Ik heb vorige week mijn eerste run gemaakt en net weer 1 gedaan van 12 liter.
De opbrengst mag ik niet over klagen, ik heb een abv van gemiddeld 48 %
Nu keek ik net naar mijn opbrengst van vorige week en het viel mij op dat hier in drijft!!
Dit was voorheen nog niet!
Ik heb de eau de biere nu 1 week laten huwen met kraanwater, wat een resultaat heeft van 38 %
Wie weet wat dit kan zijn?
Het lijkt een beetje op deeltjes schuim die door de condenser heen zijn geglipt.
Goed de CO2 uit de mash geroerd en eventueel distillers conditioner gebruikt?
Ik heb de mash goed geroerd en zoveel mogelijk schuim weggenomen
Maar idd geen conditioner gebruikt.
Maar als het schuim restant is kan ik er mee leven....
Filter het door keuken papier dan is het weg,heb ik ook wel eens gehad maar ik ben vergeten waardoor.gr.?Chris.V.
Het kan misschien ook koperoxide zijn....
Als je een koperen distilleerketel hebt, dan kan het zijn wanneer je hem een tijdje niet hebt gebruikt dat er groen/blauwe schilfers los komen van geoxideerd koper.
Deze kunnen dan uiteindelijk weer in je distillaat komen.
Groeten
De ketel is afgelopen 2 weken 4 keer gebruikt en ook goed gereinigd naar mijn idee, kleur van de schilfers is ook blank.
Ziet er beetje uit als hele kleine vlokjes eiwit.
Maar idd Chrisv ik zal hem even filteren.
Is van het schuim,kan geen kwaad gewoon effe filteren.gr.?Chris.V.
Als je kraanwater gebruikt ,en in een gebied woont waar het water hard is, kun je kalk vlokjes krijgen. Daarom is het beter om demi water te gebruiken of het water eerst te koken dan ben je al wat kalk kwijt.
ik maak (met de airstill) steeds cuts van de spirits run, daarna laat ik al die cuts van 100 ml een dag ‘ademen’ - de cuts in de potjes dek ik af met keukenpapier. Door tijdgebrek moest ik al de potjes een paar dagen laten staan. Die witte sliertjes kwamen bij mij enkel voor in de laatste potjes waarin voornamelijk de tails zijn opgevangen. De andere cuts (heads, hearts) bleven helder. ‘t Fijne ervan is dat die witte sliertjes weer vanzelf ‘verdwenen’ wanneer die potjes vanuit de koelere plaats terug op kamertemperatuur werden gebracht.
Waarschijnlijk een of andere foezelalcohol of ‘zout’ - dus weggekieperd.
Kan iemand meer uitleg geven waarom die witte sliertjes van het schuim afkomstig zouden zijn?
Wanneer je nog teveel CO2 in je wash hebt bestaat de kans dat het gaat schuimen wanneer je het gaat verwarmen. Dit schuim kan dan meekomen in je destillaat en omdat het niet oplost is het zichtbaar. Vandaar dat je je wash goed moet ontgassen en wellicht een distillers conditioner gebruiken die de oppervlaktespanning breekt zodat het niet gaat schuimen.
De witte sliertjes die in de tails kunnen zitten zijn inderdaad foezelolien. Dat is wat anders dan de bedoelde schilfers.
Van CO2 in de wash heb ik geen last omdat ik een uitgegist vat lang genoeg laat klaren. Ik breng de wash ook in een aparte ketel tot 65C alvorens het in de airstill te brengen.
Men kan het schuimen inderdaad verminderen door het toevoegen van wat olie of distiller’s conditioner, maar waaruit zou die schuimlaag bestaan? Eiwitten afkomstig van gist of klaringsmiddelen?
In het geval van een eau de bierre zoals hierboven is aangegeven is het aannemelijk dat het de aanwezige eiwitten van het bier zijn.
Bij mijn laatste stripruns had ik ook telkens van die heel kleine witte sliertjes. Ik gebruik een smartstill. Door een koffiefilter en ze waren weg. Het lag niet aan de smartstill want water destilleren ging zuiver. Bij de laatste batch van 2 liter heb ik geen conditioner gebruikt en ... het distillaat was zuiver. Iets mis met de top shelf distiller conditioner?