Phoe....das een laag rendement hé.
Wel prettig dat hij smaakt?
Ja was een laag rendement. In deze ton zat ook maar 5 liter melasse. Die melasse proef je echt terug en ook een heel klein kleurtje. En dat met de t500. Het kan alleen maar beter worden.
Inmiddels staat het waterslot weer flink te bubbelen. Overigens die ton die niet aan wilde slaan, had niks met 30 graden te maken maar er zat een klein scheurtje in het deksel waardoor het waterslot niks deed. Ja na opening ( en roeren) even maar daarna werd het weer stil. Maar een plakbandje heeft wonderen gedaan. Tot zover mijn rum avonturen vandaag. Ga naar het bos met de hond.
Hahaha, ik blijf proeven. Echt lekker is tie en ik proef hem notabene op 93%. Nu echt weg anders ben ik zo kanon bezopen.
Mannen, ik blijf hangen op 1018 na 5 dagen. Ik zie nog wel wat kleine belletjes in de emmer maar eergisteren stond hij ook al op 1020 dus er beurt niet veel meer. Ik was begonnen op 1120. Ik kom dus op 15,2% alcohol, tevreden.
Ik laat de emmer nog een paar dagen staan om te bezinken, misschien kom er nog iets alcohol bij al zal dat niet veel zijn.
Volgende batch ga ik naar 1105. Suiker/melasse weggooien is zonde...
Ook van mij even een update: net sg gemeten staat nu op +-1065. Het is wat lastig af te lezen omdat de lijn niet heel scherp is. Na echt een paar dagen flink aan het vergisten was het gisterenavond en vanmorgen ook een stuk rustiger. Heb ook nog gemeten met de vinometer en die geeft 13% aan?!?
De bedoeling was eigenlijk geen rietsuiker toe te voegen aan de eerste batch maar heb toch wat gekocht. Er in gooien of niet? Wat denken jullie??
Tot hoeveel procent alcohol kan de gist aan?
Ja dat is een goeie. Ik zou het zo niet weten het zijn die witte zakjes met turbo rum erop. Ik geloof dat Jan zei dat het ging om die van prestige in een blanco jasje.
Wanneer je gist 13% aan kan dan heeft suiker toevoegen geen zin lijkt mij. Maar hij zal wel wat meer aankunnen.
Wanneer je leest dat anderen een veel lager SG halen kan het zijn dat je metingen niet goed zijn. Vinometer is een leuk hulpmiddeltje maar met een SG van 1.065 heb je er niet veel aan. Hoe heb je je SG gemeten en wat was het start SG?
Dat over die vinometer snap ik. Maar toch proberen hè ? heb de sg gemeten met een refractometer en de start was 1095 en nu dus 1065. Als amateur die ik ben wil ik natuurlijk wel richting de 1000 gaan zodat de maximale suikers zijn opgegeten. Wat me wel opviel TOV vergisten met suiker en turbogist is dat dit echt na 3 dagen veel aktie stilvalt en met suiker en turbogist alles rustiger bubbelt maar langer duurt.
We zijn allemaal amateurs toch 😉
Volgens mijn berekening (n.a.v. je SG) zit je pas rond de 4% alcohol!
Als al je suikers vergist zijn dan zou je nu op zo'n 1.000 zitten en heb je 12,6% alcohol.
Iedere gist heeft weer een ander patroon van vergisten. Maak je regelmatig bier dan zie je die verschillen nog vaker.
Die witte zakjes gaan in principe tot 11% zei Jan...Pino heeft 15+ gehaald, ik ook maar wel met 5kg melasse en 4kg suiker....
Als je geen activiteit meer ziet zou ik toch (riet) suiker proberen...
Denk dat je nu krap 5% alcohol hebt gezien je SG start en nu.
Wanneer de gist een alcoholtolerantie van 11% heeft is 15% wel heel veel. Welke formule hanteren jullie om dit te berekenen?
Eens ja.
Ik gewoon start sg 1120 eind 1018.
Gewoon de tabel gevolgd 16,76 - 1,5=15,16%
En jij?
Bij mij zou 1.120 start en 1.018 eind een percentage van 13,5 zijn.
Start SG - eind SG x 1,325 = percentage
Je zeg "de tabel" welke tabel is dat?