Op een verkoopsite van eiken chips staat: Gebruiksadvies: ontsmet de eik chips voor gebruik: brand ¼ zwavelwiek in een gesloten recipiënt met de chips erin en laat 15 minuten inwerken.
Ik wil morgen de roggebroodwijn gaan stoken en dan in een pot doen met wat eikenhouten (rook)snippers.
Moeten deze inderdaad eerst ontsmet worden met zwavelwiek of kan ik ze zo gebruiken?
Of is even uitkoken in water een idee?
Uitkoken zou ik niet doen want dan verlies je veel smaak. Of je e.e.a. moet ontsmetten met zwavelwiek?..... ik heb het nog nooit gedaan. ≥ 40% ABV ontsmet dat niet (voldoende)?
Geen idee, toch hier nog een ander topic gevonden waar staat dat de rooksnippers niet zo geschikt zijn, misschien toch maar op zoek naar wat eikenhout en dat eerst in aluminiumfolie in de oven om te roasten en te ontsmetten. Ik wil mijn vrienden graag gezond houden (ik zal er niet veel van drinken)
Goed plan Rob 😉
Ik gebruik nu ook nog enkel goed gedroogd eikenhout wat ik, verpakt ik aluminiumfolie, rooster in de oven
Ik heb wat snippers gevonden, gehakseld eikenhout van gezaagde bomen, inmiddels goed droog, dat gaat morgen de oven in. Ik ben benieuwd wat het wordt.
Als je een magnetron hebt kun je ook drogen en / ontsmetten door het even in de magnetron te doen .
Het is belangrijk dat je oud eiken gebruikt,ik gebruik oud eiken ,en niet van meubels dat is puur gif, ik ga er met een brander over niet verkolen en doe dat bij mijn drank,en de smaak is goed,zwavel of wat dan gebruik ik niet,hou je drank puur.
oude Gebruikte wijn en whiskey vaten worden in de " industrie " gezwaveld of met waterstof peroxide ontsmet .
Een vat kun je deksel uithalen en uitbranden . . Met brander lukt ook als de krullen niet te dun zijn waardoor ze snel ontbranden .
Eikenkrullen kun je op bbq of in magnetrons ontsmetten .
Ook wanneer je ze in een plastic zak bind en 2 dagen in vriezer leggen werkt prima .