Net gekeken en de gisting is op gang gekomen. Dus na een klein half uurtje moet je toch iets kunnen zien aan het waterslot. Gewoon de gist door de mash gegooid, geen amylase en/of giststarter. En ook niet al te hygiënisch gewerkt. Dat kan ook niet of nauwelijks met dat melasse geknoei.
Afhankelijk van het type gist, het start SG en de temp duurt het soms wel een nachtje voordat hij goed begint te lopen.
Een beetje geduld dus.
Ik weet hoe moeilijk dat is.
Nou zeg dat wel, Fastback liever dan ik.
Ik ben ook bezig gegaan met de still spirits rum gist, gekocht bij me bestelling om te ''proberen''
Nu zie ik dat jullie allemaal melasse gebruiken, nu had ik dit niet zo snel bij de hand en heb ik alleen rietsuiker gebruikt.
Gisteravond boel vermengt nachtje laten koelen, vanmorgen was die 25 graden en toen heb ik de gist erbij gedaan.
Na een half uurtje begon waterslot de eerste luchtbellen te vertonen,dus gist doet zijn werk hoop ik.
Graag hoor ik jullie tips wat ik misschien kan doen voor de volgende keer.
Gister avond is mijn gistvat tot rust gekomen vanmorgen gemeten 15% dus de vorigemeting was aan de hoge kant ik heb de mash geproefd en is nog heel licht zoet dus er is nog een heel klein beetje suiker aanwezig ,
Beide vaten zijn nu rustig aan het borrelen, het duurde wel even voordat het op gang kwam, het is nog steeds geen gekte maar wacht gewoon rustig af, als straks het sg maar laag is dan zie ik wel hoe lang het duurt
Ik heb eigenlijk geen idee of je rum kan maken van alleen rietsuiker ?.
zit er iets in de melasse dat essentieel is voor de rum smaak ?
ik heb nog een paar jerrycannetjes met melasse in de aanbieding
Bedankt voor de aanbieding, melasse kan ik hier in de buurt ook krijgen kwam ik achter.
De reden van alleen rietsuiker was melasse is ''afval'' product van suiker dus dacht misschien alleen rietstuiker wil ook wel?
ik heb het over rietsuiker melasse
Hoi Huene,
Melasse dat je gemakkelijk in nederland kunt krijgen is meestal geen rietsuikermelasse maar Bietsuiker melasse. Daar maak je geen rum mee. Let dus goed op als je dat koopt. Er zit ook een aanzienlijk prijsverschil in.
Wellicht heb je gelezen dat Pino een gezamenlijke inkoop had georganiseerd van echte Rietsuikermelasse, daarom zijn er nu zoveel mensen aan de slag gegaan met het maken van rum. Mocht je dus echte rietsuikermelasse nodig hebben moet je het even aan Pino vragen. Euro 20,00 voor een Jerrycan van 10 liter.
Pinodestoker had gelezen dat jij rietsuiker melasse had en dat je dat ook nodig er voor had.
Misschien in de toekomst als weer keer ''rum'' ga proberen te maken dat ik rietsuiker melasse ga gebruiken. Moeders word al gek van al die spullen hier dat we nu eerst gaan gebruiken wat hier nog staat.
Iedergeval bedankt voor jullie meedenken 🙂
Maar nu is nog steeds de vraag of je van alleen rietsuiker ook rum kunt stoken ?, de melasse is een restproduct van de rietsuiker dus ik begrijp Huene zn redenatie helemaal.
melasse heeft een sterke typische geur die de rietsuiker niet heeft, dus er zal zeker wel verschil zijn ?
Dat zal het verschil zijn ja.
Ik zie overal alle auentieke recepten met melasse.
In Caraïbisch gebied zelfs alleen melasse maar dan hebben zo ook slechts 7% alcohol...