Meldingen
Alles wissen

Ontsmetten


Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Even een vraag:

Er zijn verschillende manieren om gereedschappen en vaten en emmers  te ontsmetten.

Maar wanneer pas je welk middel toe? Is het ook mogelijk alles met sulfiet te ontsmetten?of is het soms handig een ander middel toe te passen? Wat zijn de voor en nadelen  van alle middelen?

Beantwoorden
32 reacties
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ben net zo benieuwd naar de antwoorden als jij Stefan, ook ik zit met deze vraag.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat vroeg ik me ook altijd af maar inmiddels niet meer. En uiteraard ligt het er aan wat je wilt schoonmaken of ontsmetten. Dat zijn namelijk twee verschillende dingen. Voor schoonmaak van bijvoorbeeld (Gebruikte) wijnflessen laat ik alles weken in een natriumperoxide oplossing. (PuroOxi) Alles bruist los hiermee en het is niet giftig. Ik heb er nog nooit een besmetting mee gehad, dus sulfiet was niet eens nodig.

Voor gereedschap, emmers, vaten, zeven, slangen, watersloten enz, los je twee sulfiet tabletjes in halve liter water op met een afgestreken theelepeltje citroenzuur erbij. In een spuitfles kan je dan alle instrumenten benevelen en daarna kort afspoelen met water. Citroenzuur kan je ook goed gebruiken bij het schoonmaken van koper.

Voordeel is dat beide middelen erg efffectief zijn en economisch in gebruik. Nadeel is dat je het eerst ergens  moet bestellen. 

groeten Catnip

Beantwoorden
12 Reacties
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@catnip, dus ben ik direct aan het bestellen geslagen en natuurlijk bedankt voor het wijzer maken van deze leerling. 😊

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@catnip wil ik nog aan toevoegen, voor ontsmetten gebruikt je heel makkelijk een San. Dat kan StarSan, Chemipro San of een andere San zijn. Voordeel is dat je dit niet hoeft na te spoelen en je het milieu minder belast.

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@munckerik dat spul ken ik totaal niet. Niet geschikt voor zachte metalen lees ik, vraag mij af of het dus met koper kan.

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@notna Dat klopt maar de vraag was ook ontsmetten van gereedschappen, vaten en emmers 😉

Waarom zou je koper willen ontsmetten? 

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@munckerik, omdat ik diverse koperen gebruiksvoorwerpen heb.

 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@notna Oke wat zijn dat dan voor gebruiksvoorwerpen en waarom wil je die ontsmetten?

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@munckerik gereedschap, diverse lepels groot en klein emmers etc. Die dus gebruikt worden bij en voor het stoken.

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@notna Dat zijn dure emmers en lepels van koper. Ik denk ook dat je meer aan RVS of kunststof emmers en lepels hebt dan aan koperen versies. Ontsmetten is enkel nodig voor gereedschappen/emmers/vaten/slangen die gebruikt worden bij wort/mash/wash welke nog moet vergisten. Bierflesjes en wijnflessen voor bier en wijn worden ook ontsmet maar een fles voor bv whisky hoef je niet te ontsmetten

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@munckerik die spullen heb ik altijd gebruikt bij het bierbrouwen en komen uit de distilleerderij van een oom. Inderdaad duur spul dat veel mensen graag van mij willen kopen maar helaas het blijft in de familie.

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@notna zuinig op zijn 😉

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@munckerik ben ik ook ondanks dat ik het gebruik, vind het zonde om het alleen maar te laten liggen. Dat San spul ga ik zeker eens proberen op flessen etc.

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@munckerik Daar zeg je wat. Het milieuaspect. 
ik merkte trouwens dat ik het überhaupt niet juist had neergezet. Het werkzame middel is bij PuroOxi is Natriumpercarbonaat. Maakt een verschil. Ik gebruik het middel dus als sterk schoonmaakmiddel. Het ontsmet wat mij betreft ook goed. Overkill?

groeten Catnip

Beantwoorden
Hilly
Berichten: 152
(@hilly)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Misschien een hele stomme vraag maar ik zie het nergens staan, waarom niet met een hoog % alcohol ontsmetten?

Beantwoorden
3 Reacties
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@hilly dit is zeker geen domme vraag.

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@hilly

Helemaal geen domme vraag

Ik gebruik alcohol in een vernevelaar

Ofwel gewoonweg azijn !

Daarna spoelen met water.

Nooit problemen mee gehad.

 

Cheers

 

 

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@psycat die spuitfles is een goed idee, en een fles 85% met voor en naloop is er ook wel!

 

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Pas wel op met open vuur.

70% word aanbevolen omdat dit minder snel verdampt en hierdoor de contacttijd langer is.

Iedereen bedankt voor de info, soms is het echt veel informatie waar nog meer informatie achter zit. Het is af en toe lastig door het bos der distillatie de ketel zien staan

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Posted by: @psycat

Ofwel gewoonweg azijn !

Tja, ik weet niet maar azijn zou ik nu niet bepaald in vergistings emmers, en materialen gebruiken.

groetjes

Dumo

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@dumo volgens mij goed om de ketel schoon te maken maar verder zou ik het ook niet gebruiken.

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Posted by: @psycat

Ofwel gewoonweg azijn !

Tja, ik weet niet maar azijn zou ik nu niet bepaald in vergistings emmers, en materialen gebruiken.

groetjes

Dumo

 

Het is goedkoop, efficient en je moet er geen sulfiet voor gebuiken.

3 argumenten pro.

 

🙂

 

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn diverse schoonmaak middelen die ik gebruik .

Is maar net wat doelstelling is . Zwavel zuur , zoutzuur , citroenzuur  , azijn .Natronloog ,  caustoc soda .

