Ik weet het ook niet precies maar het valt mij wel op dat hoe goedkoper het gist hoe groter de inhoud van het zakje en daarmee het slechtste, scherpste eindproduct. Dat verschil hebt ik duidelijk geproefd tussen Alcotec 2,75 per zakje als je er tien koopt en still spirtis. Nimrax had laatst een zakje Alcotec in een weddenschap gewonnen en wilde hem opsturen maar mijnheer bedankte voor de eer.
Resistentie van alcohol, temperatuur en suikergehalte om te beginnen
Alsook hebben verschillende gisten verschillende smaken. Hoeveel esters etc geproduceerd worden. Een wodka gist gaat bv iets minder smaak doorgeven dan een distiller yeast.
In sommige gisten zitten extras bv rum en whiskey gisten hebben een amylase enzyme. Ik denk in wodka gist ook maar ik ben niet zeker.
Turbogist heeft dan gistvoeding/zouten etc zitten,...
Fruitgisten hebben dan pectonase enzymen toegevoegd gekregen
Niet zo zeer een vraag over de Smart Still, maar meer over meten .
De dobber meet de mash van 14 % de refractometer (net binnen) meet 24%.
Een kant en klare Whisky waarvan ik met de dobber dacht op 35% te zitten meet 29% .
Refracto meter staat mooi op nul ingesteld
Wat is het bereik van de dobber? Een dobber in een mash is geen ideaal meetinstrument ook al heb je een bereik van 0 tot 100%. Restsuikers geven een vertekend beeld. En wanneer je restsuikers hebt is een refractometer ook niet betrouwbaar.
Dobber in de mash heeft geen zin, is enkel voor distllaat. Mash op je refractometer ook niet. Suikerhoudend verstoort de meting.
Verder altijd meten bij een vloeistof temperatuur van 20 graden.
Succes!
ik heb ook een regelbare smartstill. maar haal in de 1e run netje 70 % zonder moeite. zwakt daarna af. bij 2e run. haal ik rond de 82 %.
Duidelijk .
Vandaag dus refractometer en Dig temp meter binnen .
Kan dus leuk worden .
Is er ook nog een verschil in meten met dobber /refractometer in distillaat met essence
Is er ook nog een verschil in meten met dobber /refractometer in distillaat met essence
Hoi Hlubach, wel als je er suiker in opgelost hebt maar met alleen essence heb ik nooit verschil in % ervaren.
Goed begrijpend een distillaat van 35 % met essence bijft35 % aangeven
maar een amaretto waaraan suiker aan het distillaat word toegevoegd is geef t ander resultaat
Dus refracto meter puur distillaat meten
Precies!
Hoi Nimtax,
waar koop jij zo'n zakje actieve kool voor in de filter van de Smartstill?
Nimrax!!
Denk je dat je met die smartstill ook gin kunt maken? Maw als ik de botanicals laat macereren (of hoe heet dat, laten trekken) en dan dit destilleer, zouden de smaken dan mee destilleren in dit apparaat?
Ik doe het nu met een simpel destillatie opstelling maar die smart still ziet er minder rommelig uit en schappelijke van prijs
Ben een beetje laat, maar ivm de heads neem ik 10% voor andere gebruiken. Handig voor de handzeep, ruitenwisservloeistof, die ook niet gratis is. Persoonlijk merk ik als het zwaar doorhangen is dat het een pak scheelt de dag achteraf. Geen voorloop nemen daar ben ik het persoonlijk niet mee eens. De eerste druppels stinken als vergif. Wil je niet drinken. Nogmaals dat is mijn persoonlijke overtuiging... Ik neem ook telkens maar max 0.75 liter af per run. Een ruime naloop van max 1 liter is voor de volgende batch mee te gebruiken.
Gin heb ik ook al gemaakt. Ik neusde toen het internet af en heb ook jeneverbessen besteld bij een brouw winkel. Als je die plet met andere kruiden kan je een deel in het beslag toevoegen bij vergisting. Favoriet bij mij is koriander en laurier als extra. Let wel laurier geeft snel specifieke smaak.
Bij stoken kan je toevoegen etc. Ik gebruik ook chili pepers hiervoor. Is speciale smaak achteraf. Groeit hier nu vrolijk in de veranda.
Veel plezier.
Je kan een smartstill vergelijken met een alambic uit niet koper. Smaken komen dus steeds mee door. Als je de smaak wat zachter wil enkele koperen koppelstukken op de bodem van de doe het zelf.