Ik ben nog nooit in Zweden geweest en het trek mij enorm. Jammer dat je niet meegaat, we moeten natuurlijk wel een clubje leuke mensen vormen 🙂 en ik dacht daar hoort Lummel natuurlijk wel bij 😉 maar de volgende bbq kom je in ieder geval niet onderuit haha.
Denk het niet nee, heb je al geregeld met mijn vrouw toch?Â
Ok klaar voor vandaag. Ik heb uit 3 liter melasse zonder extra gist  1,1 liter puur gehaald. Feitelijk heeft het mij 6 uur gekost, +/- 0,30 cent water en aan stroom misschien 5 tot 7 kilowatt want heeft de meeste tijd op 30% vermogen gestaan. Wel voor meer dan € 100,- de muur onder gesmeerd.Â
En je kunt het geloven of niet, heb 3 kilo ruwe rietsuiker in een paar liter heet stookresidu opgelost en weer bij de oude (dus gekoelde stookwijn) gegooid bovenop de oude gistlaag en 10 minuten later ging het weer gisten. Dat wilde ik even zien en daar gaat morgen of overmorgen weer 3 kilo bij want alleen voor het vergisten van 3 liter melasse trap ik de brommer niet meer aan. Ook al is het ruim een liter puur. Een ander doet er een moord voor. We zijn hier op het forum te verwend denk ik.Â
Heb nu 2 tonnen geproefd en daarvan de eerste 1,5 liter met ongeveer 60% alcohol. Eerste ton eerste gisting, 2e ton gistbed. Er is heel erg verschil in smaak. De 2e is doffer qua en de eerste sprankelender en spat in je mond. Kan niet kiezen want de 2e is wat doffer en komt lang terug. Heel bijzonder. Â
Â
Ja het is geweldig om al de ervaringen te lezen en er ook veel overeen komen dat van het tweede gistbed of derde maal die doffer of donkerder van smaak zijn als de eerste de smaak van de melasse of stookwijn komt meer naar voren,Bij mijn eerste keer helft rietsuiker helft melasse smaakte ook zeer goed en ik vond als ik het met enkel melasse vergelijk het meer naar de achtergrond was , en op gekloofd gebakken eikenhout gerijpt geweldig en heb nu 9 liter staan te rijpen van puur melasse mjam mjam .
Klopt Pino, was een geweldig project van je. Heel veel geleerd en ook melasse verkloot maar ach wat is verkloot, ik heb geëxperimenteerd en niet alles pakte goed uit. Denk dat ik 25 liter melasse verspilt heb oftewel € 50,-. Maar deze cursus was goud waard dat merk ik nu met kirsch stoken.Â
Â
als er genoeg animo is gaan we volgend jaar weer voor 1000kg bijtijds heeft iedereen zn rum wel opgezopen.
Dus nog 980 liter te gaan
1000kg is 714 liter dus nog 694 te gaanÂ
Die raak je vast kwijt, zeker nu er zo'n mooie handleiding rum stoken op het forum staat. Dit jaar was alles nog een wilde gok voor iedereen of het zou lukken. En verdomd het is gelukt.Â
Denk het ook dat je die zo kwijt ben zeker met wat we hier hebben gedaan met zijn alle, er zullen een hoop nieuwe leden zijn die de tweede ronde mee willen doen.
net begonnen met mijn twee run met de rum, en laatste ton staat nu te klaren.
hier een foto van een gistbed van drie X een vergisting van een zakje.
Net geen drie liter drapÂ
Â
En ben aan de eerste fles begonnen smaak is echt heerlijk en word met de week beter.
Ik heb van de eerste run 3 flessen van 40 ABV over gehouden.
Hoy,
Update.
Ik heb 3 stooksels die staan te trekken op hout.
na 2 maal stoken ruwstook en fijnstook.
- 1,780 L van 75 % rum 3
- 1, 390 L van 71 % rum 2
- 2 L van 72 % rum 1
alle van 25 liter emmers stook wijn
grts.
rum 2 is op gebruikt gistbed
van rum 3 en rum 2 dat waren die emmers waar ik tijdens de gisting suiker bijgedaan had en niet meer wilden gisten, kun je lezen op de vorige pagina.
van deze twee heb ik de dunder ( uitgestookte stookwijn) terug  in een vat  van 60 liter gedaan 10 liter melasse bijgedaan, 2,5 kg rietsuiker bijgedaan, afgekoeld, totaal was 50 l, SG dobber was 1140 tilt 1143, amylase bijgedaan 24 uur laten staan, dan den helft van de overgebleven rest gist  bijgedaan, na 3 dagen niks geen gisting geen bubbelke, dan 2 zakjes gist bijgedaan, na 2 dagen nu begint het stilletjes te bubbelen.
ik heb den indruk dat die gist  van rum 2 en 3 zo dood was als n'en piet, waarvan ???.
Vanmorgen begonnen met mijn laatste sessie van 25 liter stookwijn 3 x 25 liter op zelfde gistbed.
Loopt lekker door hier kom uit op 1,750 ml  liter van ongeveer 65 ABV nog zonder voorloop en naloop er bij. ik laat deze eerst een week rusten en daarna met de tweede stook en fijn stook doen.