Meldingen
Alles wissen

Boekweit (Buckwheat)

Pagina 2 / 4

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Is uiteraard als de dood dat het beschadigd want de koeriers smijten lustig met jouw mooie bestelling. William, veel plezier met je aankoop!

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Deze morgen in 2 en een half uur, 5 kilo boekweit, 2 kilo Tarwe, 2 kilo Rookmout, 2 kilo Spelt en Β 2 kilo Rogge geschroot, en terug in vriezer geplaatst. Afstellen is steeds even zoeken, omdat elke grondstof verschilt van formaat. De Boekweit Heeft een heerlijke geur, en deze blijft sterk aanwezig. Ook heeft het veel meer kaft dan de rest, en meer volume per kilo. In een pot van 1.5 liter gaat 1 kilo ander graan, maar van de boekweit maar 800 gr. En dan zit het echt tjokvol. En ja in de vriezer, omdat het dan beter goed blijft. Vanuit de vriezer heb je ook het voordeel, dat je door condensvorming op je grondstoffen zorgt dat je meteen klam schroot. Gevolg, veel minder stofvorming en geen niezen. Maar als je het niet meteen verwerkt, terug in de vriezer kans om schimmelvorming uit te sluiten. Ik kan nu gewoon uit de vriezer nemen, en in een korte tijd gaan maischen, om mijn testen uit te voeren.Β 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nu denkt iedereen 2 1/2 uur draaien. Nee, schrootmolen ineenzetten, vriesdozen pakken, graan uit vriezer halen, alles schroten, en alles weer opgeruimd en zuiver gemaakt, in 2 1/2 uur.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het begin zat al tegen. Ik had al mijn spullen afgewogen en buiten klaargezet, toen het begon te regenen, en te donderen. Moest ik toch ,van de vrouw des huizes, binnenblijven en alles koken op de inductie kookplaat. (ik weet het zit soms tegen) Maar mijn eerst test is dus begonnen.

Vandaag 400 gram boekweit, met 600 gr spelt, in 5 liter water opgewarmd tot 65Β°C , in een pan van 7.5 Liter Na 10 minuten temperatuur verhoogd naar 71Β°C, dit 10 minuten aangehouden. Toen voor 15 minuten op ongeveer 75Β°C door "gekookt". Helaas moest ik gebruik maken van de kookwekker van de plaat. πŸ˜‰ Steeds makkelijk de temperatuur kunnen regelen, zonder veel moeite. Waar gaat dat heen, stokertje die met alle luxe van de wereld, zonder zware inspanning zijn maΓ―sch testen kan doen. Daarna alles in emmer via vergiet leeggegoten Gespoeld met 8 Liter water, en daarna in een 10 liter fles gegoten. Om 21.00 uur , 1 eetlepel bakkersgist toegevoegd. Overigens rook het heerlijk, en SWMBO (sorry Lum.) zegt dat het de volgende keer ook zo weer kan gedaan worden.Β 

MaΓ―sch schema dus: 10 Minuten 65Β°C , 10 Minuten 71Β°C en 15 Minuten 75Β°C. Β  Β  Β  Β  Β  Β  Β  Β Β  Daarna spoelen met 8 Liter water.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ben wel benieuwd naar het SG William

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb net even gemeten, omdat ik van 1 kilo een fles van 10 liter maak , had ik al niet veel verwacht. SG 1020. Daarom vind ik SG eigenlijk onzinnig. De Grainfather haalt er uit wat er inzit. Had ik maar 5 liter in mijn fles, dan was het SG hoger. % alcohol maakt me niet zoveel uit, het gaat toch vooral om de smaak. De Grainfather geeft me toch de +50%.Β  Normaal ga je voor 1 kilo ,5 liter SG 1050? Verdubbel je het water, gaat de SG snel omlaag.Β 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zal iets onder de halve liter uitkomen. Maar ik ben dan ook op zoek, naar een smaakvolle drank, en wil er met kleine batches, en de Grainfather, (minimaal 10 Liter) achter komen wat het beste gaat smaken.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je hebt helemaal gelijk, was even vergeten dat het voor de stook was.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag test 2 gedaan, 400 gram Bio-Boekweit , 400 gram Bio-Rookmout, 200 gram Bio-Speltmout. Exact dezelfde maΓ―sch procedure. Het grote verschil, Rookmout is voor mij , persoonlijk, in de toekomst, niet voor binnen te verwerken. De geur is in het begin alsΒ  goede rookworst, dan heerlijke gerookte ham, en dan ????? De geur was te aanwezig, en niet echt lekker. De geur veranderde sterk met het verhogen van de temperatuur. Nooit meer binnen verwerken dus, over smaak valt te twisten. Doe ik verder niet. Het SG is weer rond de 1020. conclusie 400 Gram rookmout, levert net zoveel suikers, als 400 gram spelt. (400 gram spelt vervangen door 400 gram rookmout.) Maximale stort Boekweit, word geadviseerd op 40%.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

William, ik hou van rokerig maar dat is een stevig aandeel van de rookmout. Wel mooi om te zien dat het roken dus niet het suikergehalte doet inboeten.

Geen peated mout overwogen? Lijkt me qua verwerking ook iets fijner, is mij qua geur heerlijk bevallen.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik wilde wat basissmaken proberen. Testen hebben als basis 40% BIO-Boekweit, en Bio-Spelt. Overige combinaties zijn, Bio-Tarwe, Bio-Rookmout en Bio-Rogge. Aangezien de Bio-Tarwe en Bio-Rogge ook met 400 gram getest gaan worden, moest het bij de Bio-Rookmout ook. Op een gegeven moment gaan alle smaken bij elkaar komen. Maar ook bijvoorbeeld de combi Bio-Rookmout, Bio-Tarwe en de Bio-Boekweit en Bio Spelt. Bio-Spelt en Bio Boekweit komen dus in elke test.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Duidelijk, ik wacht het met spanning af. Kan me bij boekweit nog weinig voorstellen qua geur.Β 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zeer geurrijk, nootachtig. ruikt heerlijk. Het versuikert alleen niet. Later met amylase verder testen, maar nu puur natuur, met bakkersgist.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag even een update, Alles weggedonderd. Alles vergist, visueel geconstateerd, maar mogelijk door een combinatie van een te laag SG en de werkende klasse , (een week laten staan) een rioollucht. En als het slecht ruikt, en er slecht uitziet, dan is het slecht. En nu test ik dus even niet , ga me eens bezinnen. Had 12L alambic klaarstaan, en kon weer gaan afwassen en opruimen.Β 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Damn man...maar hoe vaak lukt iets wel? Genoeg om een weeshuis op te blazen πŸ˜‰

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?