Ik ben stookwijn (recept Basis distillaat van suiker en Turbogist) aan het maken met suiker zodat ik volgende week met de T500 aan de slag kan. Vanavond kwam ik bij het maken van de stookwijn erachter dat de zakken suiker die ik in het water gooi, niet 1 kilo zijn, maar 1.5 kilo. De stookwijn (22 liter) die ik gister heb gemaakt, bevat dus 12 kilo suiker ipv 8. Dat is best een verschil.
Vraag is dus: kan dit kwaad? De turbogist wel al mooi bezig, alcotec Turbo 48 pure.
Volgens mij blijf je met veel restsuiker zitten.
Alcohol wordt heel erg zoet (mijn ervaring), kun je een gedeelte stookwijn (1/3) eruit halen en weer (1/3) water toevoegen daarna ?
Zou je dan ook niet te veel gist (en gistvoeding) kwijt raken?
Dan zal je 1/3 zakje gist erbij moeten gooien denk ik.
zoete alcohol vind mijn vriendin vast lekker, maar is niet echt de bedoeling. Stookwijn zit in een emmer met deksel en kraantje, dus kan er zo een derde uithalen en nieuwe bij doen..
@munckerik: kan er ook nog wel wat gist bij doen natuurlijk, heb wel een paar zakjes op reserve. .
Het is een mix van gist en voedingsstoffen, hopelijk krijg je de juiste balans. Advies is altijd om hele zakjes te gebruiken.
Het is het proberen waard.
Is wachten tot deze gist is uitgegeten en daarna eventueel gist toevoegen(herstarter ??) misschien een optie ....Gewoon kijken wanneer de batch gestopt is SG meten en
dan eventueel gist toevoegen....... Het is maar een idee hoor heb er zelf geen ervaring mee.
Kun je iig ff rustig afwachten wat het teveel aan suiker voor effekt heeft gehad...ipv nu drastisch te gaan ingrijpen.
Hoy,
je kunt misschien, een dubbel portie maken met twee gist zakjes, in een groter gist vat, werkt dat niet ???
als je geen groot gist vat hebt en twee gistemmers, dan kun je mischien een dubbel portie maken in een grote was mant, afdekken, en daarna als het goed aan het gisten is in twee porties verdelen.
Grts.
9,5 kilo heb ik wel eens geprobeerd met Alcotec en dat ging goed. Misschien is het beste om 3 tot 5 liter water erbij te gooien, tenminste als die ruimte er in vat is.
Dank voor jouw antwoord. Ruimte was er niet, heb een derde eruit gehaald en vers water erin gedaan met 2/3 zakje Alcotec.
Is wachten tot deze gist is uitgegeten en daarna eventueel gist toevoegen(herstarter ??) misschien een optie ....Gewoon kijken wanneer de batch gestopt is SG meten en
dan eventueel gist toevoegen....... Het is maar een idee hoor heb er zelf geen ervaring mee.
Kun je iig ff rustig afwachten wat het teveel aan suiker voor effekt heeft gehad...ipv nu drastisch te gaan ingrijpen.
Je moet rekening houden met de alcoholtolerantie van je gist. Heb je 20% in je stookwijn en zit daar een teveel aan suiker in dan zal die extra gist niets meer doen omdat hij gelijk het loodje legt.
kijk nu heb ik iets geleerd. hartelijk dank !!,grts DB