En omdat ik 2 25 liter fermenteer tonnen heb , en de 1ne leeg was met whisky mout, en klaar ,heb ik deze schoon gemaakt, 14 liter appelsap ingegooid( tip van de beheer) sg gemeten en ik kwam op 1,040 wat ik toch wel een ietsepietsie aan de lage kant vond, pot appelstroop en een gram of 20 suiker, dit opgelost ,laag vuurtje in 1,5 liter appelsap, en sg nu op 1.050, dus ben nu een fles aan het testen of de dop het houd de spartaanse manier, dus een beetje bijna klaar suiker mash, een beetje suiker, beetje lauw water, en een gram of 4 dr oetker gist flesje bijna vol , in de tuin in een emmer, emmer onderste boven er over heen , en knalt hij ,,of niet,, knalt hij niet op sg 1,000 of 0,995 in de fles suiker erbij en klaar , knalt hij wel,.. sg op 0,990 en daarna suiker op smaak erbij, we wachten af
uhuh??? Waar gaat dit over??????
Cider denk ik. Het is allemaal wat beknopt beschreven.
Maar in de tuin met deze temperaturen vind er geen gisting in de fles plaats, dus knallen gaan de flesjes nu sowieso niet doen. Beter in een emmer in huis, deksel of doek er op voor de veiligheid en de rommel.
Klopt cider,, heeft allemaal te maken met de sterkte van de fles,blijft hij heel stop ik op SG 1,000 en voeg nog wat suiker toe, krijg je iets gisting op de fles, gaat hij stuk dan door tot 0,990, paar gram sulfiet erbij en dan in de fles
Heb je iets met SG 1.050 op fles gezet en afgesloten?
Dat is 5 keer zoveel als wanneer je een stevig gecarboniseerde drank wil hebben.
Ik hoop dat ik het verkeerd begrijp maar iets wat je zo wegzet moet je alleen in harnas aan willen pakken.
Hahaha. Volgens mij ook een borreltje op.
Waarom zou je gaan experimenteren ?
elk handboek staat SG van 1005 bij bottelen .
En gebruik altijd een geschikte fles voor cider .
Beste robert, leuk dat je dit sprookje/verhaal aanhaalt, toen der tijd Marcel van Dam heeft dit bedrijf letterlijk naar de kloten geholpen, lees even,.. https://nl.wikipedia.org/wiki/Exota-affaire
Beste mick deze flessen heb ik , en tegenwoordig word bijna alles afgesloten met schroefdop, de fles staat in een emmer theedoek om de fles en daarboven op nog een omgedraaide emmer , we wachten af
Je zult ze ooit onder die emmers vandaan moeten halen, hopelijk knappen ze niet op dat dat moment.
Openmaken(als ze niet voor die tijd gesprongen zijn): Het best buiten, en met de theedoek of iets stevigers om de fles en dop. Als alle suiker vergist houdt het niet op bij 10 bar!
Ik ken het verhaal erachter .
het programma heeft incidenten zo weten te brengen en zelfs overtrokken .
Ik mis de exota nog steeds trouwens .
Wij hadden dat altijd in huis .
Ik vond alleen grappig dat verhaal even vanwegen het " geintje " in topic naam .
Ik heb zelf wel eens een zachte plop gehoord toen een bierflesje openscheurde. En daarna een gedruppel toen de inhoud van de zolder naar beneden drupte.
Maar ook wel gehoord van een echtpaar dat net de deur naar de slaapkamer achter zich dichttrok toen een fles met een harde knal explodeerde. Een scherf had zich half in het hout van de deur geboord! Als een granaat.
En een weetje voor de chirurgen onder ons: glas kun je bijna niet zien op een röntgenfoto.
de fles zit al van het begin af aan in een theedoek , en dit staat al een dag of 2 te gisten bij een graad of 20, tot nu toe nog steeds prima, dus geen mozaïek fles of NASA dop , vandaag gooi ik hem leeg
Net leeg gegooid, ik leef nog , ut leek wel champagne, zat genoeg druk in, dus sterke flessen .
Even over flessen , de goedkoopste manier van verwarmen is op lpg, wat je bij het tankstation haalt, lpg is een mix van butaan en propaan , in de winter iets anders, minder butaan omdat het bevriest bij 0 graden , maar als je bij een tankstation komt beginnen ze allemaal te brullen levensgevaarlijk, en ik vraag dan altijd waarom, fles kan ontploffen , vraag ik waarom of hoe, krijg je nooit antwoord op .De hoofdreden dat het niet mag is accijns, maar daar hebben we met zijn allen toch maling aan , nu het leuke ja ik weet het de beroemde 80% vulling, lpg/butaan/propaan worden alle drie met 10 bar in de fles gepropt, terwijl de testdruk van een gasfles 30bar is, dus vele malen lager wat je erin propt, dit staat altijd onder op de rand van de tank, wat er ook op staat is hoeveel kg gas er in de tank gaat, dit is tussen de 10,5 en 11 kg, nu is 2,1 liter lpg 1 kg dus als de fles leeg is en je propt er 20 liter in maal 73 cent is 14,60 terwijl een vulling al snel 10 euro meer is, en vertrouw je het niet qua ouderdom van de,fles, onderop staat ook een keuringsdatum, deze dingen moeten 1 keer in de 5 jaar gekeurd worden , is hij te oud ruil je hem om voor een verse, ik vertel niet dat je het moet doen , zoals er verteld word bij een tankstation,... nooit doen