Meldingen
Alles wissen

Voorloop 2%?


Berichten: 16
Topic starter
(@presto)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heren, allereerst een rustige en vredevolle wapenstilstand gewenst.

Ik had een vraagje, was dezemorgen aan 't lezen in het boek "Over Drank", van Meneer Wateetons. Leuk boekje. Bij het thema "voorloop middenloop naloop" staan 4 opties uitgelegd hoe je kan weten wanneer je overgaat. Een daarvan is geur & smaak, die ik ook probeer te gebruiken.

Maar wat me opviel: er stond ook dat als je met volume wil weten wanneer je van voorloop naar middenloop gaat, je 2% van je ruwnat moet meten. Dus bv: stel je hebt een 10 liter ketel, vult hem met 8 liter ruwnat, zodra er 2% van 8 liter (=16cl) uit je ketel komt druppelen gooi je dat weg en begint de middenloop.

Is dit niet heel weinig voorloop?
Groetjes, Presto

Beantwoorden
3 reacties
Berichten: 60
(@sjonnie54)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hallo,

Ik heb een 10 liter ketel maar het verschilt onderling qua batch wat de voorloop is. Ik vind het ook al knap als je 8 liter in een 10 liter ketel zou krijgen want dat is mij nog nooit gelukt. ik gooi gewoon de eerste 100 ml weg (soms meer) maar je ruikt en proef het gelijk. ruikt naar spiritus en een druppeltje proeven dat brand op je tong.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De hoeveelheid voorloop die je weg moet gooien is van een aantal factoren afhankelijk;

  • Gebruikte grondstoffen en gistsoort
  • De stress die eventueel tijdens de vergisting heeft opgetreden (bijvoorbeeld door een te hoog aandeel suiker / liter, verkeerde p.H., temperatuursschommelingen, verkeerde temperatuur vergist etc.)
  • Het scheidend vermogen van de ketel, kolom ketels scheiden beter dan pot stills.
  • De uitstroom van je distillaat, ga je heel hard stoken dan loopt het scheidend vermogen terug.

Daarom zou ik ook nooit adviseren om te werken met percentages van volumes of vast aantal ml maar inderdaad op geur en met name smaak eigenlijk.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt Nooit uitgaan van een percentage of een volume van voorloop dar geld ook voor de naloop ..
zoals alchemist al een aantal dingen noemde.
Kwaliteit van product en grondstoffen en product.
Ook vooraf gaande overhalen hebben te maken wat en waar in finale overhaal wordt gescheiden .
Te vroeg scheiden in voorloop krijg je vervuilingen te laat mis je misschien nodige details .
Evenals naloop daar kun je te laat of te vroeg wezen en zeker wanneer je van volume of percentage uitgaat.
Smaak , geur en helderheid zijn de hoofdzaak om een goede scheiding te maken .
Ook moet je bijvoorbeeld bij een drank als voorbeeld iets simpels als whiskey , jenever , gin en rum stoken in het proeven niet geheel uitgaan van het vinden van een smaak van de drank zelf omdat die pas ontwikkelt na volledige destilatie en rijping zeker wanneer het een drank is die op bijv hout moet rijpen om smaak te krijgen .
Omslag in smaak vooral van foute smaken in voorloop naar goed en ook weer van goed naar insluipen van de " foute " onderdelen .
Maar let wel ! er zijn ook dranken waarbij blind slaan in naloop niet meteen punt van stoppen is .
Daar is smaak weer belangrijk .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?