Meldingen
Alles wissen

Troebel wit slaan bij verdunning met gedemineraliseerd water


Berichten: 20
Topic starter
(@thomasr)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bij verdunning van mijn Slivovitsj van 74% naar 60% met gedemineraliseerd water sloeg de slivovitsj troebel wit uit. Het water stond al meer dan 12u vlak naast de te verdunnen spirit, en voordien eigenlijk ook al in eenzelfde ruimte. Dus aan een temperatuursverschil kan het volgens mij niet gelegen hebben? Iemand een idee?

 
Beantwoorden
7 reacties
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kunnen etherische oliën zijn waardoor het blind slaat .
Of mineralen in het water of in de drank . o.a. Calcium en Magnesiumzouten . bij mengen kunnen deze neerslaan als Calcium , magnesiumsulfaat en – Bicarbonaat. deze zijn niet langer oplosbaar en blijven als grijze waas zweven .
Lastig .
je kunt proberen te filteren .
Mocht dit niet lukken zal je een klarings middel als vislijm of melk kunnen proberen ..

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik denk ook aan etherische oliën of wassen die op de schil zitten. Aangezien hij demiwater gebruikt sluit ik mineralen uit. Hoe kom je eigenlijk van etherische oliën of wax af in je drank?
Heb met pruimen ook wel vaker gehad, maar meestal pas bij de laatste fles zodra het percentage onder de 30% valt.. 2e keer stoken neemt t wss weg, maar ik stook tot noch toe fruit slechts eenmaal, dus weet ook niet wat het aan smaak doet...
Robbert heeft geheid een passende oplossing

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De slivovic was in de 74% dus kan al water en mineralen bevatten .
Ook kan het meegekomen zijn bij stook . ( Late scheiding naloop )
Etherische oliën stook je uit , laat je stollen en filter je uit , of je drijft het af of je houd het opgelost .
Je kunt ze binden en neer laten slaan en dan affilteren.

Met o.a. melk , vislijm , kiezelguur , bentoniet kun je klaren zo niet opgeloste olieen en wax verwijderen .

Beantwoorden
Berichten: 20
Topic starter
(@thomasr)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

UPDATE

De vorige maanden heb ik het brouwen en stoken even op een lager pitje gezet. Had wel al vislijm gekocht, zoals Robbert o.a. had aangeraden. Had ooit eens ergens gelezen zeer koel filteren voor verschillende gebreken zou kunnen helpen. Bij deze techniek wordt er alleszins niets extra bij de drank gemengd. Dus baat het niet, dan schaadt het niet. Heb enkele maanden geleden de Slivovitsj dan maar in de diepvries gezet.

Zondag haalde ik de fles uit de vriezer. Deze was van buitenaf met een rijm laagje beslagen, dus was het niet meteen te zien, maaaaarrr... De fles zat boordevol met vlokkige deeltjes! Veel makkelijker om uit te filteren! Dan de klassieke ChrisV methode geprobeerd (enkele laagjes wc-papier tussen twee vellen keukenrol in een zeef), en ja hoor, alles weer kraakhelder!

 
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tijd doet heel veel neer slaan op den duur en Bij koude stollen ook etherische oliën en slaan neer ..
Enkele maanden kunnen veel veranderen in drank .
Je hebt minder inderdaad toevoeging nodig .

Vislijm versneld en pakt meerdere deeltjes waardoor het makkelijker filtert .
Voordeel ervan en van tijdig filteren is dat ongewenste deeltjes niet de smaak aantast.

Mooiste is natuurlijk dat meteen na destilatie het product helder is en blijft .

Beantwoorden
Berichten: 20
Topic starter
(@thomasr)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Klopt inderdaad. Maar denk je dat het ook had gelukt als ik de drank niet zo sterk gekoeld had? Ik vermoed dat er dan wel een deel was neergeslagen, maar zeker niet zo veel.
Indien ooit nog nodig, kan ik inderdaad met vislijm proberen. Heb het nu toch. 🙂

Over smaakaantasting kan ik niks zeggen. Denk dat het te verwaarlozen is.
Maar inderdaad beter als je product meteen helder is en blijft!

 
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als het om oliën en aanwezige vetten gaat wat vertroebelen veroorzaakt dan zal de kou zeker helpen .
Als het mineralen , vezels en foesels zijn slaat het zowiezo met tijd neer .

Foute stoffen achtergebleven of meegekomen met distilatie of door massereren of opslag kunnen altijd smaakvorming beïnvloed .
Zeker over tijd .
Mineralen , zouten , looizuren , zuren , sulfaten , en ook minimale residuen zoal b.v. het door sommige goedgelovige zo gevierde actief kool kunnen zekker de smaak aantasten .
Dit mag je NOOIT als te verwaarlozen beschouwen !

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?