Deze,zat bij de SG meter
Het vervelende is dat je te maken hebt met restsuikers dus wordt het moeilijker precies uit te rekenen hoeveel alcohol je hebt in je stookwijn/wijn/bier/cider.
De formule die ik gebruik geeft ook geen 100% zekerheid maar zit er volgens mij dichter bij dan die van de tabel.
Eens en daarbij opgeteld de viscositeit van de melasse,zou ook wat afwijkingen kunnen geven op de dobber maar we gaan het zien met de eerste stook.
Het zijn mooie indicaties van wat je na de stook zou kunnen overhouden en daar gaat het om toch.
als ik dit tabelletje bekijk klopt het dus aardig de 1130 tijdens het stoken hebben we 4 baco s gedronken strait out the parot en ik ging een fles vullen die al vol was dat heb ik niet mee gerekend dus ik zat boven de 17%.het gistvat bubbeld nog en ik hoop dat hij net zo hoog komt met de zelfde dosering 5 melasse 5,5 rietsuiker.
Pino, Ik ga straks een nieuwe batch maken van 5kg melasse en 5 kilo rietsuiker, deze https://www.ah.nl/producten/product/wi53715/caribbean-gold-ruwe-rietsuiker Ben benieuwd of de gist dat aankan. Maar ik begin voor de veiligheid eerst met 5 liter melasse en 2 kg rietsuiker die breng ik op maximaal 22 graden met 20 liter water voor ik de gist er doorheen roer. Eerst kijken waar ik de sg op meet.
Het was overigens koud vannacht, toen ik net keek was de temperatuur 17,6 graden in de kamer waar de ton staat sinds afgelopen zaterdag. De vergisting is dus tussen een temperatuur van 17 tot een kleine 23 graden verlopen.
Ik stond gisteren ook in de super met 4 verschillende pakken rietsuiker in mijn hand. Die caribbian gold had ook mijn voorkeur maar ik dacht bij mezelf rietsuiker is rietsuiker dus het is die van wester? geworden. Bruine verpakking van de plus.
Wij hebben geen Plus maar 1,25 per kg is toch niet veel? Heb overigens geen idee van supermarkt prijzen. Weet ondertussen wel dat rum behoorlijk duur is om te maken in vergelijking van gewone alcohol. Heb gisteren de eerste 10 liter door de t500 gegooid en 0,6 liter alcohol van 93% gehaald. Die staat naast mijn pc, zo lekker ruikt tie laat staan straks uit de gewone keter.
En steeds een nipje he! Zelfs van 93%.
Ik meen uit mijn hoofd dat dat zakje carribisch goud hier bij de plus iets van 1,70 was voor 500 gram ofzo. Kan het mis hebben maar het was zoieso de duurste.
Kan ook niet wachten totdat ik mijn eerste stook ermee kan maken.
Godver die kut Ahold, ze hadden het niet. Zo dus straks maar naar de Jumbo voor Wester of iets dergelijks. Prijs is daar 1,32 zag ik op internet.
Bij Deen supermarkt 1,14 per kilo omgerekend
Pino had jij ruwe rietsuiker ( dus incl. melasse) gebruikt of de geraffineerde, die is 2,40 de kilo. Dan heb je de suiker nog biologisch ook. Zeggen ze!
Ik heb de ruwe rietsuiker gebruikt van jumbo. 1,32 de kilo omgerekend. Zit nl in 750 gram zakken
Ik koop altijd de ruwe rietsuiker van Wester , als ik het oplos in water dan kleurt het bruin.
Ik heb iets meer dan een week geleden mn vergiste Melasse afgeheveld uit de vergistings emmer.
Nu heb ik na iets meer dan een week weer een berg prut op de bodem, dus heb ik weer afgeheveld.
Nu heb ik ongeveer 21L over waarvan ik hoop dat ik straks niet weer een berg prut op de bodem heb.
Verder heb ik nog 2L dikke prut apart opgevangen waarvan ik hoop dat ik na het bezinken nog een dikke liter over houd.
De hoeveelheid vaste deeltjes van vergiste Melasse is echt enorm zeg.
Hebben jullie ook de tijd genomen om de vaste deeltjes neer te laten slaan, of mikken jullie alles zo in de ketel?
Ik gebruik geen klaringsmiddel, maar daarmee krijg je ook vast geen enig sinds doorzichtige vloeistof.