Meldingen
Alles wissen

Pruimen nu drie weken op gist de twijfel slaat toe


Berichten: 48
Topic starter
(@moonshineaandelek)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo, ik heb nu drie emmers pruimen drie weken op gist staan. Eerst had ik twee emmers, maar een emmer explodeerde na een dag zowat dus toen heb ik die verdeeld over twee emmers. Daarna gebeurde er echter weinig afgezien van een gezellig oprispingkje zo nu en dan. 

Ik vraag mij af of er in alle drie de emmers nu genoeg activiteit is geweest en waar ik nu ongeveer sta met de alcohol. Ik had zo'n drijvende meter gekocht, maar begrijp inmiddels dat die me niet gaat helpen. Ik heb nog geen sg meter, laat staan dat ik een nul meting heb. De drie emmers ruiken ook verschillend. Een meer naar jam en de ander zuriger. Ik ze wel kleine belletjes van onder het drijvende fruit komen dus ergens zal r wel iets goed gegaan zijn. 

Ik wil niet te lang wachten want in een van de emmers komt een beetje een grijze gloed over het drijvende fruit. Ik vermoed schimmel. (Hoe schadelijk is dat?)

Zijn er nog manieren om uit te vinden wat het alcoholpercentage is, of is het nu gewoon na drie weken lekker aan de gang en kijken waar het schip strandt? Of kan die waas geen kwaad en moet ik gewoon (nog langer) wachten totdat er geen burbjes uit de slotjes komen? 

Ik hoor het graag!

Beantwoorden
31 reacties
14 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@moonshineaandelek. Ja, 3 emmers met pruimen die 3 weken staan te vergisten. Als ik je dan toch een antwoord zou geven, nog 1 week wachten en dan stoken. Ik weet alleen niet wat voor ketel je heb en hoe je het wil stoken. Maar ik zou niet alles bij elkaar gooien maar per deel  kijken of het je bevalt. Ook zou ik niet te bang zijn dat je iets schadelijks heb gecreëerd, na distillatie is de alcohol het schadelijks wat je tot je neem.

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@rumo haha. Ja met die instelling ben ik ook begonnen. De pruimen laten vallen en verrotten was ook geen optie dus gelijk maar vol er in. Wat denk je moet ik roeren in de drap om het nog wat te activeren en de bovenlaag te wisselen? Ik heb de T500 alambiek dus moet sowieso met batches werken. Een emmer is met gesneden pruimen en een andere met gestampte en licht aangekookte. De derde is een mix. De gesneden pruimen gaven de heftigste reactie op de gist trouwens. Ik denk omdat het kooksel nog te warm was toen ik de gist er bij deed. Enfin, een weekje extra kan dus geen kwaad denk je. Dan doen we dat gewoon.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@moonshineaandelek , roeren zou ik niet doe, geef de gist de rust. De gist is niet alleen alcohol aan het maken maar is zich ook aan het vermeerderen, en dan zou jij ook niet gestoord willen worden 😉

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@rumo thanks! Ik zal hieronder nog wel even melden of her iets geworden is volgende week. Ben jij trouwens een kookzak gebruiker of niet? Ik neig er naar de complete drap in de ketel te gooien straks.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@moonshineaandelek voor graan niet maar voor fruit een beetje 🤔 Als je veel drap in je ketel heb is er minder plaats voor de alcohol, dus mijn opbrengst is dan minder. Dus een beetje pulp(dus zonder de gist) heb ik liever. Maar als je een beetje stookwijn(met pulp) bewaar en dat bij de tweede stook doe kom er nog meer smaak mee.

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@rumo bedoel je met tweede stook het opnieuw destilleren van het eerste resultaat, of de tweede batch die ik er gewoon bij moet scheppen totdat de ketel vol met drap zit? Je merkt, het is echt mijn eerste keer en ik heb veel gelezen maar juist weinig over de kleinere details.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@moonshineaandelek, als je de eerste stook(striprun) opnieuw stook dus de spiritrun. Dan wat van de nog niet verstookte stookwijn toevoegen. Een 1/3 zou genoeg moeten zijn.

