Ik vond ook dit recept,
Traditional ('Industrial') Rum for the Homedistiller (high alcohol)
4 kg molasses and 4 kg white sugar for 20 l water
This is equivalent to 300 g sugar/litre
Valt ruwe rietsuiker niet te vergisten? om die bv te gebruiken ipv witte suiker?
Hier in Duitsland "suckerrohr melasse", oftewel suikerriet melasse.
10 kg Euro 27,90
Rum word met melasse gemaakt, dit is (oorspronkelijk) een afvalproduct verkregen door suikerriet (enzo) te raffineren. Voor rum word de melasse gebruikt van suikerriet
Uit ruwe rietsuiker wordt de melasse niet verwijderd.
Dusja heel misschien kan je ruwe rietsuiker gebruiken als vervanging voor melasse en de witte suiker. Wellicht gaat hier een lagere hoeveelheid melasse inzitten dus zal de smaak wat anders zitten. Vergisten moet het wel doen hoor
Mijn id zou zijn de molasse te gebruiken maar dan de witte suiker te vervangen door rietsuiker, maar ik weet niet ofdat dit een goede vergisting geeft tov witte suiker. Vandaar de vraag
Ik ben nu een stookwijn aan het maken voor de rum en hoop dat ik het goed doe rietsuiker opgelost in heet water een dag ervoor de melasse met wat heet water gemengd en het was warm vervolgens Alpha amylase vloeibaar erbij 2gram en een nacht over gestaan het was niet echt dunner geworden maar er dreven belletjes boven op net of er leven in de brouwerij zat dan werkt het al. zo nu ga ik alles in de gist emmer doen.
Pino, inmiddels heb ik via Ebay ook Zuckerrohrmelasse gekocht, 13 kg voor Euro 35,29.
Dat is Euro 2,71 per kg (incl. verzenden)
Ze hebben er nog één en dan is het op!
wat wij van plan zijn komt het op komt het op 14 kg voor 20 euro = 1.42 euro per kg ex verzenden
en we hebben er dan 71 te verdelen en het is nog niet op nog 27 jerrycans te gaan oftewel 378 kg hi hi
Pino, ik woon in Duitsland, dus is het voor mij niet haalbaar om de suikerrietmelasse even met een lege jerrycan op te gaan halen, immers komt er dan nog een bedrag aan benzinekosten bij.
Bovendien is mijn ebay bestelling incl. verzendkosten en een gratis jerrycan waar ik later mijn alcohol in kan bewaren.
dat is bij ons ook incl jerrycan
hier hebben we het over rum van melasse stoken verkoop is bij rietsuiker melasse behoefte
Nadat ik een dag van tevoren de melasse wat verdund had met heet water was het warm en heb de Amylase erbij gedaan was het de volgende dag wat dunner en niet zo plakkerig vervolgens de rietsuiker in heet water gedaan en een tijdje tegen het kookpunt verwarmt hup in de gist ton koud water erbij de melasse en nog wat heet water en de tempretuur was lekker warm en als laatste de gist .Binnen 2 uur was hij al aan het bubbelen en na 4 uur aan 1 stuk aan het bubbelen .Wat ik wel eens gelezen heb is dat het moeilijk opgang komt , dus van te voren amylase aan de melasse toevoegen is een goede zaak denk ik . Dat werd ook door Jan aanbevolen.
Ik ben net naar de schuur geweest om te kijken hoe hij gist ,nou ik denk dat het water morgen uit het waterslot is geblazen hij gaat echt te keer.
Lekker bezig.
Ik ga 5,5L melasse met suiker opwerken voor een 15% resultaat in een 25L batch.
Start zal een dezer dagen zijn.
Nog wel even eerst amylase bestellen om de suikers voor te bewerken, goeie tip van jullie, thanx.
Na 30 uur gebubbeld te hebben was het helemaal stil.Toen heb ik een monster genomen en er zat 9% alc in.De stookwijn bestond uit 3kg suiker 2.75 l melasse en 30 l water .9 is te laag er heerst honger in de ton dus heb ik 1,5 kg rietsuiker en half liter melasse en binnen 10 bubbelde hij weer , morgen maar weer meten en desnoods weer bijvoeren.Ik heb het geproefd de melasse smaak is echt aanwezig en niet zoet meer net dropjeswater zonder suiker.