Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 34 / 86

Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Fastback, zie mijn geschreven overzicht.
Ik had zo wie zo al 2x110ml weg gedaan en had 12 liter in de ketel, bij die 83-84 graden was de geur pas ok volgens mijn neus, die van mijn vrouw en zoon. Ik heb toch wel 400ml voor ramen zemen apart gehouden. Ik wil gewoon goed spul. Heb 1.6 liter hart van 77% en 1 liter tail van 25%.
Dit alles van 12 liter in de ketel can c.ä 15%

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik vond mijn rum ook niet zo lekker ruiken maar nu 2 dagen later is t echt veel beter dus ik denk dat t wel goed komt.

Ik heb gisteren mijn verschillende cuts laten ruiken en proeven door een echte rumkenner. Hij was onder de indruk van de eerste 2,5 liter, de volgende 2,5 liter vond hij al wat meer naar wodka smaken. Ik ook trouwens. 

 

Verder wat Techneut schreef, het is niet het makkelijkste drankje om te stoken. maar wel het leerzaamste want ik heb echt heel erg veel geleerd van dit experiment. Al was het alleen maar wat verschil in smaakexplosie is tussen een reflux en een gewone ketel. Maar ook het vergisten is een kunst op zich.

 

Ik neem 1 liter van de beste rum ( eerste 2,5 liter) mee en een liter van de 2e 2,5 liter dan kunnen jullie ook proeven. Nu weer fietsen het is mooi weer. 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben nu aan het stoken en het valt tegen. Tijdens het opwarmen rustig naar de 80C en hij begon nog niet te lopen pas bij 90C ik denk laag alcohol persentage ja 60% 2liter verder 50% dus ik kan er deze keer geen alcohol uit krijgen niet te geloven .de vinometer gaf 15% en als ik het 1op1 verdunde 8%. x 2=16 dus dat moet kloppen. Mijn ketel is niet te vol er zit maar 40 l in er zit nog 20l lucht boven. Heel vreemd

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

is het den eerste of den tweede stook

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb de stookwijn aflaten koelen in een potje en er zit nog ruim 10% alcohol in.Ben de ketel weer gaan opwarmen met de kop er af en kon ik mooi in de ketel kijken en bij 90c begon het te koken net als melk kwam het in een keer omhoog zetten ,snel het gas dicht anders kookte hij over , ik dit klopt niet maaar waarom.Ik denk ik heb de uitgestookte stookwijn weer in het gistvat gedaan en melasse en rietsuiker toegevoegd en weer opnieuw laten gisten maar in de melasse zit stikstof kali en nog meer dit blijft achter dus dit wordt een dubbele als je er weer melasse bij doe maar is dit het wel ik weet het ook niet ,vreemd

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit had de eerste stook van de 2de generatie moeten zijn

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jij hebt het over ketel temperatuur en niet de top temp neem ik aan?
Ik had de kook erin bij 87-88 graden, dus iets meer alcohol denk ik.

Wat betreft opkoken, kan komen door de onafgebroken polysacharide, heb je die 2e keer geen amalyse gebruikt misschien?

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tijdens het opwarmen rustig naar de 80C en hij begon nog niet te lopen pas bij 90C i

 ik  heb dat ook eens gehad bij mijne whiskey, was ook 90 ° ik denk zelfs meer, ik heb hem toen laten doen omdat hij loopte, ik had toen wel meer likeur van 40% ipv van normaal 60 - 65 % bij eerste stook, bij de tweede stook is toen alles in orde gekomen.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

amalyse heb ik gebruikt maaaaar ik ben er achtergekomen dat ik had niet gecontroleerd of het nog plakte daar kwam ik achter tijdens het schoonmaken ik had alles weg gegooid was ik daar maar eerder achtergekomen had ik een zakje Alcotec er in gegooid die had de klus afgemaakt denk ik ,  die zat de vorige keer op 17+, ik had de laatste keer het zelfde aan suiker en melasse toegevoegd en liters water.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ketel staat weer aan!
Vermogen regelaar gefixt en sta op te warmen met 2kW.
15 liter in de ketel inclusief de liter tails van de vorige stook plus een halve liter dunder.(die nog erg vers is maar doe het toch)

Ik post straks het verloop met cijfers.?

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben zeer benieuwd !, vooral of je nu weer een voorloop hebt die "stinkt" ?

 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jazeker!
Maar veel minder. Details over een uurtje.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn cijfers:
12liter wash, 1 liter naloop vorige run, 1 liter verse dunner. Totaal 14 liter in de ketel.

Opwarmen, 1 uur en 25 minuten.
Ketel kook bij 87,5 graden.
65 minuten in volledige reflux gestaan. Kolom mooi stabiel.

Water reflux geknepen naar minimaal straaltje. Bij 77 graden product uit de koeler. In 17 minuten, tot 78,5 graden voorloop getapt, begin meuren maar werd snel beter. Totaal 250ml voorloop. Ik ben graag zeker.

Reflux naar druppelen.
Start hearts bij 78,5 graden/92% alc.
Na 15 minuten. Geur neutraal, smaak erg goed.

Reflux water dicht.
Half uur na hearts start 81 graden/85%alc.
Smaak heerlijk, geur neutraal.

Na 38 minuten 85 graden/80% alc.
Volle rumgeur! Smaakvol.
Gaat erg hard, in 38 minuten 780ml daarom vermogen iets terug geregeld.

Na een uur wat langzamere afloop.
87 graden/75%alc.
Snelheid 350ml in 35 minuten.

1 uur en 20 minuten.
91 graden / 61% alc.

1 uur en 40 minuten.
94 graden / 50% alc.
Snelheid 650ml in 50 minuten.

2 uur en 5 minuten.
96,4 graden / 34% alcohol > slaat bijna troebel.
Stop heats.
Totaal 2 liter. 1 liter van 85% en 1 liter van 60%

Vol vermogen, tails.
Klein half uurtje.
400ml / 22% alc.

Ketel uit.

Resumé:
250 ml voorloop / heats.
2 liter Hearts.( 85 - 60% alc )
400ml tails.

Totaal uit de 25 liter gist emmer.
600ml voorloop voor de ramen te zemen.
3,6 liter hearts.( 85-60 en 1,6 ltr van 74%)
400 ml tails.

Proost!

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi man ik begrijp alleen niet wat je bedoel met voorloop  dat is wel erg veel 600 ml dan heb je er 400 heat bij zitten. ik weet niet beter dan voorloop heat body en tail of heb ik het mis. Ik wil het graag proeven wat het verschil is tussen alambick en de reflux.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt,zit 400 heat bij maar ik vond het stinken.
De eerste run erger als vandaag. Had te kort in reflux gestaan, was vandaag beter.
Maar als hij niet goed ruikt gaat hij zo bij de ruitenwisser vloeistof! Ik wil gewoon goed spul.

Beantwoorden
Pagina 34 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?