Beste leden
Ik heb een emmertje van 25 liter water /melasse/ rietsuiker en bakkergist staan ..
Nu bubbelt die al zeker 14 dagen en denk dat hij bijna klaar is ,
Maar nu vraag ik me af wat nu ?
1x distileren met voorloop scheiden ?
of alles distileren alles samen en dan nogmaals distileren ?
en ik zou ook graag een donkere kleur verkrijgen met carmelsmaakje .. hoe doe ik dit ?
Mvg
Jan
heb de topic gevonden
14 dagen aan t bubbelen?? Normaal is een molasse na een dagje of 4 toch al uitgebubbeld
euh ... mijne heeft 4 weken staan vergisten
opgelet want dat kookt snelover , begin er maar aan
opgelet want dat kookt snelover , begin er maar aan
snap niet wat je hiermee bedoelt ...
Ik heb al vier keer rum gestookt met ne ketel dat driekwart gevuld was en toch kookte het eerste over (ne bruine smurrie uit de koeler) daarna liep het zoals het hoorde.Ik verwarm elektrisch met ne weerstand van 1000 w die ik iets dimde met een vermogensregelaar tot 3amp dus toch goed opletten
mijn regelaar
Anti-schuimmiddel gebruiken of een klont boter in je mash gooien, dat breekt de oppervlaktespanning en vermijdt overkoken door schuimvorming.
Ik heb ook gelezen dat een paar druppeltjes olive olie ook werkt.
Ook als je aardappels kookt dan kookt het vaak over, een paar druppels olijfolie of ander vet (maakt niet uit wat) en het kookt niet meer over.
Dus nu nog een beetje olie toevoegen aan de mash , in de emmer of in de ketel ?
En men emmer is helaas nog niet uitgegist , brubbelt nog steeds , niet veel meer maar waterniveau in waterslot staat nog steeds 1 leeg en 1 vol net voor de bocht zit de luchtbel
het moment dat je gaat distilleren ... in de ketel dus
ook heb ik maar een keteltje van 5 liter , ik ga dus heel wat mogen stoken , of iemand dat eens tot bij mij wil komen met een iets groter keteltje ? altijd welkom ,
wanneer stop ik het best met stoken ? tot aan 40% ? of alles doorstoken ?
en ik stap over van een elektrische kookplaat naar een gasbrander met kleine gasfles ( campinggasvuurtje met 2 bekken ) anders gaat men rekening de hoogte in ..
Iemand nog tips ?
terwijl ik toch aant stoken ben ga ik een lekker gebraadje roken op men bbq en lekker traag laten garen ...
zal foto's posten terwijl ik bezig ben met de runs ..
En we zijn begonnen , begint op 74 graden