Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 53 / 71

aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dipita: vals spelen of niet.. Het gaat erom dat je een lekkere cider maakt. Die appelaroma lijkt ook nog redelijk natuurlijk, dus waarom niet?

Beantwoorden
Berichten: 14
(@dipita)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Update: 4 batches in min of meer halve liter beugelflessen, 1. een deel met 1, 5 gram zakje kristal suiker per fles (mijn standaard), 2. een deel (2 liter) met 25 ml appel diksap van het AH merk (totaal op het volume), 3. een deel (7 liter) met 30 ml diksap (totaal op het volume) en 4 gram rietsuiker (per fles) en 4. een deel (6 liter) met 2Β  x 40 ml Arsegan appelaroma (totaal op het volume) en 5 gram kristalsuiker (per fles).

Bevindingen: Allemaal even lekker..... πŸ™‚

Nee, het deel waar ik extra appelaroma aan heb toegevoegd, 4 dus, was eerst wat zuriger, maar gaat nu (na ruim een maand) wel echt meer naar appel te smaken en wordt ook minder zuur. Als je het flesje laat knallen (zo gaat het ook echt) dan heb je en behoorlijke spuiter, veel koolzuur dus. Wellicht dat er in het appelaroma stiekem ook wat suiker zat?

1, de standaard, lekker fris, wat vlak, maar heel drinkbaar.

2. minder prik, nauwelijks smaakverschil met nummer 1

3. bommetje, net als 1 met een toch iets vollere smaak waarbij ik vermoed dat de rietsuiker hier meer aan bijdraagt dan het diksap.

Inmiddels weer wat gist en dit keer ook wat van die carbanation drops besteld, wordt vervolgd..

Verder las ik laatst het volgende;

"Tegenwoordig zijn er veel onderzoeken gedaan naar de positieve werking van een glas appelcider. Β Zo bevat cider onder andere een hoog ijzer gehalte wat nodig is voor de aanmaak van weefsel en bloed. Wetenschappers hebben tevens bevestigd dat er hoge niveau’s van de gezondheidsbevorderende antioxidanten aanwezig zijn in cider.
Deze stoffen beschermen tegen bepaalde ziekten als hart en vaatziekten, Alzheimer en Parkinson. Β Ook wordt appelcider in de medische wereld gebruikt bij de behandeling van suikerziekte of diabetes. Appelcider kan namelijk een positief effect hebben op suiker- en cholesterolgehalte in het bloed.

Per liter is er 3 gram polyfenolen aanwezig (plantaardige antioxidanten) waardoor cider net zo gezond / nog gezonder is dan rode wijn. De gunstige waardes zitten vooral in ambachtelijk gemaakte cider oftewel real cider. Deze is vele male hoger dan die in gewone appelsap of industriΓ«le ciders."

Goed bezig dus in deze angstige tijd, blijf gezond allemaal!

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb een filmpje gepost op the tube.
Geen Hollywood productie geworden. Maar ge krijgt een idee.Β 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heel leuk gedaan! Ik heb je video geliked.
Now we wait...

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Leuk! Lekker informatief.

Ook leuk dat je me noemt πŸ™‚

Ben benieuwd naar de resultaten.

Β 

Β 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Super leuk auke!

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gisteren ook maar weer een emmertje neergezet. 18 liter sap met een zakje SAF cider gist. Deze gaan we gewoon neutraal bottelen, ben benieuwd naar de gist...

De andere smaken zijn inmiddels allemaal goed op dronk:
-Lidl sap met citroentje in het vat: Lekker maar naarmate hij rijpt vind ik de citroen minder toevoegen. Leuk om gedaan te hebben maar denk niet dat we dit nog eens gaan doen, want;

-Lidl sap met vlierbloesemsiroop gebotteld: Volgens mij mijn favoriet. De 'hint' vlierbloesem (heel veel smaak geeft het niet) voegt toch nΓ©t wat toe ten opzichte van de naturel. Deze rijpt ook goed.

