Heb mijn 25 liter wash met de verwachte 15%alcohol net terug gerekend en kom op afgerond 14% uit.
Zat nog wel een liter in de gist Emmer i.v.m gist dus ik kom gewoon goed uit. Ben tevreden.
Nu kiezen welke eik er in mijn rum mag zwemmen!
Tips welkom
Hoy,
jij stookt in eenmaal.
grts
Hillbilly, ga je ook een vaatje kopen? Ik heb een 30 liter vat gekocht maar ik vraag me nu serieus af of ik 30 liter eerste klas rum haal met 100 liter melasse. Ik kom niet of nauwelijks boven de 10% uit. Maar ben wel trots op hetgeen ik tot nu heb gemaakt. Ik hoop dat ik morgen niet af ga hahaha. Het blijft een risico he?
Ik neem nog 7 jerrycans mee waarvan 2 voor betweter en 1 voor nimrax dus er zijn nog 4 over
Pino, thankx. Ik app je effe bro.
Moet ik nog even bedenken lummel.
Hé, net even gerekend maar ik moet wel uit kunnen komen op 75-80 liter van 50%.
Van de 50 liter melasse, is toch 75kg
Klopt, maar wel door een kolom met platen hé..
Vandaag begonnen met het destilleren van mijn wash.
ter info en vermaak hierbij mijn verloop
ik stook met een reflux kolom met raschigringen op een 30 ltr electrische ketel
22 liter wash ca. 16% alcohol
opgewarmd naar 78 graden in een uur
op dat moment volledig mijn reflux aan voor een kwartier
daarna mijn reflux terug geschroefd waarna de voorloop er uit kwam
eerste 130 ml rook naar aceton, 2e 120 ml rook al een stuk beter
totaal dus 250 ml voorloop opzij gezet.
vervolgens nog 300 ml apart gehouden omdat ik twijfel over de smaak
vervolgens mijn reflux helemaal uitgezet omdat ik zoveel mogelijk smaak mee wil.
alles in cuts van 250 ml geroken en gemeten
en de eerste 250 ml zonder reflux rook en smaakte echt al heerlijk en het ging als een speer.
1 liter in 20 minuten ! Had van mij best langzamer gemogen maar ging nu eenmaal vlot, daarnaast heb ik een stookketel met een redelijke diameter en volgens mijn bescheiden mening daardoor ook een groot verdampings oppervlak.
eerste liter heeft gemiddeld percentage van 70%
tweede liter gemiddeld 59 %
derde liter gemiddeld 45 %
Temperatuur zit inmiddels op 87 graden en de eerste 250 ml van de 4e liter heeft nog maar 36 % , het ruikt nog steeds goed en hoewel het ietsje minder helder is ziet het er nog goed uit.
hierna wordt het steeds troebeler en zakt het percentage tot 30 %, bij troebel is het overigens niet bruin (wat ik zou verwachten ) maar wit troebel, dus mistig.. (heeel klein beetje mistig dan)
ik ga nog even door maar ga het restant apart zetten.
Eerst alles maar eens een dag laten rusten en morgen nog maar eens ruiken en proeven, ondertussen weet ik niet meer wat ik ruiken moet
samenvattend heb ik in ieder geval 3 a 3,5 liter die goed ruikt en smaakt maar met verschillende percentages.
Graag hoor ik suggesties hoe ik deze het beste kan scheiden of juist samenvoegen.
Goed bezig!
Betreft de cuts mixen had ik een plaatje gepost, heb je hem nog?
Die snelheid is hoog hé, ik heb gister wat reflux gegeven om de snelheid te remmen en percentage wat hoger te houden. Misschien een idee.
Onder 35% bij mij ook troebel/mistig. Ik beschouw dat als tail en gaat bij de volgende ronde.
Groeten?
Ik zou ook niet meteen de reflux uitzetten, maar terug schroeven om toch wat reflux te houden zodat je wel de smaken meekrijgt, maar ook de toch wat zwaardere elementen uit de tails wat naar achteren te schuiven.
Op deze manier zal je toch meer harts kunnen opvangen, en de tails beter kunnen scheiden zodat je de aangename elementen hieruit toch kan meenemen voor je uiteindelijke rum.
Ik zou mogelijk zelfs wanneer ik bij de tails ben aangekomen de reflux iets verhogen om hier net een iets betere scheiding te kunnen maken.
Wanneer je de tails vooral in het begin goed in delen opvangt, en je rum mist achteraf toch wat diepgang qua smaak, dan kan je er alsnog voor kiezen om een opvolgend deel alsnog toe te voegen om de smaak te verbeteren.
Het is en blijft een kunst mannen.
Ik vond het ook wel wat snel gaan die liter in 20 minuten, ik was bang dat ik met de reflux aan teveel alcohol en te weinig smaak zou krijgen.
De koeling van mijn reflux loopt eerst naar mijn condenser en dat vind ik niet helemaal ideaal want als mijn reflux goed koelt is mijn destilaat vaak erg warm (heet), en als mijn condenser goed koelt gaat mijn reflux te hard.
ik wil mijn condenser en reflux eigenlijk apart kunnen regelen om meer controle te hebben.
@Hillbilly dat lijstje had ik inderdaad al voorbij zien komen, ik heb de afbeelding nu bewaard dus ga het eens op die manier proberen. De "tail" (dus het troebele) onder de 35% word dus ook mee gemixt in de witte rum (5e fractie), Ik moet zeggen dat elke fractie bij mij wel lekker ruikt. Ik neem aan dat je voor de witte rum dus ook een stukje "tail" gebruikt om te mixen zoals in je voorbeeld ?
De restanten zijn dus de basis voor de bruine rum ?, duidelijk
@techneut ik ga mijn volgende wash inderdaad met mijn reflux aan maken, ik begrijp de opzet om zodoende meer harts er uit te halen.
gelukkig heb ik nog genoeg melasse om te oefenen en er over te lezen
@fastback, betreft zware bruine rum had ik dat plaatje zo geïnterpreteerd dat ze dan alle fracties gewoon bij elkaar gooien.
Denk dat het puur persoonlijk is, je eigen rummetje mixen zoals jij het lekker vind. En inderdaad, zoals guru techneut het zegt, het is een kunst en gelukkig kunnen we veel oefenen!
Oja, en reflux en final condensor inderdaad apart van water toevoer voorzien!
Heb ik ook apart en scheelt je bijstellen.?
Ik ben blij te horen dat jij de condenser en reflux ook apart regelt want bij bijna elk reflux ontwerp zie ik dat de uitgang van de condenser naar de ingang van de reflux gaat, ik dacht dat dat wellicht een goede reden had.
de volgende 25 liter wash staat alweer lekker te pruttelen en als die zover is heb ik de koeling aangepast.
ik denk dat ik de witte rum maak zoals jouw voorbeeld, die ga "verouderen" en dan eens proeven. Het restant gooi ik bij elkaar voor "bruine" rum, die is dan uiteraard helemaal niet bruin maar kan mij voorstellen dat je die voor bruine rum gebruikt omdat je er dan extra smaken en bewerkingen aan gaat toevoegen waardoor de samenstelling minder nauw steekt. Je kan dan immers wat corrigeren of verbeteren door de bewerkingen