Meldingen
Alles wissen

wat heb ik verkeerd gedaan

Pagina 3 / 4

Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

zou het kunnen dat door het klaringsmiddel dat ik heb dewelke sinds 01/2018 vervallen is mijn stookwijn troubel blijft? Het staat nu 40 uur te klaren met een turboclear 24uur op een koude plaats. De vloeibare koolstof en ik veronderstel ook de dode gist is op de bodem gezakt maar de stookwijn zelf blijft troubel. Kan dit liggen aan de vervaldatum. Moet wel zeggen dat ik om de minuut toch nog wel een bubbeltje zie gaan al was de eind sg 992 Hoe krijg ik deze toch nog klaar ? Gistingstopper erbij ? Gewoon nog enkele dagen wachten ? ander klaringsmiddel erbij ? Heb ik iets anders fout gedaan ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Volgens mij is het niet uitgegist,probeer met lucifer er boven,geduld.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

lucifer dooft niet . Temperatuur in de ruimte 7°C dus kan het moeilijk nog gisten dacht ik en toen het bij 20°C stond was er ook geen bubbel te bespeuren. Vraag is mocht het nu toch nog gisten kan het dan geen kwaad dat de cleaner er al in is ? zou ik een gistingsstop moeten bestellen en die erbij kappen en dan hopen dat het toch nog uitklaart of dan opnieuw een cleaner erin ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dat weet ik niet ik werk nooit met dergelijke spullen gistingstop cleaner etc.ik werk volgens de heel oude methode.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb je SG gemeten?

Voor en na vergisting de dobber er in dan weet je tenminste of je een probleem hebt en hoe groot het is.

Nu blijft het gokken.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Rene, in klaringsmiddel zit wijnsteenzuur, onder meer. Dit kan eigenlijk niet bederven.
En het zakt ook naar de bodem van je vat dus. In principe kun je het gewoon gaan stoken.
Doorgaans hoort je stookwijn nu een soort witte melk-achtige kleur te hebben en als je zou proeven smaakt het zurig. Als dat zo is heb je het goed gedaan. Ohja, niet in roeren maar rustig af-hevelen of aftappen met het kraantje, indien aanwezig. Cheers 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mick begin SG was 1104 en eind SG was 992

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nimrax dus dat het een wit melkachtige kleur is is normaal ? Veranderd deze dan bij het stoken ? Heb nu 100 ml eens afgenomen en laat deze op 20°C komen en dan meet ik het SG nog eens. Als deze niet veranderd is zal er ook geen vergisting meer gebeurd zijn en doe ik er ineens een alcohol meting met de vinometer mee na filtering door doekje. bedankt al voor de info grts RenéR

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rene, kijk anders hier eens, spoelen naar 12 minuten.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nimrax dus dat het een wit melkachtige kleur is is normaal ? Veranderd deze dan bij het stoken ?

Je distillaat zal gewoon mooi helder zijn. Wel langs een koolstof filter met actieve kool laten lopen, zodat je een zo zuiver in smaak mogelijke alcohol hebt.
Hoe langer je de stookwijn laat staan, hoe helderder deze gaat worden. Ook zonder klaringsmiddel.  Uiteindelijk ziet het er helder, licht geel geel uit. Zoals witte wijn. Dit is al zo na 3 weken "klaren".

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb het natuurlijk nog niet overgeheveld maar met een staaltje te nemen om sg en alcohol te meten leek het me dan toch vrij klaar te zijn. Licht trouwel maar ok denk ik. SG was niet meer veranderd en alochol met vinometer kwam op 17% wat best wel ok is denk ik.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zal het nog een paar dagen laten staan daar het dit weekeinde toch carnaval hier is en dan kan ik maandag (indien niet te zat) dus eerder dinsdag beginnen met stoken. Bedankt voor alle info's

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maak anders eens een foto van je wash...

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

foto van Rillaerts Rene.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

foto van Rillaerts Rene.

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?