Meldingen
Alles wissen

Boekweit (Buckwheat)

Pagina 3 / 4

Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Don't panic, heb nog 185 Liter molasse staan. 😉 Zal mijn testen met meer basisproduct moeten vergisten, en maïschen in de GF.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

A moonshiner have to do what he needs to do...

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hij kan het niet laten, 1200 gr Bio-Boekweitmout, 500 gr Bio-Rookmout, 500 gr Bio-Tarwemout, 500 gr Bio-Roggemout, 200 gr Bio-Speltmout. 20 liter in de GF 20 min 68°C, 25 min 72°C en 30 min 75°C, daarna met 6 liter water gespoeld. SG 1040. (25 liter moutwijn over). A moonshiner has to do what he needs to do.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

SG 1.040 is al een stuk beter. Dit moet wat opleveren.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

18 uur verder en er staat een heuse schuimkraag op. Ben benieuwd, na het vorige debacle. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Afgelopen weekend gestookt. Veel smaak en aroma, maar doordat ik voor het eerst met gas werkte, niet genoeg controle, dus maar 25% alcohol. (meteen drink klaar). De rookmout is zeer sterk aanwezig en zal ik dus ook niet veel meer gebruiken. Misschien bij een restant test, en dan een zeer laag percentage. Rookmout ruikt naar rookworst, en een goede braadworst bij drank, daar zeg ik geen nee tegen, maar (Unox)rookworst met drank is niet mijn ding. Hoop dat het met wat eiken, en geduld, nog goed komt.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rookmout ontwikkelt zich in bier wel in de loop van tijd maar hoe dat in stooksels ontwikkelt.... geen idee. 

Hoeveel % van je moutstort was rookmout?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat voor eiken gebruik je William?

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@munckerik, ongeveer 17.5 % , maar nog veel te sterk aanwezig. Kan natuurlijk met de tjd verminderen, of ander geuren kunnen meer naar voor treden. @alchemist, frans eiken medium toasted, meegebracht toen ik Dame jeane's en wat ander spul besteld had , bij de brouwland.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Stevig aandeel rookmout. Je hebt wel kans met het eiken na een tijdje het flink verandert, hier ook gezien met turfmout.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In bier gaan ze wel eens tot 50% (soms hoger) maar dat vind ik ook te veel van het goede. In de Smoked Porter Bio is ongeveer 20% en dat is (naar mijn idee) prima.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Overigens zijn ook de nootachtige tonen, van de boekweit , verrassend aangenaam aanwezig. Wat betreft overige granen, heb ik niet genoeg ervaring aangaande de smaken. OP zich een zeer geslaagd project tot nog toe. En nu ik 2!! 3.5 liter alambic's of alambieken heb staan , kan het alleen maar beter gaan worden.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ben binnenkort aan het werken met Brettanomyces, ga dan ook een test doen of deze wel de suikers van de boekweit kunnen verwerken. Leuk bij testje. Zal dan na enige tijd wel moeten bevriezen, anders blijft de "Brett" maanden gaan.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Suikergehalte

Gerst 2.2 gr suiker per 100 gr.

Boekweit 2.2 gr suiker per 100 gr.

Tarwe 1.0 gr suiker per 100 gr.

Spelt 1.0 gr suiker per 100 gr.

Roggemeel 2.8 gr suiker per 100 gr.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het zetmeel/ suikergehalte is er , nu nog het diastatisch vermogen krijgen. (enzymen die het zetmeel kunnen omzetten in suikers/alcohol) Brettanomyces zet de "geitensmaak" van boekweit om in bloemen, wijn, dennenappel, perzik, banaan, peer, brandy smaken. En aangezien Boekweit bederft, moet iets het vergisten. Want alles wat kan "rotten" is vergistbaar.

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?