Meldingen
Alles wissen

Eerste stookwijn maken

Pagina 3 / 4

Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor het stoken trek ik ook 1 dag uit, opbouwen rustig stoken en weer opruimen voor het vrouwtje thuis komt πŸ™‚ Het is wel een hobby hΓ©.Β 

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben 2 weken verder,

nog steeds gaat hij gestaag door met vergisten.

heb vandaag het sg gecontroleeerd en kwam uit op 1040

dat betekend dat de helft vd suikers vergist zijn.

maar de temperatuur is 18 graden, dat is niet echt fijn.

kan ik 2 liter water toevoegen van zeg 74 graden en dit doorroeren?

de ton kan nog makkelijk wat water kwijt nl.

en 2 ltr van 75 graden maakt de temperatuur in mijn vat 22 graden.

maar kan het?

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb hem nu wel in de woonkamer gezet, die is 2.5 graad warmer.

ik denk dat ik mbv dat piepschuim platen een soort van warmhoud box ga maken,

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

NEE ! Niet heet water erbij ! En niet roeren ! Dat geeft of afsterven maar zeker stress en grote kans dat je een bak acetaten overhoud .
Kan alles gelijk in riool !
Geeft het of tijd want op 18gr tokkelt het wel door . .zet de ton op krukje dus van de grond af . Dan trekt de kou niet op
Als je temp wil laten oplopen altijd langzaam
(Haal anders bij dieren speciaal zaak een warmte mat voor reptielen bak of aquarium en zet die met sjor band erom tegen gist ton

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hij staat al warmer.

blijkbaar het het vrij snel resultaat want de vergisting is nu sneller, de bubbels komen een stuk sneller dan ervoor.

de mat zat ik al naar te kijken

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb het vat gewoon buiten staan,staat wel in de zon.bubbelt gewoon door.ik heb wel natte bakkersgist gebruikt,zoals altijd ik weet niet of die anders werk.ik maak mij geen zorgen.

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hij staat binnen, alleen heb ik het vat op 2 houten lathes gezet, een handdoek eronder en op de handdoek ligt nu een reptielenmatje van 16 watt.

het haalt de koude van onderen weg, voegt wat warmte toe.

de vergisting gaat langzaam iets vlotter nu,

van elke 30 sec een bubbel zoals het was zit ik nu soms op 10 sec per bubbel en in de regel is het 18 sec.

het gaat wat sneller.

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed bezig . ,?

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vanmorgen kreeg ik spontaan een helder moment.

ik heb de temperatuur gemeten vd stookwijn, aardig maar meer ook niet.

21 graden.

de fermentis C70 heeft een advies van 25 tot 33 graden.

ik de zolder opgedoken waar ik nogal wat rotzooi bewaar die ik bij Ali bestelde en vond zelfs 2 van deze aquarium heaters,

instelbaar van 23 tot weet ik veel.

deksel van mijn 2e vat gegrepen, waterslot erin gemaakt.

klein gat gemaakt voor de bedrading van de heater en de kabel doorgeknipt.

de heater op de juiste hoogte gemonteerd aan de deksel.

bedrading weer aangesloten en deze deksel op mijn vat gezet.

Temp eerst op 23 laten staan, en elk half uur 1 graad verhoogd.

staat nu mooi op 28 graden, redelijk in de buurt van wat optimaal is.

vergisting is duidelijk actiever geworden, heeeeel duidelijk.

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hou liever 26 gr aan rustiger gisten is altijd beter .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ach ik meet nooit de themp.komt wel goed denk ik altijd bubbeld nu ook nog buiten.is hier 19 graden,als ik er aan denk kijk ik of het bubbeld en het bubbeld.dus maak mij geen zorgen.is telkens goedgegaan.

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hij staat op 26 ondertussen

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

2e ton met stookwijn gaat zo ook beginnen.

maar deze zal met 6kg rietsuiker gemaakt worden.

en aangezien ik rumgist genoeg heb zal ik deze met de rumgist gaan vergisten.

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De 2e ton met stookwijn was best snel klaar.

de eeste ton van deze topic is gedaald van 1085 naar sinds vandaag 1020.

deze staat nu bijna 4 weken te gisten.

de 2e ton ga ik deze week afstoken.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Soortelijk gewicht van water is 1, of op de schaalverdeling 1000. Alcohol is lichter dan water. Dus volgens mij betekent 1020 dat er nog best wel wat suiker inzit dat kan vergisten.....

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?