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

poepoe ....... Koken of niet koken ...... THATS THE QUESTION  😉

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?