Ik denk dat dat te veel is 5.5 melasse en hoeveel suiker 6 kg dan kom je op 20% of hoger in je batch voor mijn gevoel. But who knows.
Pino, ik zal wel even kijken hoe hoog het suiker gehalte is in de melasse, anders gaat er gewoon wat minder suiker doorheen.
De gist die ik speciaal voor rum heb gaat tot 15%, dus dan heeft meer suiker geen zin.
Er gaat in ieder geval een heel erg lekker rummetje uitkomen.
Heb net 11L molasse met 9L water in een pan verwarmt om een dunnere oplossing te krijgen.
Heb nu 2x 10L verdunde oplossing staan.
Eerst de vaten verwarmd met heet water in de gootsteen, en na het leeg gieten kokend water door het vat en hij is helemaal schoon en leeg.
Ruikt heerlijk die melasse.
Hoe gaat jouw vergisting nu?
De vergisting verloopt prima vandaag om 12 uur werd het weer rustig geen gebubbel meer en heb ik om 3 uur gemeten 12% vervolgens een halve liter melasse gevoerd kijken hoever het komt volgens mijn berekening zouden ze nog maximaal 1,5 kilo suikerproduct kunnen omzetten dan moet ik op 15 % uitkomen. Dus wat ik gelezen heb klop simpel 2kg suiker geeft 1 liter 100%. Op 30 liter a15% x 0,3=4,5 liter x2=9kg aan suikerproduct nodig en ik ga kijken of ik dat red. Mijn enigste meetinstrumenten zijn vinometer een tong en op gevoel , ik schat dat ongeveer 1 liter melasse overeenkomt met 1kg suiker als ik het mis heb lees ik het wel kan ik nog bijsturen.
In hoeveel dagen zat je nu op de 12%, lijkt mij best snel gegaan?
Ik wil even plannen hoe lang ik ongeveer nodig heb voor vergisten en klaren, zodat ik het niet te lang hoef te laten staan en snel kan verstoken als het klaar is.
Ik heb net de Amylase bij de eerste fles van 10L gedaan waar 5,5L Melasse en 4,5L water in zit.
Als ik zover ben vul ik deze aan met water naar ongeveer 25L, en voeg ik nog suiker toe om aan de 15% te komen.
Net toch maar even de fles in een emmer met rond de 38 graden water gezet.
Las op internet dat amylase het beste zijn werk doet rond de 37,5 graden.
Het was vanmorgen weer stil in de gist ton eventjes gemeten en het ging voorbij de 12% aangezien ik een beetje kippig ben kon ik het niet precies aflezen en laat ik gloeiende gloeiende de vino meter vallen dus die is kapoet .Ik heb er 750 gram suiker bij gedaan en tot kijk he en zie wel waar het schip strand .Eigenlijk zou de vino meter net 1x zo groot moeten zijn. Totaal gebruikt 3,75 melasse 5,25 suiker 31 liter water.
Leuk dat jullie die amalyse truck hebben geprobeerd!
Zoals ik al zei, breek je de lange ketens en heb je meer rendement. Ik denk ook dat het scheelt in alcoholen die wij niet willen vangen...
Minder heats.
Ja ik inderdaad dat als de suikerketting gebroken is het proces sneller loopt ,alles in de juiste verhouding suiker produkt water er in is het in 2 dagen klaar
Ik denk dat ik er nog wat melasse bij doe 1 liter want er zit meer water in dan ik dacht.
Leuk, blijven voeren en opschrijven. Volgende keer meer molasse met enzym.
Weet je, de lange keten is anders toch niet of nauwelijks te demonteren. Boven zal je ketel nu veel minder schuimen!
Tip voor de mensen die geen amalyse extra gebruiken, vul je ketel niet te vol. Voorkom over schuimers!...
Mijn garage zag er uit als een stroopwafel de eerste keer..... 🙂
Ik ben er achtergekomen dat ik heb 35 liter totaal in de ton dus 1l melasse erbij en nu doe ik niks meer volgend weekend stoken.
Of de Amylase zijn werk heeft gedaan is helaas nergens aan te zien.
We zullen het wel merken met het vergisten.
Het zou wat dunner moeten zijn na een paar uur. En inderdaad met stoken, minder opschuimen.
En wat rendement alc.
De eerste grote plomp melasse had ik een dag van tevoren verdund met heet water en toen was het 40 graden , Amylase erbij en deksel op de thermos pan blijft het lang warm en de volgende dag in de gist ton gegoten. Het leek mij niet meer zo plakkerig en er dreven allemaal belletjes boven op de melasse