Meldingen
Alles wissen

Mout


Berichten: 8
Topic starter
(@terrytim)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo Allemaal,
Gister ben ik bezig geweest om mout om te zetten naar suikers en die te laten vergisten. Toch vraag ik mij of of het goed is gegaan omdat de vergisting niet zo hard gaat als op het youtube filmpje van stooktv.

Ik heb de stappen gevolgd van het filmpje alleen werd die van mij niet zo zoet. Kan dit liggen aan het soort mout? Ik zie wel aan de mash dat er koolzuur in komt. Zie foto over welke mout het gaat.

Beantwoorden
13 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De Mroost 900MD van Dingemans is een zogenaamde "chocolade" mout en wordt in bieren tussen de 1 en 5% van de moutstort gebruikt. Kenmerk is dat deze moutsoorten moeilijk te vergisten zijn.

Je kunt beter een moutsoort kiezen die je tot 100% van je stort kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een pilsmout of een pale ale mout. Maar er zijn ook whisky mouten die gerookt zijn. 

 

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@terrytim)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dus als ik het goed begrijp hou ik hier minder alcohol aam over? Is er iets waarmee ik dit kan vermeerderen of niet? Zoals suiker toevoegen

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Suiker kan maar dan vergist de suiker en niet de suikers uit de mout en wordt je alcohol wat scherper. Ik neem aan dat je juist mout wilde vergisten om de smaak. De geroosterde smaak van deze mout zal heel dominant zijn in je mash vrees ik

Deze mout is bedoeld om in kleine hoeveelheden toe te voegen aan een bier. 

 

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@terrytim)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zou ik een nieuwe mash kunnen maken met normale mout en wanneer ik ga stoken de choclate mout en normale mout kunnen mengen?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat kan maar dan moet je maar weinig mash van de chocolade mout toevoegen. 

Heb je al je chocolade mout opgebruikt in je mash?

Zo niet dan moet je een klein beetje in je mond stoppen en er op kauwen dan weet je wat voor smaak het geeft.

 

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@terrytim)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb 2kg gebruikt. Dus heb nog 3kg over.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En al geproefd?

 

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@terrytim)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vanmiddag geproeft en ik vind de rook en chocolade smaak niet overheersend. Maar als ik mijn mash ruik vind ik hem wel erg sterk ruiken. Wat zou jij aanraden om te doen?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rook zul je er nauwelijks aan smaak in aantreffen, het is geroosterde mout. De term chocolade slaat op de kleur.

Ik zou de mout gebruiken om er lekkere bieren mee te maken 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Erik krijgt hier iedereen aan t bier brouwen  🙂

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Haha Jack, ik zit nu te genieten van een eigen gebrouwen biertje waar deze mout in verwerkt zit. Is niet te versmaden 🙂

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ben zelfs een stapje verder gegaan .... Heb al diverse malen brood gebakken van de Bostel.

Lekkerrrrrr

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat doe ik ook met regelmaat en is idd erg lekker.

http://www.stookforum.nl/thread/bostelbrood/

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?