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@rumo Dank! klinkt als een plan! 2/3 is ook wat er ongeveer in de ketel past denk ik.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@moonshineaandelek ik kan het nog moeilijker maken 😝. Ik doe vaak een paar stipruns bij elkaar om mijn ketel wat voller te krijgen. Bij de rum doe ik 4 stipruns mij elkaar voor de spiritrun. Het is allemaal geen wet he, kijk zelf een beetje wat werk voor jou.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@moonshineaandelek 

was die emmer explodeert door het gisten ?

dat zal een rotzooi zijn geweest!

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@haak Bij wijze van spreken 🙂 De deksel stond bol en door het waterslot kwam al een flinke scheut sap. Maar na het afscheppen alles weer (te?) kalm. Ik ben echt benieuwd naar het resultaat.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@moonshineaandelek Heb je toevallig niet gehad dat er onderin het waterslot een verstopping was? Sommige watersloten maak ik van onderen wat groter met een mesje.

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@alchemist dat denk ik niet, maar het kwam juist door het pijpje naar buiten. Maar goede tip weer. Nog iets om in de gaten te houden.

Beantwoorden
(@vanascx)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@moonshineaandelek meet met de hydrometer

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je veel “drab” gaat stoken ,kan je beter een Au Bain Marie ketel kopen.

Ik zelf doe daar mijn fruit mee, gebruik als vulmiddel in tussenwand, anti vries. Kan goed tegen warmte en wordt niet slecht.

En de “drab” bakt niet aan, wat weer een betere smaak geeft.

Beantwoorden
3 Reacties
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@wiliam Dank! Heb je die hier gekocht? Ik had die nog niet gezien.

Beantwoorden
(@wiliam)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1677

@moonshineaandelek  Heb hem van een van de andere stokers over genomen, 

maar jan heeft ze ook.

Klik hieronder

20 Liter - Bain Marie distilleerketel - complete set • Stookwinkel - Alles voor de hobbystoker

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@wiliam even als elke andere ketel heeft de eau bain marie voor en nadelen . Maar inderdaad aanbranden heb je  minder gauw .  

Maar ik denk ook dat aanbranden kwestie is van onoplettendheid en weinig ervaring en te kort daardoor in materiaal .

Ik werk met diverse ketels maar aanbranden is voor mij bijna 40 j geleden . Reden was dat een van de 3 ketels op dat moment te verlaandacht vroeg en de  andere ketel dus even te snel opliep en door bezigheid met de ander ketel ik te laat ingreep.

Goed temperatuur  beheer , Kookstenen , rooster , dubbele bodem , kookzakken , vlamverdelers  ,manden in ketels en bijblijven . (En zorg dragen dat ketel niet droogkookt  maar dat is weten inhoud en wat er dan max uitkomt ) 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@moonshineaandelek)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@Rumo zei wacht nog een weekje... vanaf dat moment hoor ik in iedere emmer iedere minuut een grote blurp in al mijn emmers. En nog steeds. Is er ook zoiets als té lang vergisten? Ik wilde morgen eigenlijk wel gaan proberen te stoken.

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@moonshineaandelek, normaal is 3 tot 4 weken meer dan genoeg. Als je langer wacht zou de dode gist kunnen gaan rotten(vieze smaak en lucht), maar er zijn ook recepten waarbij de stookwijn wel maanden staat(meer smaak en aroma). Maar als er nog bubbels zijn en je zie nog actieve vergisting dan zou ik nog niet stoken. De gist dwarrelt dan nog door je stookwijn heen. Je krijg dan gist in je ketel wat ook weer een onaangename smaak geeft. Ja, geduld hebben is het moeilijkste van het stoken.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@moonshineaandelek pruimen mogen zelfs wel 5 weken gisten zolang er geen schimmel op zit . 
Gebruikt u gist of is het zelf gaan gisten . 
Pruimen gisten zelf snel en ander gist erbij verstoort elkaar en wil dan niet meer . Niet al gist past bij elkaar .

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@moonshineaandelek)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt voor de belangstelling. Ik heb vandaag de drijvende pruimen afgeschept en uitgeperst. Ruikt heerlijk en smaakt naar zure wijn dus goed teken. Morgen gaat de ketel aan. Wil zeker zijn dat ik morgen geen dode gist cellen overzet. Heeft iemand tips waarnjenop moet letten bij het overzetten naar de ketel? 

Beantwoorden
7 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@moonshineaandelek als het gisten is gestopt zakt de dode gist naar de bodem. Je kan dan van boven af voorzichtig je stookwijn uit de emmer scheppen. Als je een emmer met een kraantje heb kan je die gebruiken. Als je het kraantje open zet blijf er een bodempje drap in je emmer achter, ik herhaal dat de andere dag meestal nog eens.

