Meldingen
Alles wissen

Stookwiki! Terminologie, jargon en moeilijke woorden.


Berichten: 772
Topic starter
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Stookwiki!

De Stookwikipedia van het forum!

Graag toevoegen als iets foutief, vergeten, betere uitleg,...is. Hopelijk kan Jan de originele post steeds aanpassen zodat deze stookwikipedia up-to-date blijft.

Met dank aan onze Nieuw Zeelandse medestokers, ik heb enkel ruw vertaald.

ABV: Alcohol by volume (afgekort als ABV, abv of alc / vol) is een standaard maatregel van hoeveel alcohol in een bepaald volume alcoholhoudende drank is (uitgedrukt in percentage van het totale volume). Het wordt gedefinieerd als het aantal milliliter pure ethanol aanwezig in 100 milliliter oplossing bij 20 ° C. Het aantal milliliter puur ethanol is de massa van de ethanol, gedeeld door de dichtheid ervan bij 20 ° C, dat 0,78924 g / ml bedraagt. De ABV standaard wordt wereldwijd gebruikt.

AEROBISCHE FERMENT: De beginfase van fermentatie waarbij de gist de beschikbare zuurstof gebruikt om een ​​populatie te laten groeien.

ANAEROBISCHE FERMENT: De fase waarin de gist alcohol produceert.

AG: All Grain.

AGING/VEROUDEREN: Laat je spirit op de plank liggen en raak ze niet aan.

ALCOMETER: Een alcoholmeter is een hydrometer die wordt gebruikt voor het bepalen van het alcoholgehalte van vloeistoffen. Het meet alleen de dichtheid van de vloeistof. Kan enkel gebruikt worden bij distillaat.

AZEOTROPE: is een mengsel van twee of meer vloeistoffen waarvan de verhoudingen niet kunnen worden gewijzigd door middel van eenvoudige destillatie. In onze hobby zijn we eigenlijk alleen bezig met het water / ethanol azeo, 96,5% ABV.

BACKSET: De spullen die in de ketel zijn achtergelaten na een run. Het is uitgeput van alcohol en kan op verschillende manieren gebruikt worden. Kan bv gebruikt worden voor sourmash.

BLENDING/MENGEN: De daad om je 'cuts' samen te brengen om een ​​goed drankje te krijgen. Hierbij scheiden we onze heads en tails, enzovoort.

BOTANICALS: De verschillende smaakstoffen die gaan om een ​​Gin te maken.

CONDENSER: Een apparaat dat wordt gebruikt op hete dampen, waardoor ze in vloeistof worden gecondenseerd.

CUTS: Het distillaat scheiden in kleine potjes gedurende een spiritrun om de foreshots, heads, heart en tails te kunnen vermengen en scheiden.

DAP: Diammoniumfosfaat. (Veel vernoemd op Engelstalige forums)

DROOG: Wanneer de fermentatie klaar is en klaar is om te stoken!

DISTILLATIE: is een proces van het scheiden van vloeistoffen door verdamping en condensatie.

DUNDER: De backset van een rumstook, kan worden bewaard in wat bekend staat als een "dunderpit" of "muck"

FORESHOTS: De eerste vloeistof bij distillatie, deze worden weggegooid. Bevat lagere alcoholen waaronder methanol. Kan gebruikt worden als schoonmaakmiddel.

FEINTS: Zijn de heads en tails overblijven na het mengen. Er is nog steeds lage alcohol die uit deze fracties kan worden verwijderd.

FERMENTATIE: De omzetting van suiker in alcohol door gist.

HEADS: Het tweede deel van de spirit tijdens de destillatie. Dit is het hoogste in ethanol.

HEART: Het derde deel van het destillatieproces. Dit is het gewenste ethanol gedeelte.

HYDROMETER: Een glasapparaat dat ABV leest of specifieke zwaartekracht (SG)

LUCHTEN:  Men laat het distillaat overnacht, zodat lagere kookpunten alcoholen kunnen verdampen. En smaken/geuren evolueren.

LOW WINES: Het destillaat dat uit een strippingsrun wordt genomen, relatief laag in ABV.

PITCH: Toevoeging van gist tot fermenteerder.

SPECIFIEKE GRAVITEIT (SG): De dichtheid van een vloeistof die met een hydrometer wordt gelezen. Als afgeleide bestaat er OG(Original Gravity) en FG(Final Gravity)

REFLUX: Condenseren van een damp, zodat het terug in de ketel komt. De hoeveelheid reflux kan op verschillende manieren worden geregeld (afhankelijk van de configuratie van de still). Voorbeelden zijn Cooling Management (CM), Vapor Management (VM) en Liquid Management (LM).

SPIRIT RUN: De laatste run van een meervoudig strippenproces. Stook langzaam om het beste product te krijgen.

STRIPPING RUN: Een snelle primaire destillatie gedaan wanneer opnieuw destillatie is gepland voor een eindproduct.

TAILS: Het vierde deel van het destillatieproces. Tailsbevatten gewoonlijk grotere hoeveelheden aroma, olies etc

UJSSM: Uncle Jesse Simple Sourmash Maïs Recept.

WASH: Een vat vloeistof

Beantwoorden
14 reacties
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

UJSSM ??? wauw

 

Beantwoorden
Berichten: 772
Topic starter
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het wordt tijd om (hier) een stook wiki te maken.

 

Beantwoorden
Berichten: 772
Topic starter
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het forum is de wiki, een levende versie 😉

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jawel maar het zoekt niet zo makkelijk.

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Juist, dit wordt de stookwiki,  Bedankt John!

Ik zal nieuwe termen en uitleg in dit topic steeds proberen toe te  voegen aan het 1e bericht.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goede oplossing, zo vinden we hem snel terug.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij het onderwerp Stooktips staat hij bovenaan vastgepind ? 

Beantwoorden
Berichten: 69
 VSOP
(@vsop)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

HEADS: Het tweede deel van de spirit tijdens de destillatie. Dit is het hoogste in ethanol.
HEART: Het derde deel van het destillatieproces. Dit is het gewenste ethanol gedeelte.

Moet dit niet eerste en tweede deel zijn ? Head Hart and Tail ?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee, het eerste deel zijn de foreshots, daarna heads, heart en tail.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat UJSSM heb ik een generatie of 20 gemaakt. Op het laatst maar alles weggegooid want het is in de verste verte niet te zuipen. Zelfs niet in de mix met cola o.i.d. Misschien had ik het eens 3 jaar in een eiken vat moeten laten rijpen. Maar zelfs na een half jaar rijpen met snippers eikenhout was het nog bocht.

 

Niet

Te

Zuipen.

 

Verspilling van tijd. Bah  

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Een hoop moeilijke woorden voor een glas zuip ik ken alleen ketel stoken en drinken moet volgens mij voldoende zijn ok ik weet ook alc.meter gasfles en brander en fruit dus eigenlijk best veel voor een primitieve stoker of niet? gr??Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Theorie is belangrijk. Zeker voor een beginner is het belangrijk om weten wat bijvoorbeeld het verschil is tussen een potstill, een hybridekolom en een refluxkolom. Tussen een striprun en een fijnstook. Zo zijn er nog meer zaken die ik hier kan opnoemen. Uiteindelijk draait alles om ervaring. Daar heeft Chris dan weer gelijk in.

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Cooling Management (CM), Vapor Management (VM) en Liquid Management (LM).

Hier mooi uitgelegd:  https://learntomoonshine.com/what-is-a-vm-still-cm-still-and-lm-still-managing-reflux-within-a-column-still

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?