Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 2 / 68

Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt, dat kan ook heel goed en heb ik vaker gelezen. Echter tap ik de flesjes direct uit het vat vol en zit het kraantje een paar cm boven de gistlaag op de bodem. Ik wil dan niet meer hoeven mengen voor het bottelen. 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

en 79 cent valt ook wel mee, 40 voor de flesjes cider en nog 10 staafjes over voor de visite want ik drink mn koffie zwart 😉

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5133
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voor mij maakt die prijs ook niet uit maar sommige willen e.e.a. zo goedkoop mogelijk.

Wanneer je direct je flesjes vult zijn de staafjes echt een goede uitkomst.

 

Is 4 gram niet weinig? 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou ik heb het eerder gedaan en heb toen advies gezocht in een bierboek, daar hadden ze het over 8 gram per liter. En dat alles daarboven ervoor kan zorgen dat je fles uit elkaar klapt. 

Omgerekend is dit dus 12 gram per liter en dat is dus boven dat advies van 8 gram, maar mn flesjes zijn niet ontploft en en het was heel bruisend. Echt precies goed.

Hoeveel suiker voeg jij toe bij het bierbrouwen? Of gebruik je daar iets anders voor?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5133
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik maak een denkfout. Dacht aan de grammen per liter bij mijn bier en vergeleek dat met de 4 gram op eenderde liter. Voor een tripel gebruik ik zo'n 7 gram per liter.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

🙂 Dan zit ik met mijn 4 gram per derde liter idd erg hoog. Maar ik houd ook van goede bubbels in de cider 🙂 Nu maar hopen dat de flesjes niet knallen. 

 

Zijn er bij jou wel eens bierflesjes ontploft door te veel druk?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5133
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik houd ook wel van veel bubbels. 

Bij mij zijn er gelukkig nog nooit flesjes ontploft. Nu ben ik ook best wel voorzichtig met  suiker toevoegen want een tripel mag ook wel meer koolzuur bevatten. Bij mijn volgende tripel ga ik ook 8 gram per liter toevoegen. Nu hoor je bij het openen een mooie pssst. en ziek de CO2 ook mooi boven in het flesje ontsnappen. Tevens schuimt de tripel ook goed maar een beetje mee mag wel m.i.

 

Ik zal de cider ook eens gaan maken, lijkt me idd lekker voor de zomer. 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op deze manier vergist je alleen de suiker die in het sap zit. Dat geeft een mooie 7% alcohol dat hoog genoeg is voor een cider. Die 4 gram in de fles zal het percentage vast niet met een geheel procent verhogen, dat heb ik niet meer gemeten.

 

Idd echt hee lekker verfrissend tijdens de warme dagen. 

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Jan en Erik,

Als mijn bier of appelcider klaar is om te bottelen, plaats ik aan het kraantje van het gistvat een vulpijpje om te bottelen. Zo gauw het vulpijpje de bodem van het flesje raakt, vult hij het bierflesje en stopt hij als je het flesje laat zakken.

Zie:

https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bottelen/botteltoestellen/manueel-afvullen/d/afvulpijpje-bottle-filler-transparant-zwart-ft#.WQ74oWewddI

 

Ook doseer ik op een heel gemakkelijke manier de suiker, n.l. een repeteer, doseer apparaat die boeren gebruiken om een groot aantal koeien een injectie te geven.

Je kunt heel naukeurig het aantal cc instellen voor de vloeibare suiker.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die gebruik ik ook

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat doseeraparaat voor koeien klinkt ook heel goed trouwens

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier heb ik hem gekocht, je moet degene nemen waar een slangetje + flesje op past.

 

https://www.schippers.nl/overig-assortiment/injectiematerialen-8677/?p=3

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1213
 dumo
Registered
(@dumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dan zit ik met mijn 4 gram per derde liter idd erg hoog. Maar ik houd ook van goede bubbels in de cider Nu maar hopen dat de flesjes niet knallen. 

 Hoy,

ik heb ook een cider staan gene platte cider zoals ze zeggen, het was appelsap en suiker, het was uitgerekend voor 12% alc., het was hoger.

ik heb 15 gram suiker/ liter  gebruikt en een beetje champagne gist toegevoegd bij het bottelen, dat is volgens ik hier lees ook hoog genoeg, ik heb wel cava flessen gebruikt.

'k em toch nog geen knallen gehoord in mene kelder 😉

grts.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5133
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

 Die 4 gram in de fles zal het percentage vast niet met een geheel procent verhogen, dat heb ik niet meer gemeten.

 

Ik denk dat het het alcoholpercentage met een half procent verhoogt.

Beantwoorden
Pagina 2 / 68
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?