Meldingen
Alles wissen

Stookwijn is net behangplaksel

Pagina 1 / 3

Berichten: 108
Topic starter
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Beste leden.
Nog niet eerder bij mij gebeurd. Mijn stookwijn is na 4 dagen gisten net behangplaksel. Ik ruik wel alcohol en er is ook een dikke schuimkraag. Alles stroomde de pan uit. Er is dus wel leven. Wie weet wat of dit is?

Beantwoorden
35 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nog niet gedaan met gisten?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik neem aan dat je een suikerwash hebt gemaakt.

Na 4 dagen kun je nog niets zeggen. Ik heb al eens eerder aangegeven dat je het vergistingsvat gesloten dient te houden.

Het waterslot is bedoeld dat de CO2 eruit kan en er géén zuurstof in komt. Het waterslot zit er tenslotte niet voor niets op.

De gist gebruikt de aanwezige zuurstof om zich te kunnen vermeerderen (aan de binnenkant van het gistvat staan streepjes tot 25 ltr.), pas daarna gaat de gist de suiker omzetten in alcohol + CO2.

Dus dekseltje dicht en niet steeds gaan kijken, anders verpest je je suikerwash.

Beantwoorden
Berichten: 108
Topic starter
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ja het is inderdaad suikerwash. Maar t schuim stond tot aan de deksel. Het waterslot verstopte daardoor. Alles liep er overheen. Wat een bende. Ik kon niet anders dan de deksel er even afhalen. Volume maar even teruggebracht door er maar wat uit te scheppen. Toen merkte ik dat de mash erg lobbig was. De wash rook verder als anders. Ik wacht t nog even af.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een suikerwash met een dikke schuimlaag lijkt mij een bacterie in je wash die je er niet in wil hebben.

Ik heb met een suikerwash nog nooit een schuimlaag gehad, zowel met lage als met hoge temperatuur bij vergisting.

Ik heb in het verre verleden wel eens een medestoker op internet gesproken die een suikerwash had van 50 of 100 liter. Hij kwam op dag 2 bij zijn mash in zijn garage, en deze schuimde ook het vat uit.

Hij had toen ook het vermoeden dat er waarschijnlijk een vliegje of iets dergelijks een bacterie in zijn vat had gebracht waardoor alles het vat uit schuimde.

Of dit nog te redden is weet ik niet, je kan het nog even aankijken.

Houd je materialen schoon, en maak alles zo schoon mogelijk voor gebruik.

Veel mensen gebruiken een disinfectant speciaal voor schoonmaken van materialen die je gebruikt zoals je vergistings vat zelf.

 

Techneut

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Voor zover er bacterien in de suikerwash zouden zitten, worden ze of bij het distilleren- of door de alcohol gedood.

Alleen bij bier dient alles super gereinigd te worden, zoals dat de erlenmeijers voor de gistkweek een halfuur in een hete oven worden geplaatst en de entnaalden boven de vlam van een bunsenbranden worden gehouden.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tja, ik kan niet anders zeggen dat ik vind dat je je naam eer aan doet. Maar je doet wel je best om een ander te helpen. Top.

Voor zover ik weet moet bij alle soorten van vergisting worden voorkomen dat je de mash besmet. 

Het maakt niet uit of je vruchten of suiker vergist. 

De bacteriën kunnen de cultuur beïnvloeden wat kan resulteren in heftig schuimen. 

Ik heb ook niet de wijsheid in pacht, maar ik zie het grondig reinigen van de gebruikte materialen overal telkens weer terug komen bij instructies op internet. 

 

Techneut. 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

Kan het niet zijn dat je gewoon  n'en veel de hevige gisting gehad hebt in het begin?

Bij wat een temperatuur Ben je begonnen ?

Mvg

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Lucky Luuk Stills, wat voor gist heb je gebruikt?

Heb je gewone Turbogist of huishoudgist gebruikt?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Tip: je kunt je erlenmeyer ook direct op het gas zetten en je water met moutextract koken, dat bespaart je het opwarmen van de oven en eea wordt ook steriel.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Erik, daar heb je gelijk in.

Beantwoorden
Berichten: 108
Topic starter
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb turbogist van alcotec gebruikt. 8 kg suiker op ongeveer 25 liter water. SG1120.
Gist toegevoegd bij 28gr. Verder is het op de kamer 20gr. In de nacht wellicht 18.
Vreemd genoeg ruikt de waterwash wel fris. Ook ruik ik dat er wel iets is omgezet in alc. Maar het is een dikke witte brei. Ik denk toch een bacterie. Ik laat t nog even staan om te kijken wat er gebeurd.
Maar dank allen voor t meedenken.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Techneut, bij het distilleren van vruchten en alles waar de smaak in een alambiek wordt meegenomen en bij het bierbrouwen is het van belang om grondig te reinigen.

Bij het distilleren in een  refluxkolom met suiker, komen er geen smaken mee.

Bovendien wordt door het gebruik van een goede aktieve koolfilter eventuele onzuiverheden, die in het meegekomen water zouden kunnen zitten, eruit gefilteerd.

Beantwoorden
Berichten: 108
Topic starter
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Even wat anders. Wie weet hoe ik goedkoop een perfecte giststarter kan maken? Watis het juiste recept?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Giststarters voor suikerwash ben ik nog nóóit tegengekomen.

Ik heb nog even voor je gezocht op het internet, maar kom alleen maar giststarters tegen om van appelsap een  appelcider te maken.

Ook bij bier wordt het veel toegepast..

Maar ik denk ook dat het niet nodig is omdat de Turbogisten  zo zijn samengesteld met allerlei voeding en bijproducten dat ze snel aan het werk gaan met een hoog alcoholpercentage.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?