-Lidl sap naturel: Gewoon nog steeds lekker. Het eerste flesje van een jaar oud heb ik inmiddels geproefd. Het is de moeite (maar heel moeilijk) om hem te laten staan, hij balanceert en wordt wat zachter. Ik heb nu nog één flesje over van de aller eerste botteling. Kijken of we die op 1,5 of 2 jaar open trekken.

-Lidl sap met rum barrel chips: Heb nog een half kratje staan en geef hem de tijd. De smaak die er in komt door de chips is nog niet mijn favoriet. Misschien dat hij met de tijd beter wordt, dat hoop ik althans. Het is prima te drinken maar me de moeite niet waard om het zo te zeggen.

-Flevosap met champagnegist: Heel erg zacht. Lekker fris maar mis een beetje de appel en het zuurtje wat de rest wel heeft. Ik geef hem nog de tijd en wie weet balanceert hij ook weer. Die flevosap is sowieso redelijk zacht van smaak dus wellicht dat een sterke gist juist niet de goede keuze was. Wellicht probeer ik hem nog eens met een echte cider gist.

Β 

Ik heb nu nog zo'n 4 kratten staan, daar komen dus snel gelukkig weer twee bij. Nu het weer beter wordt gaat de voorraad er hard doorheen.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Betreft Champagne gist; geef het de tijd. Ik merk met wijnen dat deze eigenlijk minimaal een jaar nodig hebben om echt beter te worden, maar gaan er dan ook flink op vooruit. 1,5 jaar doet wonderen voor m'n vlierbloesemwijn met Champagne gist, waar hij jong voor mij niet drinkbaar is.
Ik merk altijd een typerende smaak die ik met de Champagne gist link. Deze trekt pas laat weg, en dan pas komen er andere smaken naar boven lijkt het. Met perswijn (druif) geeft het gemiddeld wel een lekkere wijn en deze is na 9 maanden goed op dronk, appel heb ik nog niet aan gedurft vanwege de typerende smaak... of weinig geduld, vooral dat?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Fijn sjefman! Fijn dat je evalueert met ons. Ik ben benieuwd hoe we misschien die citroen iets beter naar voren kunnen halen?

Mijn favoriet is: citroen en vlierbloesem toevoegen.Β 

Heb je de mangrove cl23 al keer geprobeerd?

Beantwoorden
Berichten: 14
(@dipita)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk filmpje Auke, ben benieuwd naar het vervolg!

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de tip Pikketanus! Ik zal ze zeker een tijdje laten liggen. En al worden ze er niet beter op, vies zijn ze niet, vooral wat vlakjes πŸ˜‰

Β 

Murmillo, de vlierbloesemsiroop die ik tijdens het bottelen toevoeg zit ook al citroen in. Het is een cordial uit de winkel, deze: https://www.belvoirfruitfarms.co.uk/our-drinks/type/cordials/elderflower-cordial/

Ik heb tot nu toe alles met Mangrove M02 gedaan en dus die champagnegist Lalvin 1118. Wat er nu het vat in is gegaan heb ik SAF cider gist voor gebruikt.Β Β 

Beantwoorden
Berichten: 42
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuke info en lekker makkelijk! Met deze info zet ik straks ook 20 liter klaar. Kheb nog een kratje duitse beugelflesjes staan, die gaan een paar dagen in de speciekuip met soda. Toch handig als je van bier en reizen houdt, komen die niet inleverbare kratten toch van pas!

Khad volgens mij nog wijngist liggen, moet ik ff kijken wat et precies was. En als suikertoevoeging dacht ik glucose, kheb er net een kilootje van besteld en lekker zurig suikertje.

Kijken wat dat geeft over een maandje.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Flevosap bij AH in de bonus. €0,99 per fles. Even een kratje cider maken. Kijken of het anders smaakt dan van de Lidl. Mijn meisje is er gek op, zeker nu met dit mooie voorjaar.

Β 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thnx sjefman. Zal die vlierbloesemsiroop ook eens bestellen.Β 

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ligt gewoon bij de Appie in het schap πŸ˜‰

Beantwoorden
Pagina 53 / 71
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?