wanneer stop ik het best met stoken ? tot aan 40% ? of alles doorstoken ?
De meesten onder ons stoppen de naloop bij 20 - 10% ABV
Lekker bezig JanW. Zet hem op! Cheers alvast man! 😉
Alles is nu voor de 1e x gedistileert , alles samengevoegt en alles naar 40% gebracht , heb 6liter spiritrun , 2x 3 liter stoken en hopelijk heerlijke rum , nadien ga ik zelf caramel maken en bijvoegen en even laten staan , iemand een idee wat “black spice “ zijn ?
Vele groeten
Rum komt er uit aan 84% .. voorloop gescheiden .. 1 fles al gevuld van 700ml en maar 5 graden gezakt .. smaakt en ruikt heerlijk ..
Black spice verwijst naar donkere kruiden . Er worden in black spice rums o.a. Zwarte peper , nootmuskaat , Gemberwortel , vanille , kaneel en Ook kinabast toegepast . Hoeveelheden zijn vaak " geheim " recept van de fabrikanten . T is vaak erg subtiel dus kleine hoeveelheden .
Ruikt heerlijk..... Heb je er caramel bij dan? Verse rum Stinkt nog in mijn geurperspectief..... Komt pas goed bij rusten 😉
Verse rum Stinkt nog in mijn geurperspectief….. Komt pas goed bij rusten
Klopt Jack, is ook mijn beleving. Echter smaken verschillen. Ik heb een rumkenner mijn verse Pino melasse stook laten proeven en die wou het liefst meteen een fles ervan mee. Ik vond het na 1 /a 2 maanden pas echt goed. En ik snap nu ook waarom commercieele ambachtelijk gestookte rum daarvoor zo lang moet rusten.
Van links naar rechts , light caramel , dark carmel , en dan bruine suiker caramel ,
die laat ik nu op het gemakje rijpen in de kast .
Hoeveel /melasse/ rietsuiker en bakkergist heb je dan gebruikt op die 25 liters water ?
Het resultaat ziet er wel netjes uit …
Krijg al dorst bij het zien.?
Zou het een goed idee zijn om zoethout te gebruiken ipv melasse?
Ik denk niet dat je dat kunt vergisten ?
zoethout bevat een gebonden suiker dat moeilijk is scheiden . Ook niet door een kookproces.
ook al is het zeer zoet het is lastig de suikers te onttrekken om te vergisten .
Helaas .
maar wel een heel goede en gezonde zoetstof ..
Ah, ik lees het al. De zoetstof glycyrrizinezuur is een glycoside en heeft bijna geen caloriën.