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@rumo thanks. Ik zet de kraan NU open!

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@moonshineaandelek wel een emmer er onder zetten 😆

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@rumo De ketel staat aan. Eerste vocht komt er uit. Ben van plan zo'n 25cl weg te gooien. 

Ruikt nog echt slecht nu. Kun je eigenlijk halverwegen stoppen? Moet vanmiddag kids ophalen... Hoop op tijd klaar te zijn. Of gooi ik dan de tweede batch er gewoon bij, bij de volgende keer?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@moonshineaandelek, kan allebei maar is niet ideaal. Ik weet niet hoe groot je ketel is maar met mijn 25 liter ketel gooi ik altijd de eerst 150 ml weg, die stink namelijk altijd. Bij de 2 stook ook en daarna maak ik pas cut's.

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@rumo heb ruim weggegooid 30cl. Daarna twee liter redelijk in de alcohol er uit, wel met nog een zwavelachtige geur. Daarna halve liter waterig en daarna halve liter waterig en zurig en daarna nog wateriger. Is dat het moment om de stekker er uit te halen? Ga ik dat zwavelgeurtje er uit halen met een tweede stook? Heb ik nog iets anders verkeerd gedaan? Heb een T500 zonder stroomregelaar en temperatuur liep al snel op naar 97 graden en is nu 99 dus sowieso tijd om het water te stoppen denk ik zo. 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@moonshineaandelek  je kunt niet voorloop en naloop hoeveelheid bepalen in milliliters . Kleur , helderheid , geur , smaak zijn bepalend. 

Hoeveelheid hangt niet alleen af van hoeveelheid liters . Kwaliteit van beslag , scheidend vermogen van ketel , en ook hoe de stook wordt uitgevoerd. .

Temperatuur boven de 95 graden is tehoog !!

Uitzetten en opnieuw opstarten kan maar doordat de vloeistof al warm is geweest zijn er processen aan de gang die al invloed hebben op smaak vorming afkoelen en opnieuw verwarmen geeft extra estervorming. Zowel positeif als negatief . 

 

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@moonshineaandelek)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@robbert @rumo Ik heb getracht goed op de smaak en geur te letten. Daarom begonnen met ruim 30cl weg te gooien. Daarna bleef smaak redelijk gelijk voor twee liter. Daarna heb ik nog wat lege flessen gevuld met wat er toen uitkwam. Als gezegd, eerst waterig en daarna waterig zurig. 

De eerste twee liter ruikt bij nader inzien nog wat zwavelig. Krijg ik dat er nog uit als ik het nog een keer stook? En als ik het nog een keer stook, wat gooi ik er dan van wat er na die twee liter kwam nog bij? 

Sorry voor al de vragen, maar heb er nu veel tijd inzitten en wil zeker zijn dat ik er alles aan gedaan heb. 

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@moonshineaandelek)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nabrander (jullie hebben er tenslotte ook tijd ingestoken): Gisteren heb ik de opbrengst van de eerste batch nog een keer Met de T500 gedaan. Het heet mij uiteindelijk 3/4l van ca. 50%, 1/2l van ca 35% en 1/2l van ca. 25% opgeleverd. Daarna kwam er alleen nog tussen de 10 en 15% uit met een licht bittere smaak. De kwaliteit van de opbrengst is ronduit goed. De hoeveelheid teleurstellend na al dat werk. Of om met mijn vrouw te spreken... Daar hadden we lang jam van kunnen eten. 😉 Maar je moet ergens beginnen en ik denk dat het ook gaat helpen als ik het vermogen kan regelen. 

Ik heb dat wel in de ketel gelaten en in de tweede batch meegenomen. Ik heb nog geen vermogensregelaar binnen dus helaas vloog hij weer snel naar de 95 graden en zelfs verder. Toen de opbrengst naar de 10% zakte en bitter werd stond de temperatuur al op 96 graden en ben ik gestopt. De overgebleven 13 liter biedt een troosteloze aanblik... Misschien zet ik straks de ketel nog eens aan om te kijken of het alleen aan de temperatuur lag, wel continu ruikend en proevend wat er uit komt. 

Hopelijk gaat het met de peren/appels en de vermogensregelaar over een tijdje beter.  

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?