Goedemiddag allemaal.
Ik zit al een lange tijd op internet alles na te lezen
Ik heb natuurlijk nog 1 miljoen vragen maar die komen van zelf
Ik heb mee eerste spullen voor stookwijn klaar staan
21 liter water
6 kg suiker
1 zakje turbogist
1 zakje 2 componenten klaringsmiddel
Nou is mijn vraag op het zakje gist staat na 24 uur klaar maar ik lees overal dat je dit langer moet laten gisten.
Wat raden jullie mij aan
en wanneer zouden jullie het klaringsmiddel er bij doen.
En hoelang kan je de stookwijn bewaren voor de stook?
Nou dit zij een paar vragen graag hoor ik wat van jullie
alvast bedankt
Ten eerst heb je geen 6 kg maar 8 kg suiker nodig.
De suiker eerst een kwartier koken met ongeveer 1 á 1,5 ltr. water.
Je hebt dan invertsuiker.
Deze invertsuiker met gewoon kraanwater aanvullen van 25 tot 30 graden tot 25 liter.
Daarna goed doorroeren met een extra lange spatel of kunststof lepel.
Neem daar met een steelpannetje een halve liter uit en roer daar de turbogist doorheen tot een glad papje.
Gooi daarna dit papje weer terug bij de overige 24,5 liter.
Plaats daarna de deksel op het vat met het waterslot erop.
Ik laat de stookwijn zo'n 10 dagen staan, zodat de gist goed is uitgewerkt.
Als je de stookwijn voorzichtig afheveld naar je stookvat, heb je helemaal geen klaringsmiddel nodig.
Met turbogist bereik je gemakkelijk zo'n 20% percentage alcohol.
okee mooie uitleg bedankt gaan we het zo doen op het pakje van de rurbogist stond 21 liter en 6 kg
nou we gaan er mee aan de gang
maar als je het eenmaal overgeheveld heb moet je dan alles binnen een bepaalden tijd weg stoken of kan je dit in een jerrycan ook even bewaren?
Afgehevelde stookwijn is beperkt houdbaar en kan bederven, ik zou het daarom niet te lang bewaren.
Ik heb zelf ook 24 uurs gist gebruikt bij mijn eerste keer met 6kg suiker en deed hier vervolgens z'n 72 uur op gebruik nu een 48 uurs gist met 8 kg suiker wat ik niet inverter maar er gewoon bij doe wel goed oplossen deze gist doet daar ongeveer 5 dagen over met 18% laat het nog een 6de dag staan dan het klarings middel er bij laat ik minimaal 36 uur staan dan ga ik het pas over hevelen
Nou bedankt we gaan er mee aan de gang heb er zin in lijkt me echt leuk
Goedemiddag ,
kan iemand mij vertellen hoelang stookwijn houdbaar is?
ik denk dat het ongeveer anderhalve week moet blijven staan voor ik kan stoken.
ik had gehoopt het dit weekend te doen maar het gist nog.( gist al 15 dagen )
ik ga het wel overhevelen als het uitgegist is.
Zolang het gistvat gesloten blijft, dus deksel + waterslot erop blijft zitten is het een paar weken houdbaar.
Heb je het gistvat eenmaal geopend en er zuurstof bijkomt, dan is het zaak om de stookwijn binnen 2 á 3 dagen te distilleren.
Betweter,
Top, bedankt voor je antwoord .