Meldingen
Alles wissen

Boekweit (Buckwheat)

Pagina 4 / 4

Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Was even aan het teruglezen, de laatste test met Rookmout en de rest, is op eikensnippers geheel veranderd. Doordat de stoker ,een amateur is, is de smaak wat ruw en 25% is te flauw. Beter stoken, langzamer vooral, en het is een topdrank. De gruwelijk overheersende rookworstgeur is weg, en er zijn nu veel meer andere geuren. De smaak is zoals vermeld, ruw, te waterig, met tonen van noot en een toch wel leuk karakter. Het rookworst gevoel blijft nog wel tegen het gehemelte hangen, maar de smaak is er niet. Als je niet weet dat er rookmout in zit, zal je aan je gehemelte, het onmiskenbare gevoel hebben.  25% is dus een te laag percentage. Maar bij meer accuraat stoken, lees: hoger percentage alcohol, een zeer verrassende drank.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Aangezien ik binnenkort wil gaan maischen met boekweit, hetzelfde product wat jij ook gebruikt hebt, dacht ik ga eens William lastig vallen met wat vraagjes.

  • Lees ik het goed dat je de boekweit nog gemalen hebt voor gebruik?
  • Heb je iets gemerkt van een flink visceuze vloeistof tijdens het maischen? Ik lees allerlei horrorverhalen op het internet, wel merendeels met ongemoute boekweit.
  • Heb je het idee gehad dat boekweit veel meer water opneemt dan gerstemout? Ik las op sommige sites dat het tot tweemaal zoveel water vasthoudt, als dat zo is moet ik even nadenken over de hoeveelheden water versus mout. Ik wil namelijk de brew in a bag methode gaan doen omdat de vulgraad van de Graanvader aan de lage kant is.

Bij voorbaat dank.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Alchemist Omdat ik alleen met BIO wil werken , heb ik de Boekweit bij Munckerik besteld. Samen met de andere grondstoffen. Ja ik schroot zelf. Voor mij ,persoonlijk, een onderdeel van het proces. Ik heb wel eens geschroot besteld voor mijn bier, maar het geeft voor mij een stukje gemis van voorbereiding. (Catnip zijn mouten snap ik perfect). Zien waarmee ik begin geeft een extra stuk respect naar het product toe. Het Boekweit had geen visceus probleem, omdat ik ook veel andere grondstoffen, goed gemengd, gebruikte. Wel goed de suikers aan het eind van het maïschen met meer water dan normaal spoelen, anders blijven er veel suikers achter. "Mijn" Boekweit nam niet veel meer water op dan normaal, misschien als je alleen Boekweit gebruikt, dat je wel meer wateropname hebt. (het boekweit was overigens met kaftjes) (zie bio-brouwmaat) Wat betreft de Graanvader, mijn testen moeten klein blijven, omdat ik anders teveel "voorraad" opbouwt, en ik drink te weinig om dit snel weg te hebben. Overigens is de smaak van Boekweit sensationeel. Maar uiteraard is dit voor iedereen een persoonlijk iets. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi William, bedankt voor de antwoorden, ik heb ook een bestelling bij Erik besteld voor de boekweit, met de geweldige service van het schroten dus daar hoef ik me niet druk over te maken. Schroten komt misschien later, nu heb ik nog geen behoefte om dat zelf te doen. Deze test blijft ook klein, zal ongeveer een liter eindproduct worden en een gedeelte zal weggegeven worden.

Ik weet even genoeg bedankt voor de antwoorden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@William , misschien heb je in topics van catnip en alchemist gelezen dat ik hun beide een multi gist zal sturen voor hun boekweit projecten .
Deze gist kan zowel lage en hoge zuren aan en ook lagere temperaturen en temperatuur schommelingen is geen probleem.
Zelf ben ik niet niet zo weg van boekweit puur vanwege smaak maar in ver verleden ook mee gewerkt ..
( In warenkennis deel van de oudere opleiding boeken werd er ook meer aandacht aan gegeven dan tegenwoordig . )
Nu is mijn vraag vind je het interessant om ook wat van dat gist te proberen .
Het is niet in reguliere handel verkrijgbaar maar als het jou wat lijkt wil ik je wel een zakje sturen .
Het is een poeder vorm gist .

Beantwoorden
Berichten: 99
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoe is dit uiteindelijk afgelopen?

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nadat ik de test opnieuw gedaan heb en op 35% gedronken heb, ontdekte ik een heerlijke drank, die wiskie achtig is, maar (gelukkig) niet overheersend naar wiskie smaakt. En ja de rookworst ervaring blijft tegen het gehemelte hangen. Geen drank voor wekelijks een borrel, maar meer voor te drinken bij een vleesmaaltijd, of BBQ. Bij wildrecepten een godendrank.

Beantwoorden
Pagina 4 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?