Hallo, ik heb nu drie emmers pruimen drie weken op gist staan. Eerst had ik twee emmers, maar een emmer explodeerde na een dag zowat dus toen heb ik die verdeeld over twee emmers. Daarna gebeurde er echter weinig afgezien van een gezellig oprispingkje zo nu en dan.
Ik vraag mij af of er in alle drie de emmers nu genoeg activiteit is geweest en waar ik nu ongeveer sta met de alcohol. Ik had zo'n drijvende meter gekocht, maar begrijp inmiddels dat die me niet gaat helpen. Ik heb nog geen sg meter, laat staan dat ik een nul meting heb. De drie emmers ruiken ook verschillend. Een meer naar jam en de ander zuriger. Ik ze wel kleine belletjes van onder het drijvende fruit komen dus ergens zal r wel iets goed gegaan zijn.
Ik wil niet te lang wachten want in een van de emmers komt een beetje een grijze gloed over het drijvende fruit. Ik vermoed schimmel. (Hoe schadelijk is dat?)
Zijn er nog manieren om uit te vinden wat het alcoholpercentage is, of is het nu gewoon na drie weken lekker aan de gang en kijken waar het schip strandt? Of kan die waas geen kwaad en moet ik gewoon (nog langer) wachten totdat er geen burbjes uit de slotjes komen?
Ik hoor het graag!
Als je veel “drab” gaat stoken ,kan je beter een Au Bain Marie ketel kopen.
Ik zelf doe daar mijn fruit mee, gebruik als vulmiddel in tussenwand, anti vries. Kan goed tegen warmte en wordt niet slecht.
En de “drab” bakt niet aan, wat weer een betere smaak geeft.
@Rumo zei wacht nog een weekje... vanaf dat moment hoor ik in iedere emmer iedere minuut een grote blurp in al mijn emmers. En nog steeds. Is er ook zoiets als té lang vergisten? Ik wilde morgen eigenlijk wel gaan proberen te stoken.
Bedankt voor de belangstelling. Ik heb vandaag de drijvende pruimen afgeschept en uitgeperst. Ruikt heerlijk en smaakt naar zure wijn dus goed teken. Morgen gaat de ketel aan. Wil zeker zijn dat ik morgen geen dode gist cellen overzet. Heeft iemand tips waarnjenop moet letten bij het overzetten naar de ketel?
@robbert @rumo Ik heb getracht goed op de smaak en geur te letten. Daarom begonnen met ruim 30cl weg te gooien. Daarna bleef smaak redelijk gelijk voor twee liter. Daarna heb ik nog wat lege flessen gevuld met wat er toen uitkwam. Als gezegd, eerst waterig en daarna waterig zurig.
De eerste twee liter ruikt bij nader inzien nog wat zwavelig. Krijg ik dat er nog uit als ik het nog een keer stook? En als ik het nog een keer stook, wat gooi ik er dan van wat er na die twee liter kwam nog bij?
Sorry voor al de vragen, maar heb er nu veel tijd inzitten en wil zeker zijn dat ik er alles aan gedaan heb.
Nabrander (jullie hebben er tenslotte ook tijd ingestoken): Gisteren heb ik de opbrengst van de eerste batch nog een keer Met de T500 gedaan. Het heet mij uiteindelijk 3/4l van ca. 50%, 1/2l van ca 35% en 1/2l van ca. 25% opgeleverd. Daarna kwam er alleen nog tussen de 10 en 15% uit met een licht bittere smaak. De kwaliteit van de opbrengst is ronduit goed. De hoeveelheid teleurstellend na al dat werk. Of om met mijn vrouw te spreken... Daar hadden we lang jam van kunnen eten. 😉 Maar je moet ergens beginnen en ik denk dat het ook gaat helpen als ik het vermogen kan regelen.
Ik heb dat wel in de ketel gelaten en in de tweede batch meegenomen. Ik heb nog geen vermogensregelaar binnen dus helaas vloog hij weer snel naar de 95 graden en zelfs verder. Toen de opbrengst naar de 10% zakte en bitter werd stond de temperatuur al op 96 graden en ben ik gestopt. De overgebleven 13 liter biedt een troosteloze aanblik... Misschien zet ik straks de ketel nog eens aan om te kijken of het alleen aan de temperatuur lag, wel continu ruikend en proevend wat er uit komt.
Hopelijk gaat het met de peren/appels en de vermogensregelaar over een tijdje beter.