Meldingen
Alles wissen

wat heb ik verkeerd gedaan

Pagina 1 / 4

Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

gisteren mijn eerste vergisting gestart.

Eerst alles afgekuist en gespoeld . dan 10 liter koud water erin. dan 7kg suiker opgelost in warm water en er ook in en dan opgevuld met koud water tot ik 25 liter had. Dan actieve kool erin gedaan maar temperatuur was 24 graden dus nog even gewacht tot het 20 graden werd en dan de turbogist erin gedaan en even laten staan. Toen de gist begon te werken alles nog kort doorgeroerd deksel erop en waterslot erop. Nu 10 uur later bribbelt het waterslot nog steeds niet. even gekeken temperatuur nog steeds 20 graden en bovenop een laag schuimende gist. Op zich zou ik dan zeggen ok de gist werkt maar geen bubbels in het waterslot. Toch alles weer dicht gedaan en hoop dat de bubbels er ooit toch nog uitkomen. Oh Ja de begin SG was 1104. iemand die weet waarom het waterslot niet gaat ?

Beantwoorden
49 reacties
Berichten: 230
(@lucifertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

wat voor emmer heb je? waarschijnlijk een lek ergens waardoor de CO2 ontsnapt of de gist is dood gegaan.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

zijn nieuwe emmers van Bouwland . Enige wat ik merk is dat het waterslot er vrij gemakkelijk ingaat .Het zou wel eens kunnen want de woning stinkt naar de gist. Enig idee hoe ik dit kan oplossen ? de geur trek ik me nog niets van aan maar wil wel zeker zijn dat de vergisting op zich desondanks volledig in orde komt. ik laat het desnoods wel 10 dagen staan of langer als het moet.

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even je sg meten komt hij lager dan 1104 dan gist het,  kan alleen met dobber niet met refractometer.

alcohol en suiker in een refractometer geeft geen goed beeld.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Door al het schuim van de gist kan ik nu niet veel meten. Maar daar er schuim bovenop ligt veronderstel ik wel dat de gist aan het werken is. Heb nu net het deksel vervangen met een beter sluitend waterslot en eens kijken of dit iets opbrengt

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hopla ik weer blij dat was het inderdaad andere dichting erop en de bubbels zijn vertrokken. Bedankt voor de hulp

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rene ik gebruik nooit watersloten,als je de volgende keer niet zeker weet of het aan het vergisten is,trukje van mij,haal deksel er af en hou een brandende lucifer of aansteker er boven ,word die uit geblazen dan staat het te vergisten,zo test ik ook of het uitgegist is,zo werk ik al 15 jr.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Top ChrisV zeer goede tip Bedankt

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op het bierbrouwforum komt regelmatig hetzelfde probleem voor dat er gedacht wodt geen vergisting te hebben. De brouwemmers zijn daar berucht om de lekkage.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Veel schuim dan is er zeker een vergisting gaande. Emmer lekt.

Op zich niet zo heel erg wanneer de vergisting goed gaande is want er ligt dan een CO2 deken over je wash.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Intussen bubbelt hij heel goed met dichtingen van andere emmers . Dat was dus het probleem.

Kunnen de dichtingen ook bij stookwinkel besteld worden. Heb gezien dat bouwmarkt ze ook wel heeft maar wat levertijd aangaat is stookwinkel 3 dagen sneller.

Net pakje toegekomen met 1 kg citroenzuur en 1 KG bicarbonaat. Iemand een idee hoeveel gram per liter men nodig heeft om ermee te reinigen ?

grts RenéR

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Citroenzuur: om je wash aan te zuren als dat nodig is of om te reinigen: 20 g voor ontkalken van je espressoapparaat 😉 .

Reinigen van de koperzadels: theelepel tot een eetlepel denk ik.

Geen idee wat je met bicarbonaat reinigt of is dat om je low wines "te reinigen"?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi @ReneR, ik heb van mijn moeder (ex-laborante inginieur pfff) geleerd(laten zeggen) dat werkelijk NIETS STERIEL is.Ook niet na welke behandeling dan ook. Ik doe op haar aanraden alles spoelen met azijn en in het geval van stookwijn maken: Pino de Stoker bijvoorbeeld, reinigt zijn vaten met een waterslang. Zo heb ik het later ook gedaan. Zelfde prima resultaat.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bicarbonaat is eigenlijk baking soda en dus ook goed om te reinigen. ik had ergens in een topic gelezen dat iemand zijn ketel en met citroenzuur en met baking soda reinigt. En omdat mijn ketel nogal lang stil gestaan heeft dacht ik dat ik het beter eens grondig kan doen vandaar dus.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Nimrax heb dit inderdaad ook al in veel topics gelezen dat het wel gereinigd moet worden maar het niet zoooo belangrijk is met wat je het nu doet en dat velen het gewoon met water doen. Nu ja zeer waarschijnlijk zal dat later bij mij ook zo zijn. Azijnoplossing had ik inderdaad ook gelezen maar heb wat schrik daar achteraf een azijnsmaak of geur van over te houden. En omdat ik niet weet hoe lang met deze ketel niet gestookt is dacht ik van beter 1 keer alles zo proper mogelijk te maken en daarna gewoon te kuisen. Daar citroenzuur hier voor 25 gr 2 euro kost heb ik een kilo gekocht voor 6.95 . Daar citroenzuur ook nog voor andere doeleinden kan gebruikt worden is het geen weggegooid geld.En waarschijnlijk zoals vele beginners koop ik weer dingen die ik achteraf bekeken niet nodig had

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?