Ik heb ook net gistonnen schoon gemaakt voor 20 liter melasse. weet nog niet of ik daar 3 tonnen voor ga nemen of 2.
Heb maar 2 zakjes gist maar dat is het probleem niet. De zakjes gist gaan tot 15%. Is 10 liter teveel of verdelen over 3 tonnen? Wie heeft raad.
Pino is onze rum deskundige. Ben ook wel benieuwd wat hij er van vind...
Pino zei " njet" maar ben lui. Is 10 liter teveel om 15% te halen of niet. Dat is het criterium. Anders ben ik suiker/melasse aan het verkloten. Naast lui ben ik ook gierig. dat zijn al 2 hoofdzondes en ik heb er meer.
Dus Misschien beter 5 liter melasse met 2 of 1 kilo suiker?
Ik heb geen extra gist tonnen dus kan het niet verdunnen als het een en ander niet goed uitpakt, dus misschien beter 7 liter op 25 totaal met water wil wel boven de 10 % uitkomen
Nee geen suiker, proef je terug. Het is echt die melasse smaak die de rum maakt. Ik heb inmiddels 100 liter vergist dus weet het verschil een beetje. Maar is 10 liter teveel om tot 15% te komen? Ik denk het wel maar waarom weet ik dan weer niet mede omdat de meters niet al te goed werken met melasse. Had ik net een vinometer gekocht bij Jan is tie kapot gevallen. G... Laat maar.
ik start gewoon met 7 liter en kijk wel hoever ik kom, de TILT gaat er in dus kan wel het een en ander in de gaten houden.
ff druk de komende uurtjes daaaar gaan we weeeeerrrrr.
Heb jij een tilt, dan wacht ik even op jou ervaringen.
Ik heb 10 liter melasse + 25 l water en hij bubbelt al een tijdje niet meer en is geeindigd op 16% en met een waarde van 1050 op de suiker dobber dus er is nog suiker over ik denk 20 oeschle 44 gram suiker per liter is 2,3% alc hij had dus op 18 moeten eindigen .
Ja heb ik lummel, start vanavond laat op als het wat koeler is de komende dag is de temperatuur buiten goed, dus vannacht kan ik hem in de gaten houden.
mMaar heb morgen een wedstrijd en ben dan van 9 tot 8 weg maar de dagen erna wel thuis dus kan hem dan goed in de gaten houden.
zo 7 liter melasse met 25 liter water .
Temp nu 21.7
sg van 1139
en eerst maar even een gist starter gemaakt kijken wat het doet.
Ik schat dat je tussen de 15 en 16% uitkom en het zal mij benieuwen op wat voor getal hij uitkomt of je onder de 1030 ga komen.
Ik ook Pino nu is het afwachten gist starter kwam goed op gang , net een half uurtje geleden bij de rest waterslot er op en wachten maar morgen avond zal ik een foto plaatsen hoe het er voor staat.
Jongs ik ben met 5,5 L Melasse en de rest suiker toch op eind sg van 1010 kunnen komen.
Ben nu nog even op vakantie maar ben volgende week weer thuis dan kan ik jullie precies alle data verschaffen over hoeveel suiker e.d.
Eind abv was wel 15,36%.
En start SG was 1128.
Dat is mooi om te lezen dat het met puur melasse in het vat je toch onder de 1020 kan komen. Dus maw ik heb een beetje te veel melasse .Maar er staat nog een vat van 50 liter die blijft bubbelen en is nu weer 17 %. Dit is het moedervat . Er zit van de voorgaande gistingen alles nog op de bodem van drie soorten gist en van dit vat tap ik een emmer af en gooi ik van het andere vat er weer een emmer in die te vroeg was gestopt en na 3x te herhalen heb ik het alcohol 2% omhoog gekrikt en de oechle 20 omlaag .Dus nu heb ik in het 30 liter vaatje ook 17% en 1030 oechle .Dit zou ik ook moeten doen met het andere vat met spiret gist 35 liter om die ook omhoog te krikken.