Vaatwasmachime reiniger , sulfiet en waterstof peroxide . ( watersstof peroxide Ontsmet en is 100% natuurlijk )

 

Beantwoorden
2 Reacties
dumo
 dumo
(@dumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1210

@robbert

Hoy Robbert.

Jij hebt het over reinigen, de topic starter had het over ontsmetten, dit is de laatste stap voor het vergisten, om te reinigen kan azijn gebruikt worden volgens mij, zeker om te ontkalken.

Dan geef ik toch de voorkeur aan andere producten als azijn om te ontsmetten, dan zou ik eerder naar citroenzuur gaan omdat dit een van de zuren is die gebruikt worden om wijnen zuurder te maken, alhoewel ikzelf vergisting 's materialen niet zou ontsmetten met zuren.

Hoe dikwijls heb ik niet moeten horen die wijn is slecht die smaakt naar azijn, daar kun je nog juist wijnazijn mee maken, om dan uw emmers te ontsmetten met azijn 🤔, hoe dikwijls heb ik niet moeten horen, je moet de fruitvliegjes uit uw emmer houden of je krijgt azijn verzuring in uwe gistemmer, dan ontsmetten met azijn? 'k weet niet 🙄.

waterstof peroxide zoals je schrijft is een veel gebruikt ontsmetting 's middel in de voeding's industrie vooral in de zuivelverwerking, is naar het schijnt een heel goed ontsmetting 's middel, en je moet ook niet naspoelen zegt men.

sulfiet wordt in de wijnbouw gebruikt om de most te ontsmetten, dat kan dan normaal gezien volgens mij dan ook geen kwaad om gistemmers, en flessen mee te ontsmetten en is ook niet overdreven duur.

ik zelf gebruik nu starsan om mijn vergistingsmaterialen en mijn flessen te ontsmetten, in den beginne gebruikte ik die glazen flesjes van jan van stookwinkel ik denk dat dat een reiniging 's en ontsmetting 's middel was daar werkte ik graag mee, maar ik denk dat hij die nu niet meer vast krijgt.

groetjes

Dumo

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@dumo  hoi Dumo , 

ja er us inderdaad ontsmetten en reinigen . Maar het gaat heel nauw samen. .

Ik gebruik de diverse middelen bij verschillende doeleinden. 

Na stoken reinig ik bijv mijn ketel even met vaatwas machine reiniger . .

Mijn gisttonnen en materialen  staan soms wel maanden kn opslag . Soms wel meer dan een jaar . Dan is ontsmetten zeker even nodig .

Sulfiet gebruik ik ook voor een vat bijvoorbeeld als die langer heeft leeggestaan . Ook als iets langers staat te weken is sulfiet weer een keuze .

Vooraf evrn ontsmetten is waterstof peroxide goed voor . 

Azijn en citroenzuur gebruik ik als ketels en koelers langers stilstaan of wat aanslag tonen . 

Plaatsen waar moeilijk bij te komen is zet ik ook regelmatig in zuur . 

Dons hen je eiwitten aanslag dat is lastig en is bijvoorbeeld wat natronloog weer te gebruiken .

Zo zijn er verschillende doelstellingen van reinigen of ontsmetten .

Goed onderhoud voorkomt gisting problemen , schimmels of vorming van ongewenste stoffen . 

En voorkomt mislukken .

 

 

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

flesjes worden gereinigd met warm water en een borstel, vervolgens gaan ze de vaatwasser in. Vlak voor het bottelen ontsmetten ik alles nog eens met Starsan. Hierna niet meer afspoelen.

 

Al mijn vergistings- en andere bottelbenodigdheden maak ik gewoon met afwasmiddel schoon, even goed afspoelen en ook ontsmetten met Starsan.

 

Tot op heden nog nooit een slecht flesje cider van gehad 🙂

 

Maatje van me heeft het altijd over sulfiet en weet ik veel wat, maar voor de normale schoonmaak voor voedselveilige middelen vertrouw ik ook op afwasmiddel of de vaatwasser...

 

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

De doelstelling van mijn vraag is het zoeken naar 1 of 2 middelen, zodat ik niet een kast vol reinigingsmiddel heb staan.

Zelf neig ik naar sulfiet, lijkt mij redelijk universeel in gebruik. En geschikt voor meerdere doeleinden.

Daarbij zoek ik een middel waarbij ik niet na hoef te spoelen

Beantwoorden
4 Reacties
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@stefanjo als het vooral gaat om ontsmetten dan sulfiet en citroenzuur. Neemt ook weinig ruimte in beslag. Geen grote bussen van nodig. Theelepeltje sulfiet en een mespuntje citroenzuur per liter...

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stefanjo sulfiet is prima om gisttonnen te reinigen .  Citroenzuur kun je ook bij vrij veel inzetten . 

Waterstof peroxide kun je heel goed en smel ook materiaal en vaten mee reinigen .

Vaatwasmachine reiniger tabletten werken ook perfect voor de ketel . ( Ook met heet water in de gisttonnen )

Maar wanneer je een koperen ketel een langere tijd niet hebt gebruik is soms wat steviger aanpak nodig .  I.v.m. mogelijk oxidatie .

1 enkel middel zal niet afdoende zijn .

 

 

 

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@robbert is waterstofperoxide niet erg agressief? Welk percentage kun je het beste gebruiken?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stefanjo waterstof peroxide 12% is afdoende. 

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik rvs en vooral plastic gistvaten en die ontsmet ik nooit. Gewoon goed schoonmaken en dan, voor het vullen met most, even uitspoelen en op de kop houden. Maar goed: ik heb een achtertuin waarin dat kan.

Wel maak ik de most meestal goed heet, bijvoorbeeld tijdens het brouwen of bij het zacht maken van fruit of inverteren van de suiker.

En we hebben hier schoon, helder water zonder veel kalk.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?