Hoi Sjef, wat staat er vwb suikers op de labels van beide producten?
Ik gok dat de suikers vergistbaar zijn. Maar betreft het suikers zoals sorbitol of iets gelijks dan zijn die niet vergistbaar. Stel dat er 50% suiker in de siroop zit dan moet je de dubbele hoeveelheid gebruiken om hetzelfde CO2 gehalte te krijgen.
De kaneelsuiker lijkt gewoon kristalsuiker, per 100 gram zit er 98 gram koolhydraten waarvan 98 suikers in. Daar was ik van plan gewoon 8 gram per liter aan te houden. (Als het blijkt dat ik genoeg koolzuur heb, anders ga ik wellicht 10 gram proberen.)
De Vlierbloesemsiroop is deze:
https://www.belvoirfruitfarms.co.uk/our-drinks/type/cordials/elderflower-cordial/
Heb inderdaad al een omrekening gemaakt, kijkend naar de hoeveelheid suikers die vermeld staan als koolhydraten. Helaas kan ik niks vinden over het soort suiker. Het is wel allemaal 'biologisch, organisch' en nog meer hippe woorden dus ergens ga ik er van uit dat het 'echte' suiker is en geen vervanger.
Ik ben heel benieuwd wat het met smaak doet... of het uberhaupt iets doet en of het een wenselijke toevoeging is 🙂
De kaneelsuiker is suiker met een beetje kaneel maar de vlierbloesemsiroop dan zit volges de informatie maar 4,2 gram suiker per 100 ml (1 op 10 verdund met water) dus dat is 42 gram per 100 ml onverdund. Lijkt me beide lekker worden.
Toch vraag ik me af, of dat kaneel-poeder niet naar de bodem zakt..
Dat is precies mijn angst. Dat het gewoon zakt en niks doet. Misschien eerst oplossen in water?
Uiteraard zakt het naar de bodem, samen met de dode gist maar het geeft wel zijn smaak af.
Ik denk dat je de kaneelsuiker idd in weinig water moet verhitten, misschien niet koken. Mijn gevoel zegt dat als je een stukje kaneelstok in de fles hangt (op de een of andere manier) je meer smaak los krijgt.
Klopt, wat je zegt Auke. Wanneer je kaneel in bier gebruikt kook je het de laatste 10 minuten mee.
ik zou de kaneel niet mee vergisten of stoken ik zou een kaneelstokje op het laatst er bij doen.
Chris, de kaneel in de vorm van kaneelsuiker wordt erbij gedaan als bottelsuiker en vergist dus niet mee. Ook wordt de cider niet gestookt.
Een kaneelstok gebruiken zal inderdaad de meeste kaneelsmaak geven.
Ik lees recepten waarbij ze stokjes na de hoofdvergisting toevoegen en dan de cider nog een weekje laten nagisten in het vergistingsvat.
Ik wil het vooral simpeler houden en het bij het bottelen toevoegen. Aukedebier, ik denk inderdaad dat ik dat maar ga doen. De kaneelsuiker oplossen in een weinig lauw water. We gaan dan vanzelf proeven of het iets met de smaak doet.
Ik ben ook bang dat de kaneel heel snel te veel wordt, het hoeft namelijk niet te overheersen. Met hele stokken tijdens de vergisting lijkt het me heel erg veel natte vinger werk. Als ik nu tijdens het bottelen de kaneelsuiker toevoeg en ik proef bijna niks kan ik altijd nog meer kaneel toevoegen een volgende keer.
Leuk experiment. Ik blijf je volgen, laat ons weten wat het resultaat is!
Hallo, ik heb 10 dagen geleden vers geperst appelsap vergist. Na 10 dagen heb ik om de 20seconden nog een bubel in het waterslot. nu de vraag wat doe ik rustig laten staan of overhevelen naar een andere fles.
groeten Frederik
Gewoon uit laten gisten, zolang er nog met een regelmaat een bubbel verschijnt is het nog aan het gisten.
ik heb dat ook eens gemaakt en nu geproefd voor het bottelen, het is geen vergif maar ook niet lekker, nu op flessen gedaan en zal het eens proeven na een week
ik hoop dat het verbetert