Even een vraag:
Er zijn verschillende manieren om gereedschappen en vaten en emmers te ontsmetten.
Maar wanneer pas je welk middel toe? Is het ook mogelijk alles met sulfiet te ontsmetten?of is het soms handig een ander middel toe te passen? Wat zijn de voor en nadelen van alle middelen?
Ik ben net zo benieuwd naar de antwoorden als jij Stefan, ook ik zit met deze vraag.
Dat vroeg ik me ook altijd af maar inmiddels niet meer. En uiteraard ligt het er aan wat je wilt schoonmaken of ontsmetten. Dat zijn namelijk twee verschillende dingen. Voor schoonmaak van bijvoorbeeld (Gebruikte) wijnflessen laat ik alles weken in een natriumperoxide oplossing. (PuroOxi) Alles bruist los hiermee en het is niet giftig. Ik heb er nog nooit een besmetting mee gehad, dus sulfiet was niet eens nodig.
Voor gereedschap, emmers, vaten, zeven, slangen, watersloten enz, los je twee sulfiet tabletjes in halve liter water op met een afgestreken theelepeltje citroenzuur erbij. In een spuitfles kan je dan alle instrumenten benevelen en daarna kort afspoelen met water. Citroenzuur kan je ook goed gebruiken bij het schoonmaken van koper.
Voordeel is dat beide middelen erg efffectief zijn en economisch in gebruik. Nadeel is dat je het eerst ergens moet bestellen.
groeten Catnip
Misschien een hele stomme vraag maar ik zie het nergens staan, waarom niet met een hoog % alcohol ontsmetten?
Pas wel op met open vuur.
70% word aanbevolen omdat dit minder snel verdampt en hierdoor de contacttijd langer is.
Iedereen bedankt voor de info, soms is het echt veel informatie waar nog meer informatie achter zit. Het is af en toe lastig door het bos der distillatie de ketel zien staan
Ofwel gewoonweg azijn !
Tja, ik weet niet maar azijn zou ik nu niet bepaald in vergistings emmers, en materialen gebruiken.
groetjes
Dumo
Ofwel gewoonweg azijn !
Tja, ik weet niet maar azijn zou ik nu niet bepaald in vergistings emmers, en materialen gebruiken.
groetjes
Dumo
Het is goedkoop, efficient en je moet er geen sulfiet voor gebuiken.
3 argumenten pro.
🙂
Er zijn diverse schoonmaak middelen die ik gebruik .
Is maar net wat doelstelling is . Zwavel zuur , zoutzuur , citroenzuur , azijn .Natronloog , caustoc soda .
Vaatwasmachime reiniger , sulfiet en waterstof peroxide . ( watersstof peroxide Ontsmet en is 100% natuurlijk )
flesjes worden gereinigd met warm water en een borstel, vervolgens gaan ze de vaatwasser in. Vlak voor het bottelen ontsmetten ik alles nog eens met Starsan. Hierna niet meer afspoelen.
Al mijn vergistings- en andere bottelbenodigdheden maak ik gewoon met afwasmiddel schoon, even goed afspoelen en ook ontsmetten met Starsan.
Tot op heden nog nooit een slecht flesje cider van gehad 🙂
Maatje van me heeft het altijd over sulfiet en weet ik veel wat, maar voor de normale schoonmaak voor voedselveilige middelen vertrouw ik ook op afwasmiddel of de vaatwasser...
De doelstelling van mijn vraag is het zoeken naar 1 of 2 middelen, zodat ik niet een kast vol reinigingsmiddel heb staan.
Zelf neig ik naar sulfiet, lijkt mij redelijk universeel in gebruik. En geschikt voor meerdere doeleinden.
Daarbij zoek ik een middel waarbij ik niet na hoef te spoelen
Ik gebruik rvs en vooral plastic gistvaten en die ontsmet ik nooit. Gewoon goed schoonmaken en dan, voor het vullen met most, even uitspoelen en op de kop houden. Maar goed: ik heb een achtertuin waarin dat kan.
Wel maak ik de most meestal goed heet, bijvoorbeeld tijdens het brouwen of bij het zacht maken van fruit of inverteren van de suiker.
En we hebben hier schoon, helder water zonder veel kalk.