Ik heb de alcohol deze week ook maar door de actieve kool gehaald. Het "pitje" wordt dan wel minder. Ik gebruik de alcotec turbo 48.
Verwarmen, ik heb au-bain-marie al gedaan voor enkele flessen. Zoals Betweter had voorgesteld in een topic, werkt heel goed trouwens. Maar nu gooi ik het in een jerrycan en zet die naast de verwarming in de badkamer (het schommelt daar heel erg weinig plus het word daar zeker 35graden)
Ik heb alcotec 48 nog niet gebruikt, meermaals filteren kan ook helpen of gewoon wat actieve kool op de fles gooien voor een week en dan zachtjes filteren
Ik produceer met mijn T500 alcohol van 94% en die bewaar ik totdat ik die ergens voor nodig heb.
Ik verouder uitsluitend eindproducten, die al helemaal klaar zijn, maar nog niet gelagerd.
Als ik b.v. 10 liter jenever heb gemaakt, doe ik deze in een bolle glazen fles van 10 liter, doe een grote prop watte in de hals en plaats deze op het rooster van een grote weckketel, zodat de fles niet de bodem kan raken bij het au bon marie verwarmen.
Ik zet de temperatuur van de weckketel op 50 á 52 graden en laat de fles daar zo'n 4 uren, excl het opwarmen (langer mag ook) in staan. Daarna de dop erop en langzaam laten afkoelen.
Het resultaat is een zachte jenever.
Hoe langer de jenever daarna wordt gelagerd, hoe lekkerder hij wordt.
Proost!
Ja, ik wil ook graag weten wat er in mijn product zit. Ik heb dezelfde giststarter gebruikt, die ik gebruik bij mijn wijn. Eerst de bakkersgist op laten lossen in 125 cc lauw water. 1 uitgeperste sinaasappel ( of jus d' orange), 1 theelepel citoenzuur, 2 theelepeltjes suiker en een mespuntje gistvoeding toevoegen. Dit een paar uurtjes laten staan met een prop keukenpaper in de flesopening. Mijn suikeroplossing begon al snel te pruttelen na het toevoegen.
Is het zinvol om likeuren te verouderen. Wat is het resultaat? Ik ben ook wat aan het experimenteren met essences. Gaat het dan sneller? Ik heb pas sinds december een t500, dus nog veel te leren.
Ik heb zelf nog nooit een likeur verouderd.
Ik maak zelf limoncello, koffielikeur, aardbeienlikeur, aalbessenlikeur, vlierbessenlikeur, sinaasappellikeur en boeren jongens.
Ik verouder uitsluitend de sterke dranken, zoals jenever, whisky en wodka.