Meldingen
Alles wissen

hoe meet je het alcohol getal in een likeur

Pagina 1 / 3

Berichten: 25
Topic starter
(@ronald)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hallo 

ik ben een net beginnend stoker

ik maak appel pie moonshine  maar ik heb geen idee hoe ik het alcohol getal bepaal 

hoe meet ik dit . ik doe het nu op smaak  maar dat moet beter kunnen neem ik aan 

ik heb alleen een standaard alcohol meter maar die werkt niet als je een likeur probeert te meten 

heeft iemand advies of tips  en wat ben ik nodig  aan materiaal 

Beantwoorden
44 reacties
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik reken altijd uit hoeveel ml pure alcohol er in de suikerloze drank zit (dus nog voor het toevoegen van suiker/siroop etc).
Bijvoorbeeld; ik heb 1L van 60%, dan deel je die liter door 100 en vermenigvuldig je met het percentage getal.
Dus dat is dan "totaal volume÷100(omdat je met procent rekent)×huidig percentage= aantal ml pure alcohol." In dit voorbeeld 1000÷100×60= 600ml pure alcohol.

Wil ik een likeur maken van 40% draai ik de formule wat om; "aantal ml puur÷gewenst percentage×100." 600÷40×100= 1,5L. Dus 1,5L van 40%.
Als je deze terug rekent kom je natuurlijk weer uit op 600ml puur, betekent dat het klopt.
Ik zal dan dus 500ml aan siroop of water toe kunnen voegen om op het totaal van 1,5L te komen, wat de oplossing van 60% naar 40 brengt.

Meet dus wat je distillaat is voor je iets toevoegt, anders verstoren die stoffen je dobber inderdaad. Het heeft allemaal met dichtheden van doen.

Voor deze manier heb je enkel een alcoholdobber nodig en een maatglas waar je dobber in zijn volledigheid in kan zakken, en als laatst een calculator.

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Alls ik jou antwoord lees wordt ik al draaierig, maar je heb gelijk je kunt een likeur(voor een amateur) alleen terug rekenen voor het juiste alcohol percentage. Ik kijk naar de drank(fruit, suiker) en dan naar het alcohol percentage van mijn basis drank (meestal van de zelfde basis, druif, framboos of appel) en reken dan terug.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is eigenlijk een vrij eenvoudige formule hoor, heb er ook m'n hoofd over moeten breken in het begin. Kende het forum toen nog niet, maar een beetje brainstormen hoort wel bij het stoken (in mijn geval). Ik leg het alleen misschien wat chaotisch uit, maar dat ben ik dan ook:p ADD dus chaos in t hoofd.

Wat bedoel je met "Ik kijk naar de drank..." dan? En "terug rekenen" - hoe? Dat is mij dan weer niet helemaal duidelijk..

Als je het makkelijk wilt houden voor jezelf is er nog wel een tip. Stook een alcohol die je 1 op 1 kunt verdunnen.

Wil je likeur van 40%? Stook alcohol van 80%

Wil je likeur van 30%? Stook alcohol van 60%

Verdun 1 op 1.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alcohol meten in een likeur kan niet, zeker niet met een dobber.

Tegenwoordig verdun ik altijd vrij simpel. Ik meet het gehalte van mijn basisvoorraad en voeg dan zoveel volume water toe, dat ik op het gewenste percentage uitkom.

Bijvoorbeeld: neem 40 ml van de basisvoorraad en vul aan tot zoveel ml als het percentage was. 40 ml voorraad van 66 % wordt 66 ml van 40 %. 400 ml van 66 % wordt 660 ml van 40 %.

Als je wilt verdunnen tot 30 %: neem je 30 ml basisvoorraad: 30 ml van 66 % wordt 66 ml van 30 %, 300 ml basisvoorraad van 66 % wordt 660 ml van 30 %.

Verdunnen kun je met water en/of siroop.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vooraf plan maken en uitrekenen is de beste manier om te werken .
Wanneer je toch pas wanneer de drank klaar is het percentage wil berekenen kun je het beste in een klein kolfje van b.v. 100 milliliter een kleine hoeveelheid van de drank doen en een test distillaat maken .
Dan kun je percentage zien in destilaat en terug rekenen naar volume .

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@ronald)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

bedankt ik ga hier zeker mee aan de slag 

ik ben benieuwd 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

bedankt ik ga hier zeker mee aan de slag 

ik ben benieuwd 

 

Nee meten kan absoluut niet meer. Ook niet qua smaak heb ik gemerkt met Limoncello. Kanon bezopen geweest door een rekenfout ( eerlijk gezegd, geen rekenfout, pure onderschatting, of overschatting kan ook. Het is maar hoe je het aanvliegt). Terug rekenen vanuit de schone alcohol kan wel. Zijn simpele programma's voor op internet en ook op deze site. Waar? Geen idee, maar het staat wel ergens. Dus opschrijven wat je doet. Wat geen mens doet. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

https://www.distilling-spirits.com/tools/calculations/diluting-alcohol/?alc_c_ist=37&alc_c_soll=15&alc_v_ist=1.1#result

 

Hier is de link waar je verdunning kan uitrekenen. Zit nu keurig aan limoncello van rond de 15/16%. Nog steeds erg lekker. Maar de originele op 37% is lekkerder. Eerlijk is eerlijk. 

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@ronald)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik wil best meet gereedschap aanschaffen  maar welke heb ik nodig en waarvoor?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thermo meter ,Alcohol meter , pH meter ,SG meter , vino meter en weegschaal . Is wat je minimaal nodig hebt wanneer je dranken wil maken .

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Onzin maar ben een amateur dat weet je toch, alcoholmeter voor een klein tientje. Mee eens. 

Waarom Ph meter, waarom vinometer, waarom SG meter en waarom een weegschaal? 

Kan je dat verhelderen? 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je continu een goed product wil hebben zal je ook moeten producten afwegen . Als je gokt krijg je elke keer weer ander product en nooit kun je exact opnieuw maken . Ook zijn er producten waar je te veel of te weinig van kunt gebruiken SG meter kun je mee controleren wat je doet betreft het o.a. maken van basis beslag en daarop reken en eventueel aanpassen te hoog SG werk tegen in vergisting en enzym werking maar kan ook in laag tegenwerken zonder een goed pH kun je nooit een goed basis product krijgen wanneer . Gisten en enzymen werken het best tussen bepaalde waarden .

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb nu al zin in BBQ, mag je mijn vaardigheid blind testen nu jij als autoriteit in de jury zit. Hoe mooi is dat. 

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Alcohol percentage in wijn is wel te meten.

Je neemt een maatglas van bv 200 mL en vult ht tot exact 200mL.

Je meet met de oechsele dobber en leest het getal uit. (noteren)

Je kookt alle alcohol er uit en schenkt het terug in de maatbeker.

Je vult het aan met gedestilleerd water tot het weer  exact 200 mL is

Je meet weer met de oechsele dobber en met het verschil van de eerste meting kan je volgens de oechsele schaal het alcohol percentage bepalen...

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?