Yep wij hebben die gekocht voor 80 cent bij een locale wijnboer maar het vrouwtje is er niet zo zot van ,de wijn heeft op eiken vaten gelegen en heeft is nogal een uitgesproken hout smaak dat ik best wel lust ,maar ga hem morgen toch stoken De rode wijn is op gedronken btw 72 flessen meegebracht alles gebotteld in cava flessen ,de wagen was goed geladen 🙂
groeten
Â
Ik heb een paar dagen geleden rietsuiker 300 gram/25L opgelost in warm water laten afkoelen, er  bijgedaan
het sg was verhoogt naar 1051 (tilt), nu blijft hij hangen op dat getal en de gisting is volgens mij niet meer op gang gekomen, alles blijft rustig.
Ik heb dat één week laten staan, het sg bleef het zelfde 1050, niks, geen gisting.
ik heb er een nieuw zakje gist over gedaan 3 uur laten staan, was mooi gehydrateerd, nog altijd geen gisting staat nu nog altijd op SG 1050, niks geen gisting.
Ik heb het begin deze week koel gezet, ga het vandaag of morgen stoken, en dan bij de dunder (stookwijn) opnieuw melasse bij doen en suiker, en dan maar hopen dat de gisting opgang komt op de uitgegiste  restgist om zo mijn toegevoegde suiker te recupereren, en mijn zakjes gist.
grts.
Dat is heel erg jammer dat je er een nieuw zakje bij heb gedaan. Ik heb dat namelijk ook gehad, meter stil maar toch geprobeerd en ik haalde er wel degelijk 9 procent uit. Volgens mij is melasse moeilijk te meten. Gewoon 10 liter stoken zou ik zeggen.Â
Â
Â
Â
ik ga mijn 2 emmers van 25 l stoken en dan alles in een vat doen van  60 Liter 10 liter melasse bij en suiker, aanvullen tot 50 L + oude gistbodem.
Ik doe vanaf morgen met je mee, alleen net op een andere manier want ik heb amylase gebruikt en die staat nu ongeveer een week te wachten tot ik morgen de  tonnen leeg heb. Heb nu geen zin meer om te stoken anders deed ik het vandaag
Â
ik ga mijn gistbodem ook bijhouden in een afgesloten emmer zal wel zien wat er van geworden is of hij nog te gebruiken is of niet en dan met twee bij elkaar doen om een derde te maken met melasse en rietsuiker misschien gist ik zal het verloop hier wel kunnen volgen zeker
Â
Dumo, ik heb het niet over een gistbodem maar over een liter of 6/7 pure melasse met amalyse. Ik had namelijk 20 liter melasse en maar 2 zakjes rumgist. 10 liter melasse was teveel voor een zakje dus koos voor deze oplossing. Hoe doe ik het dus precies morgen;
Ik ga een giston met stills rumgist verstoken met 6 liter melasse ( hier heb ik 2 tonnen van), ik doe de giston dicht en hou er ongeveer 2 tot 3 liter stookwijn in. De rest stook ik en 4 uur later koel ik het restant in de ketel supersnel tot 25 graden en pomp het in de gistton met de helft van de ton met (pure) melasse die een behandeling heeft gehad met amalyse. Heb je hem?Â
Ik heb dus 3 tonnen staan, 2 gisten momenteel en 1 ton staat met melasse te wachten.Â
Maar wel interessant of jij hem na zoveel verloop van tijd weer aan de praat kan krijgen, maar tussen de gistton stoken en opnieuw vullen zit in mijn geval maximaal 4 uur. da's het voordeel van Grainfather.Â
Â
pure melasse met amalyse.
Vergeten te schrijven ik gebruik ook amylase van in den beginne, ik werk ongeveer zoals in deze topic beschreven, het is wel den eerste keer dat ik den uitgestookte stookwijn ga gebruiken ( dunder).
Â
k ga mijn gistbodem ook bijhouden in een afgesloten emmer zal wel zien wat er van geworden is of hij nog te gebruiken is of niet
ik denk als je hem koel zet ( frigo), en niet laat uitdrogen hij wel een tijdje goed blijft.
Â
Ik heb de 6 de augustus een vat van 50 liter rum te gisten gezet van 2, 5 l melasse en 2,5 kg suiker per 25 liter ( 5 + 5 voor 50 liter), werkwijze eerst amylase gist enz...
Ik heb hem de 9 augustus s' morgens moeten buiten zetten omdat hij te warm werd had toen al 32.9 °c, als hij afgekoeld was tot onder de 30 ° terug binnen gezet, het is zoals munkerick al  eerder aangaf  dat  rum behoorlijk warm kan worden tijdens de gisting, is iets om in het oog te houden.
Hij staat nu op een sg van 1013 en blijft daar hangen.
Â
hier kun je mooi de piek van de temp zien.
Â
Dan zou je dus zon 9%alc hebben ik had bij de eerste gisting die ik bereid had de dubbele dosis suiker en melasse staat nog geschreven in het begin van de topic ,5 om 5,5 totaal in gistvat 35 liter en 17 a 18% alc.
kreeg je dat goed aan het gisten, en was het uit gegist.
ik zal het dezen avond eens gaan zoeken en lezen.
Â
Ik heb de 6 de augustus een vat van 50 liter rum te gisten gezet van 2, 5 l melasse en 2,5 kg suiker per 25 liter ( 5 + 5 voor 50 liter), werkwijze eerst amylase gist enz...
Ik heb hem de 9 augustus s' morgens moeten buiten zetten omdat hij te warm werd had toen al 32.9 °c, als hij afgekoeld was tot onder de 30 ° terug binnen gezet, het is zoals munkerick al  eerder aangaf  dat  rum behoorlijk warm kan worden tijdens de gisting, is iets om in het oog te houden.
Hij staat nu op een sg van 1013 en blijft daar hangen.
Â
Het lijkt hier nu wel schoolreisje zo spannend, eerste keer met stills' rum gist, extra amylase gebruikt en stoken in de Grainfather. Zo benieuwd naar het verschil in smaak en de opbrengst want ik ben gestopt met sg meten met melasse. heb nu 21 liter in de ketel die staat te verwarmen tot 80 graden en dan even kijken hoeveel schuim erop ligt. Â Dat schep ik eraf en gaat ook weer de giston in ( op 25 graden uiteraard)Â
Â
En dan de bonus vandaag, krijg ik het residu in de gistton weer aan het gisten zonder extra gist te gebruiken door gewoon het residu in de ketel te koelen en weer naar de ton te pompen. En hoe snel gaat het weer opnieuw gisten?Â
Â
Hahaha, is toch niet normaal dat je hier een dag mee bezig bent?Â
mijnbatch van zaterdag staat veel te warm waterslot gaat als een wilde tekeer het vat voelt veel te warm aan ook al staat het in de kelder ,ik ben nu nog de cognac aan het afstoken dan ga in rum stoken van mijn eerste batch van 14 augustusÂ
Â