Meldingen
Alles wissen

Eerste stookwijn maken

Pagina 2 / 4

Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ongeveer 8 - 10 gram aanhouden

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het begin.

4 kg kristal suiker en 1,5 kg rietsuiker.

10 gr citroenzuur

10 ltr water.

straks in een emmer.

ph controle enz maar dat komt straks.

nu 50 minuten zachtjes pruttelen.

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sg is 1080 in potentie zit er straks grofweg 10% alcohol in.
Waterslot zit erop en de vergisting is reeds begonnen.
Ik heb rijst gedaan als gist voeding

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En elke 20 sec een beste luchtbel.
De vergisting gaat gesmeerd

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welke gist heb je nog gebruikt?

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Fermentis c70 en 30 geam.
elke 9 sec een luchtbel ondertussen.
Hij blies het rode dopje eraf,

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ben nu 5 dagen aan het vergisten.

hij gaat uitstekend.

als ik de lucht ruik die uit het waterslot komt ruik ik dat er wat lekkers aan zit te komen.

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben nu percies 2 weken aan het vergisten.

dag 1 blies hij het dooje van het waterslot af,

na 12 uur elke 10'sec een luchtbel.

dan 12 dgn elke 13 sec een luchttbel.

Vanaf dag 14 elke 26 sec een luchtbel.

we gaan de goede kant op, de vergisting is denk ik bijna klaar.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Hannibal Hou er wel rekening mee dat een waterslot niets anders is dan een zwanenhals / stank afsluiter en zorgt dat er geen ongedierte inkomt .
Het is GEEN. Indicator van vergistings verloop !
Dat geborrel is alleen een bijkomstigheid omdat de co2 de makkelijkste uitweg zoekt .

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat weet ik.

het SG bepaald of hij klaar is maar een bubbelend waterslot zegt mij dat hij nog bezig is.

en ik vindt de lucht best lekker...

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dit is de eerste vergisting om te testen en om de ketel in gebruik te kunnen nemen. Het resultaat is op dit moment nog minder van belang hoewel ik wel hoop dat er wat lekkers uit komt.

 

wel wil ik de volgende vergistingen anders gaan maken.

wat ik wil is eerste een strip run doen, verdunnen en dan tweede keer doorhalen,

alleen ik krijg maximaal 2.5 ltr alcohol van zeg gemakshalve 90%

die verdun ik tot 30% voor de tweede stook.

dat is dus 7.5 ltr.

in mijn ketel van 30 ltr denk ik dat dit niet fijn stookt.

het lijkt me beter om dan 3 keer een strip run te doen en dat verdund tot 30% een 2e keer te stoken.

dan heb ik grofweg 24 ltr van 30% wat mooi in de ketel past.

is het slimmer om 1 gistton van 120 ltr te maken en daaruit 3 keer een ketel te stoken?

of 3 tonnen van 30 liter te gebruiken..

1 ton neemt minder ruimte in dan 3 denk ik,

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Daarom heb ik ook meerdere ketel van verschillende volumes .
Ik zelf adviseer anderen altijd om terug te verdunnen tot rond 40 % voor 2 e stook maar zorg dat je in iedergeval een 2/3 vulling hebt .

(Zelf stook een 2e stook dus in 10 of de 30 liter liter ketel op 60% verdund voor voldoende volume maar hou rekening met de veiligheden.
Met lager vullen dan 50% is ontbranding van alcohol moeilijker .
Maar Uiteindelijk zodra een ketel in werking is heb je hoogpercentage alcohol in damp vorm aanwezig . Bij vullen en afsluiten mag dan geen hitte bron aanwezig nog zijn .

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb ook meer ketels maar ik heb ook geduld. Ik maak ruim 25 liter stookwijn  en stook dat in een 25 liter ketel. Als dat klaar is maak ik pas weer 25 liter stookwijn aan en stook dat. Het is een beetje afhankelijk wat ik aan het stoken ben, maar doe dan 2, 3 of 4 van deze stripruns bij elkaar voor de spiritrun. Een 25 liter emmer in de woonkamer vindt mijn vrouwtje niet erg maar 3 of 4 wil toch maar niet proberen(ik maak mijn drank nog steeds in de woonkamer en keuken).

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij mij staat het in de bijkeuken,

En ik ga er liever een dag voor zitten, gewoon opbouwen en in 1 keer door.

heb geen idee hoelang het ongeveer gaat duren voor ik 1 ketel afgehandeld heb.

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?