Ongeveer 8 - 10 gram aanhouden
Het begin.
4 kg kristal suiker en 1,5 kg rietsuiker.
10 gr citroenzuur
10 ltr water.
straks in een emmer.
ph controle enz maar dat komt straks.
nu 50 minuten zachtjes pruttelen.
Sg is 1080 in potentie zit er straks grofweg 10% alcohol in.
Waterslot zit erop en de vergisting is reeds begonnen.
Ik heb rijst gedaan als gist voeding
En elke 20 sec een beste luchtbel.
De vergisting gaat gesmeerd
Welke gist heb je nog gebruikt?
Fermentis c70 en 30 geam.
elke 9 sec een luchtbel ondertussen.
Hij blies het rode dopje eraf,
Ben nu 5 dagen aan het vergisten.
hij gaat uitstekend.
als ik de lucht ruik die uit het waterslot komt ruik ik dat er wat lekkers aan zit te komen.
Ik ben nu percies 2 weken aan het vergisten.
dag 1 blies hij het dooje van het waterslot af,
na 12 uur elke 10'sec een luchtbel.
dan 12 dgn elke 13 sec een luchttbel.
Vanaf dag 14 elke 26 sec een luchtbel.
we gaan de goede kant op, de vergisting is denk ik bijna klaar.
@Hannibal Hou er wel rekening mee dat een waterslot niets anders is dan een zwanenhals / stank afsluiter en zorgt dat er geen ongedierte inkomt .
Het is GEEN. Indicator van vergistings verloop !
Dat geborrel is alleen een bijkomstigheid omdat de co2 de makkelijkste uitweg zoekt .
Dat weet ik.
het SG bepaald of hij klaar is maar een bubbelend waterslot zegt mij dat hij nog bezig is.
en ik vindt de lucht best lekker...
dit is de eerste vergisting om te testen en om de ketel in gebruik te kunnen nemen. Het resultaat is op dit moment nog minder van belang hoewel ik wel hoop dat er wat lekkers uit komt.
wel wil ik de volgende vergistingen anders gaan maken.
wat ik wil is eerste een strip run doen, verdunnen en dan tweede keer doorhalen,
alleen ik krijg maximaal 2.5 ltr alcohol van zeg gemakshalve 90%
die verdun ik tot 30% voor de tweede stook.
dat is dus 7.5 ltr.
in mijn ketel van 30 ltr denk ik dat dit niet fijn stookt.
het lijkt me beter om dan 3 keer een strip run te doen en dat verdund tot 30% een 2e keer te stoken.
dan heb ik grofweg 24 ltr van 30% wat mooi in de ketel past.
is het slimmer om 1 gistton van 120 ltr te maken en daaruit 3 keer een ketel te stoken?
of 3 tonnen van 30 liter te gebruiken..
1 ton neemt minder ruimte in dan 3 denk ik,
Daarom heb ik ook meerdere ketel van verschillende volumes .
Ik zelf adviseer anderen altijd om terug te verdunnen tot rond 40 % voor 2 e stook maar zorg dat je in iedergeval een 2/3 vulling hebt .
(Zelf stook een 2e stook dus in 10 of de 30 liter liter ketel op 60% verdund voor voldoende volume maar hou rekening met de veiligheden.
Met lager vullen dan 50% is ontbranding van alcohol moeilijker .
Maar Uiteindelijk zodra een ketel in werking is heb je hoogpercentage alcohol in damp vorm aanwezig . Bij vullen en afsluiten mag dan geen hitte bron aanwezig nog zijn .
Ik heb ook meer ketels maar ik heb ook geduld. Ik maak ruim 25 liter stookwijn en stook dat in een 25 liter ketel. Als dat klaar is maak ik pas weer 25 liter stookwijn aan en stook dat. Het is een beetje afhankelijk wat ik aan het stoken ben, maar doe dan 2, 3 of 4 van deze stripruns bij elkaar voor de spiritrun. Een 25 liter emmer in de woonkamer vindt mijn vrouwtje niet erg maar 3 of 4 wil toch maar niet proberen(ik maak mijn drank nog steeds in de woonkamer en keuken).
Bij mij staat het in de bijkeuken,
En ik ga er liever een dag voor zitten, gewoon opbouwen en in 1 keer door.
heb geen idee hoelang het ongeveer gaat duren voor ik 1 ketel afgehandeld heb.