Rum wordt gemaakt van rietsuiker of melasse suiker.
Deze suikersoorten zijn zeer moeilijk vergistbaar. een normale gist kan met melassesuiker geen hoger alcoholpercentage bereiken dan een schamele 7%.
Deze speciale gist kan een mash gemaakt van melassesuiker of rietsuiker laten vergisten tot maar liefs 11%.
Als je turbogist gewend bent lijkt dit natuurlijk erg weinig, maar met een gewone turbogist maak je geen rum.
Voor de beste rum gebruikt je "Rum Turbo van Prestige"
Je kunt inderdaad met 10 ltr. melasse 4 x een batch van 25 ltr. maken.
Bedankt voor je snelle reactie!!
En hoe weet ik welke naloop er wel bij moet en welke niet. En ik zie soms ook dat ze nog een pot in het midden hebben bij een pot still. Kan ik dat ook doen bij mijn alambiek? Wortd het alcohol percentage en de smaak dan beter?
Die pot in het midden is een thumper, dit verhoogt %. Wanneer % verhoogt zakt de smaak
Maar je kunt in de thumper ook smaakstoffen toevoegen die vervolgens weer in je drank terecht komen. Ik denk alleen niet dat je met rum daar iets aan hebt.
Bedankt voor Rum guide. Alweer een top post, ga ik binnenkort zeker proberen 🙂
Oke dan is zo'n thumper niet handig, en toch heb ik veel van die thumpers gezien op filmpjes van rum distilleerderij bedrijven( YouTube ) het gaat mij ook niet om de percentage als ik maar rond de 60% kom dan wil ik het in een eiken ton doe van 30 liter. Weet iemand een goed adres voor die tonnen? Ik heb in Duitsland wel een paar gevonden, die maakt ze van oude rum, cherry, wijn, vaten. Is dit ook beter voor de smaak?
Aging and blending
Many countries require rum to be aged for at least one year. This aging is commonly performed in used bourbon casks, but may also be performed in other types of wooden casks or stainless steel tanks. The aging process determines the color of the rum. When aged in oak casks, it becomes dark, whereas rum aged in stainless steel tanks remains virtually colorless.
Due to the tropical climate, common to most rum-producing areas, rum matures at a much higher rate than is typical for whisky or brandy. An indication of this higher rate is the angels' share, or amount of product lost to evaporation. While products aged in France or Scotland see about 2% loss each year, tropical rum producers may see as much as 10%.
After aging, rum is normally blended to ensure a consistent flavor. Blending is the final step in the rum-making process. As part of this blending process, light rums may be filtered to remove any color gained during aging. For darker rums, caramel may be added to adjust the color of the final product.
Blenden is er om als merk een vaste smaak te behouden.
Het is net als met wijn, vroeger had je een uitstekend wijnjaar met daar tussendoor mindere wijnjaren.
Dan kost zo'n slecht wijnjaar de wijnboer teveel geld en worden tegenwoordig daarom wijnen ook geblend (gemixt) met oudere wijnen of vruchten.
Bij de betere whisky's heb je malt (= niet geblend) en blended whisky's.
Afhankelijk van de leeftijd dat deze whisky's zijn gelagerd op oak gaat de prijs behoorlijk omhoog.
Zal dit geen interessante bron zijn voor puur rietsuiker
http://www.aziatische-ingredienten.nl/category/producten/smaakmakers-enzo/suiker/
Probleem is (denk ik) dat de ruitsuiker gebruikt door de rum fabrikanten niet geraffineerd is.
Ik heb deze suiker cakes wel eens in toko's gezien, zelfs eens in het exotische vak van de AH.
Trouwens nog geen sterk online adress kunnen vinden
Palmsuiker is geen rietsuiker.
Klopt, je moet iets verder naar benee scrollen, Dan hebben ze t ook over rietsuiker.
weer te snel 😉 bedankt